backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Penggunaan Botol Susu: Alternatif Penyusuan Bagi Ibu Bekerjaya

Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan · Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Muhammad Wa'iz · Disemak pada 17/01/2023

Penggunaan Botol Susu: Alternatif Penyusuan Bagi Ibu Bekerjaya

Kebanyakan ahli laktasi mencadangkan untuk menunggu sehingga bayi anda berusia sekurang-kurangnya sebulan dan penyusuan bayi sudah mantap sebelum memperkenalkan botol susu. Sekiranya anda kembali ke tempat kerja, mulakan pemberian susu botol sekurang-kurangnya dua minggu sebelum tarikh permulaan anda supaya kedua-duanya mempunyai masa untuk menyesuaikan diri.

Menghisap botol susu memerlukan pergerakan mulut dan lidah yang berlainan daripada penyusuan badan, jadi mungkin mengambil sedikit masa untuk membiasakan bayi. Cuba tip ini untuk peralihan yang lancar:

 • Sediakan botol susu pada petang selepas penyusuan biasa untuk memberikannya menggunakan puting susu. Mulakan dengan sedikit susu ibu, kira-kira setengah auns.
 • Cuba puting aliran perlahan. Bagi sesetengah bayi, puting biasa boleh membanjiri mereka dengan susu. Sekiranya bayi anda menyangga apabila menggunakan botol, gantikan putingnya dengan puting botol yang mempunyai aliran perlahan untuk melihat sejauh mana ia membantunya.
 • Biarkan orang lain memberinya botol pertama. Sekiranya anda cuba memberikan botol bayi pertama anda, dia mungkin hairan mengapa dia tidak mendapat penyusuan badan. Dia mungkin kurang keliru jika orang lain membuat pengenalannya. Tanya ibu, pasangan anda, pembekal penjagaan anak, atau rakan untuk membantu.
 • Cuba keluar dari rumah. Bayi boleh mencium bau ibunya, walaupun dari jauh, jadi dia mungkin tahu bahawa anda (dan payudara anda) hanya berada di bilik sebelah.

Bagaimana Untuk Bercerai Susu Dengan Si Kecil Anda?

susu botol

Bercerai susu adalah proses penting untuk kedua-dua ibu dan bayi bagi mendapatkan kehidupan yang lebih sihat dan gembira.

American Academy of Pediatrics menyarankan setiap ibu baru memberikan bayi penyusuan susu badan secara eksklusif untuk tempoh enam bulan pertama selepas kelahiran bayi, dan pemberian susu ibu diteruskan dengan gabungan makanan pejal sehinggalah bayi mencapai usia satu tahun. Tidak mengapa jika ada ibu yang ingin meneruskan penyusuan badan selepas tempoh itu asalkan kedua-dua anda dan bayi mahu. Dalam erti kata lain, permulaan untuk mula bercerai susu adalah keputusan peribadi anda.

Pertama, fikirkan tentang keperluan anda dan anak anda apabila mempertimbangkan untuk bercerai susu atau menghentikan penyusuan susu badan. Jangan membandingkan keadaan anda dengan ahli keluarga yang lain, dan anda juga boleh mempertimbangkan untuk meletakkan sebarang tempoh untuk bercerai susu apabila anda hamil semula atau apabila anda melahirkan bayi baharu.

Berikut beberapa teknik bercerai susu untuk bayi anda.

1. Jangan tawarkan, jangan pula menolak

Kebanyakan ibu menganggap bahawa ‘jangan tawarkan, jangan menolak’ sebagai teknik bercerai susu yang paling lembut sekali memandangkan ia mengambil kira keperluan anak anda. Kaedah ini melibatkan ibu untuk tidak menawarkan penyusuan susu ibu kepada si manja, tetapi dalam masa yang sama tidak menolak jika si anak ingin menyusu. Ramai ibu secara semula jadinya menggunakan kaedah ini apabila anak mereka semakin besar. Walau bagaimanapun, memandangkan kaedah ini memerlukan masa yang lebih panjang berbanding kaedah bercerai susu yang lain, jadi anda tidak digalakkan untuk mempraktikkan kaedah ini sekiranya anda ingin cepat bercerai susu.

