Autisme, Tingkah Laku Makan Luar Biasa Petunjuk Diagnostik Baru

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 15/06/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Autisme adalah satu keadaan yang sangat membimbangkan jika ia berlaku kepada si kecil. Ketidaknormalan dalam perkembangan semula jadi kanak-kanak boleh menjadi petanda keadaan ini. Kanak-kanak autistik dengan ketidakupayaan adalah sukar untuk bercampur dengan rakan-rakan sebaya lain dan komuniti. Mereka cenderung berasa takut untuk berkomunikasi dengan individu lain. Tetapi, bagaimana pula dari segi tingkah laku makan?

Tingkah laku makan luar biasa perlu disaring untuk autisme

Menurut satu kajian baru dari Penn State College of Medicine, tingkah laku makan luar biasa mungkin menandakan seorang kanak-kanak perlu disaring untuk autisme.

Penyelidikan oleh Profesor Psikiatri, Susan Mayes, mendapati bahawa tingkah laku makan yang luar biasa berlaku pada 70 peratus (%) kanak-kanak dengan autisme, yang mana 15 kali lebih biasa daripada kanak-kanak neurotipikal. 

Tingkah laku ini  mungkin termasuk pilihan makanan yang sangat terhad, hipersensitiviti kepada tekstur makanan atau suhu, dan kemam makanan (pocketing food) tanpa menelan.

Menurut Mayes, tingkah laku ini hadir dalam kebanyakan kanak-kanak berumur satu tahun dengan autisme dan boleh memberi isyarat kepada doktor dan ibu bapa bahawa kanak-kanak mungkin mempunyai keadaan ini.

“Jika pembekal penjagaan utama mendengar tentang tingkah laku ini daripada ibu bapa, mereka harus mempertimbangkan bagi merujuk anak untuk pemeriksaan autisme,” kata Mayes.

Mayes mengatakan bahawa dengan diagnosis awal autisme, lebih cepat kanak-kanak boleh memulakan rawatan dengan penganalisis tingkah laku. Kajian terdahulu telah menunjukkan analisis tingkah laku yang digunakan menjadi yang paling berkesan jika dilaksanakan semasa tahun-tahun prasekolah. Penganalisis tingkah laku menggunakan beberapa intervensi, termasuk ganjaran, untuk membuat perubahan positif dalam tingkah laku kanak-kanak dan mengajar pelbagai kemahiran yang diperlukan.

Perbezaan tingkah laku makan dengan kanak-kanak biasa

Keith Williams, Pengarah Feeding Program di Penn State Children’s Hospital menggunakan terapi ini untuk membantu pelbagai individu dengan tingkah laku makan yang luar biasa. Beliau berkata bahawa mengenal pasti dan membetulkan kelakuan ini boleh membantu memastikan anak makan makanan yang betul.

Menurutnya, dia pernah merawat seorang kanak-kanak yang tidak makan apa-apa selain daging dan hanya minum teh ais. Pemakanan seperti ini tidak memelihara kanak-kanak.

Williams juga menyatakan bahawa terdapat perbezaan antara tingkah laku makan yang membimbangkan dan tabiat pemakanan yang biasa untuk kanak-kanak muda. Beliau menjelaskan bahawa kebanyakan kanak-kanak tanpa keperluan khas perlahan-lahan akan menambahkan makanan dalam kepada diet mereka semasa perkembangan, tetapi kanak-kanak yang mengalami gangguan spektrum autisme, tanpa campur tangan, akan sering menjadi pemakan yang selektif.

Williams berkata, mereka melihat kanak-kanak yang terus makan makanan bayi atau yang tidak akan cuba tekstur yang berbeza. Dan juga melihat kanak-kanak gagal untuk beralih daripada penyusuan botol.

Mayes juga mengatakan bahawa banyak kanak-kanak dengan autisme makan pemakanan yang terhad terutamanya daripada produk bijirin, seperti pasta dan roti, dan nugget ayam. Dia mengatakan bahawa kerana kanak-kanak dengan keadaan ini mempunyai hipersensitiviti deria dan perubahan tidak suka, mereka mungkin tidak mahu mencuba makanan baru dan akan sensitif terhadap tekstur tertentu. Mereka sering makan hanya makanan berjenama, berwarna atau berbentuk tertentu.