2. Hentikan satu penyusuan pada satu-satu masa

Pastikan proses ini diselesaikan secara perlahan-lahan, berperingkat supaya:

 • Payudara anda tidak sakit sehingga mengganggu anda jika ingin menghentikan penyusuan.
 • Anak anda mempunyai masa untuk menyesuaikan diri dengan transisi atau peralihan.

Untuk minggu pertama bercerai susu, anda boleh mula menawarkan penyusuan botol kepada anak anda sekali sehari, dan terus menambah kekerapan pemberian susu botol selepas itu. Tawarkan anak anda makanan kegemarannya semasa dia hendak menyusu badan, jadi si manja anda tidak akan rasa terlalu mendadak dan meragam.

3. Minta bantuan orang lain

Bagi membuatkan anak anda rasa lebih selesa, adalah disarankan supaya anda menukar dengan kerap orang yang memberikan susu kepada anak anda. Contohnya, untuk beberapa botol pertama, anda minta suami atau ibu anda ataupun pengasuh anak untuk membantu anda memberikan susu botol dan makan kepada si kecil. Anda juga boleh meminta mereka untuk menyuapkan anak anda makanan atau minuman menggunakan sudu.

4. Cuba dan cuba lagi

Semasa tempoh peralihan daripada penyusuan susu ibu kepada penyusuan botol, bayi anda mungkin akan mengalami beberapa ketidakselesaan. Oleh itu, anda perlu menukar botol dan puting beberapa kali sebelum menemukan yang sesuai dengan bayi anda. Sesetengah bayi mungkin akan menyukai botol dan puting yang keluar laju sementara sesetengah yang lain sukakan yang lebih perlahan alirannya. Jika bayi anda berusia lebih daripada sembilan bulan, anda boleh terus melangkau pemberian susu botol dan terus mencuba untuk memberikan cawan sedut (sippy cup). Namun, anda masih perlu mencari cawan sedut yang sesuai dengan bayi anda.

7. Tip Ajar Anak Minum Susu Botol

susu botol

Bayi memerlukan susu yang mencukupi untuk membesar menjadi kanak-kanak yang sihat dan kuat. Seawal usia mereka lagi, susu ibu merupakan pilihan yang terbaik. Namun lama kelamaan, si ibu mungkin akan terpaksa memperkenalkan si kecil mereka dengan susu botol terutamanya yang berkerjaya.

Keadaan ini mungkin akan mengganggu bayi anda kerana mereka masih tidak dapat menerima kenyataan bahawa mereka terpaksa berpisah dengan sumber makanan dan minuman utama mereka. Bagaimana untuk mengatasi masalah ini?

1. Biasakan si kecil dengan puting botol

Cara ini dapat dilaksanakan dengan menyusukan bayi dengan susu badan yang telah diisi di dalam botol setiap kali selepas menyusu badan. Namun anda diingatkan untuk mengisi botol tersebut dengan susu dalam amaun yang sedikit sahaja. Ini hanyalah praktis untuk membiasakan mereka dengan puting yang bakal digunakan kelak.

2. Gunakan puting botol dengan lubang yang kecil

Bagi kebanyakan kanak-kanak terutamanya yang masih bayi, puting botol biasa dengan lubang yang besar akan menjadikan mereka lemas dengan susu. Bagi peringkat awal, gunakan puting botol dengan lubang yang kecil terlebih dahulu.

3. Pastikan susu yang ada digunakan adalah ‘fresh’

Sebaiknya, anda gunakan susu yang ‘fresh’ iaitu susu yang baru sahaja dipam daripada payudara anda dan belum dibekukan. Konsepnya sama sahaja seperti makanan yang kita makan. Bayangkan makanan yang baru sahaja dimasak, dimasukkan ke dalam mulut. Begitu juga halnya dengan susu badan.