Kanak-kanak autisme mempunyai tingkah laku makan luar biasa banyak jenis

Penyelidikan ini juga menunjukkan bahawa kebanyakan kanak-kanak dengan autisme yang mempunyai tingkah laku makan yang luar biasa mempunyai dua atau lebih jenishampir satu perempat mempunyai tiga atau lebih. Namun, tiada seorang pun kanak-kanak yang mengalami masalah perkembangan lain yang mana tidak mempunyai autisme mempunyai tiga atau lebih. Menurut Williams, ini adalah fenomena biasa, klinikal – dan ia telah mendorongnya dan rakannya untuk mengesyorkan kepada beberapa kanak-kanak untuk penilaian selanjutnya.

Williams berkata, apabila menilai kanak-kanak dengan pelbagai masalah makan, kita mula tertanya-tanya jika anak-anak ini mungkin juga mempunyai diagnosis autisme. Dalam banyak kes, mereka akhirnya menerima diagnosis ini.

Para penyelidik menilai tingkah laku makan yang diterangkan dalam wawancara ibu bapa lebih daripada 2,000 kanak-kanak dari dua kajian. Mereka menyiasat perbezaan kekerapan tingkah laku makan yang luar biasa antara kanak-kanak biasa dan mereka yang mempunyai autisme, gangguan hiperaktif defisit tumpuan (ADHD) dan gangguan lain.

Williams berkata, data kajian menunjukkan bahawa tingkah laku makan yang luar biasa boleh membantu diagnosis membezakan autisme daripada gangguan lain. Walaupun kanak-kanak dari kedua-dua kumpulan mempunyai tabiat makan yang luar biasa, mereka adalah tujuh kali lebih biasa dalam autisme berbanding dengan gangguan lain, menurut data kajian.

Menurut Williams, kajian ini memberikan bukti lanjut bahawa tingkah laku makan yang luar biasa ini adalah peraturan dan bukan pengecualian untuk kanak-kanak dengan autisme.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Bahaya Isteri Hamil Jika Suami Usia 40-an, Ada 5 Risiko Yang Anda Wajib Tahu!

  Orang kata wanita yang berusia 40 tahun ke atas lebih berisiko dalam kehamilan. Namun, tahukah anda suami lewat usia juga akan memberikan risiko yang sama?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Kehamilan, Rancang Kehamilan 14/05/2020 . 3 minit bacaan

  Vaksin Tidak Akan Menyebabkan Autisme, Jangan Mudah Terpedaya!

  Apakah kaitan autisme dengan vaksin? Adakah vaksin menyebabkan autisme? Ikuti artikel ini untuk mengetahui mengenainya dengan lebih lanjut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Penjagaan Kanak-kanak, Tips Keibubapaan 27/07/2019 . 3 minit bacaan

  Adakah Gangguan Autisme Boleh Sembuh Jika Tanda-Tanda Dikesan Lebih Awal Pada Anak?

  Autisme merupakan satu kondisi yang sangat membimbangkan ibu bapa. Persoalannya, adakah anak autisme boleh sembuh jika ia dikesal dengan lebih awal?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 03/04/2019 . 3 minit bacaan

  Autisme: Pertimbangkan Keberkesanan Terapi Akuatik

  Kebanyakan kanak-kanak yang mengalami autisme juga mengalami gangguan integrasi deria sensitif yang ringan, atau ketidakupayaan secara berkesan untuk mengambil/menerima, menyusun, dan bertindak balas terhadap input ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Kesihatan A-Z, Pusat Kesihatan 26/03/2019 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  bahasa isyarat orang kelainan upaya OKU

  Bahasa Isyarat Bukan Hanya Untuk OKU, Orang Biasa Juga Kena Belajar! Ini Sebabnya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 22/09/2020 . 3 minit bacaan
  gangguan makan

  Nafsu Makan Tiba-tiba Memuncak? Ia Bukan Sekadar Tabiat, Tapi Sejenis Gangguan Pemakanan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 04/09/2020 . 3 minit bacaan
  mendidik anak autisme

  Kunci Jaga Kanak-kanak Istimewa, Sabar! Ini 9 Cara Bantu Kembangkan Skil Anak Autisme Anda

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 18/06/2020 . 3 minit bacaan
  tanda autisme

  Anak Sering Buat Perangai Berulang-Ulang, Adakah Itu Tanda Autisme? Apa Beza Autisme Dan ADHD?

  Ditulis oleh Nurul Nazrah
  Diterbitkan pada 17/06/2020 . 3 minit bacaan