4. Pastikan posisi menyusu betul

Ini sangat penting untuk memastikan bayi dan anda sendiri berasa selesa. Sebagai contoh, anda boleh meletakkan bayi pada posisi sepertimana anda menyusukan bayi dengan susu badan. Paling penting, anda perlu memastikan kepala mereka berada pada kedudukan yang agak tinggi untuk mengelakkan bayi tersedak.

5. Berikan susu ketika si kecil belum lapar

Anda diingatkan untuk tidak memberi susu ketika bayi sudah lapar. Ini untuk mengelakkan mereka daripada mengamuk dan langsung hilang minat untuk menyusu. Jadi, berikan susu kepada mereka apabila bayi berada dalam keadaan yang tenang dan aman.

6. Biarkan individu lain menyusukan si kecil bagi pihak anda

Jika si ibu menggunakan susu botol untuk menyusukan bayi, ia hanya akan mendatangkan kekeliruan kepada si kecil kerana mereka menjangkakan untuk menyusu badan. Oleh itu, anda boleh minta bantuan daripada individu lain yang rapat dengan anda terutamanya pasangan anda untuk melakukannya bagi pihak anda.

7. Jauhkan diri anda daripada si kecil

Bayi boleh mengesan bau ibunya walaupun anda berada di dalam bilik yang bersebelahan dengannya. Oleh itu, si ibu perlu menjauhkan diri anda buat seketika ketika individu lain sedang menyusukan bayi anda dengan susu botol bagi mengelakkan kekeliruan berlaku.

Bayi Menolak Botol Susu, Mengapa?

susu botol

Terdapat dua faktor utama yang mungkin menyebabkan bayi anda menolak untuk menyusu botol iaitu:

 1. Faktor susu

Kebiasaannya, bayi akan menolak untuk menyusu botol sekiranya susu yang diberikan tidak menepati citarasa mereka. Suhu susu memainkan peranan yang sangat penting kerana suhu merupakan penanda aras susu yang mahu diminum oleh bayi. Oleh itu, ibu bapa perlu mengetahui suhu susu yang paling disukai oleh anak mereka.

Selain itu, bayi akan menolak untuk menyusu botol sekiranya amaun susu yang masuk ke dalam mulut mereka tidak menepati kemahuan mereka. Periksa puting susu anak anda dan pastikan lubang puting tersebut cukup kecil atau besar menepati amaun susu yang dimahukan oleh anak anda.

Bayi juga akan menolak untuk menyusu botol sekiranya susu formula tersebut berbau aneh. Pastikan susu formula yang anda gunakan belum tamat tempoh penggunaannya. Pastikan juga tin susu formula, botol susu dan perkakas untuk membuat susu disimpan di dalam bekas yang asing daripada bahan lain yang berbau kuat seperti bawang atau sabun pencuci untuk mengelakkan bau bahan tersebut melekat dengan susu.

 1. Faktor keadaan bayi anda

Selain susu, faktor keadaan bayi anda juga memainkan peranan penting bayi anda menolak untuk menyusu botol. Bayi anda akan hilang selera untuk minum mahupun makan sekiranya mereka demam, selesema, batuk, sakit tekak dan lain-lain. Bawa bayi berjumpa doktor sekiranya keadaan makin melarat.

Bayi anda juga sangat mudah hilang fokus ketika menyusu. Televisyen, permainan dan makanan lain sangat mudah melekakan mereka lalu menyebabkan mereka mula hilang minat untuk menyusu botol. Oleh itu, jauhkan mereka daripada perkara yang boleh melekakan mereka agar mereka lebih fokus untuk minum susu.

Apa yang perlu dilakukan?

Jangan memaksa bayi anda untuk minum susu melalui botol susu sekiranya mereka menolak. Sebaliknya, anda boleh menggunakan strategi berikut bagi menarik minat mereka untuk menyusu botol.

Gunakan botol dan puting yang paling disukai oleh anak anda

Paling penting, pastikan anda menggunakan botol dan puting yang paling disukai oleh bayi anda. Terdapat banyak jenis botol yang boleh digunakan. Antaranya botol jenis biasa, botol yang mempunyai sudu atau sippy cup. Sekiranya mereka masih tidak biasa menggunakan botol-botol ini, gunakan picagari ataupun dropper.

Susukan mereka dengan posisi yang sesuai

Selain itu juga, anda perlu memastikan anda menyusukan bayi anda dengan posisi yang paling sesuai. Menurut pakar, jangan baringkan anak anda secara menelentang ketika menyusukan mereka. Sebaliknya, susukan mereka dengan meletakkan bayi anda pada rangkulan anda dan baringkan mereka pada siku anda. Ini akan memudahkan mereka untuk sendawa sekali gus membuatkan mereka berasa selesa ketika sedang disusukan.

Susukan mereka pada waktu yang sesuai

Dalam pada itu lagi, anda perlu memastikan anda menyusukan bayi anda pada waktu yang tepat dan sesuai. Sebagai contoh, berikan susu kepada mereka sejurus sahaja mereka habis makan. Ketika ini, bayi anda memerlukan air akibat kehausan yang timbul selepas makan.

Selain itu, waktu sesuai menyusukan bayi anda adalah ketika mereka mengantuk. Ketika ini mereka sangat mudah menerima apa sahaja yang diberikan oleh anda kerana mereka sedang mamai. Waktu bayi anda sedang mandi juga merupakan waktu sesuai untuk menyusukan mereka kerana ketika ini mereka lebih tenang dan lebih terbuka untuk menerima apa sahaja yang diberikan.

Kesan Negatif Pendedahan kepada Botol Susu

Akademi Pediatrik Amerika dan institusi perubatan lain menggalakkan penyusuan susu ibu, yang mana menunjukkan banyak manfaat kesihatan bagi anda dan bayi anda. Sekiranya anda tidak dapat menyusu kerana sebab-sebab perubatan, pemberian susu botol adalah alternatif terbaik. Bagaimanapun, ia kemungkinan mempunyai beberapa kesan negatif kepada bayi anda.

Persediaan

Bayi yang menyusu akan dapat menyusu apabila diminta. Sekiranya susu botol diberikan, persediaan adalah diperlukan. Anda perlu membasuh dan mensterilkan botol secara berulang, mencari masa untuk mengekspresikan susu anda atau menyediakan formula, simpan botol pada suhu yang betul, dan panaskannya sebelum memberikannya kepada bayi anda.

Nutrisi

Susu badan mengandungi keseimbangan nutrien yang tepat untuk bayi anda. Bagi kebanyakan bayi, susu badan juga mudah dicerna berbanding susu formula. Penyusuan formula mungkin juga menyebabkan peningkatan risiko obesiti semasa awal kanak-kanak.

Sistem imun

Susu badan meningkatkan sistem ketahanan bayi anda. Tetapi susu formula tidak mengandungi unsur-unsur susu yang menggalakkan imuniti. Bagaimanapun, bayi yang diberikan susu formula boleh membasmi penyakit tertentu seperti cirit-birit, atau dada, telinga, atau jangkitan kencing.

Kos

Susu botol menyebabkan pertambahan perbelanjaan. Selain membeli dan menggantikan botol dan puting, anda sama ada perlu melabur dalam pam susu yang berkesan, jika anda merancang untuk mengekspresikan susu anda, atau membeli susu formula secara teratur. Walaupun harga susu formula berbeza bergantung pada jenama dan kepelbagaian, ia boleh menjejaskan anggaran bajet bulanan anda.

Susu botol dan karies gigi

Seperti namanya, karies botol susu (juga dikenali sebagai karies bayi atau mulut botol) merujuk kepada kerosakan gigi pada bayi dan kanak-kanak. Tanpa rawatan yang betul, kerosakan gigi botol bayi ini boleh menyebabkan kesakitan dan jangkitan.

Apakah simptom-simptomnya?

Karies botol susu sering berlaku apabila gula dalam makanan melekat pada gigi kanak-kanak. Dalam satu tempoh masa, bakteria di mulut akan memakan gula ini, menghasilkan asid yang menghakis gigi. Walaupun keadaan ini biasanya berlaku pada gigi hadapan, gigi lain juga mungkin turut terjejas.

Sekiranya tidak dirawat, kerosakan gigi boleh mengakibatkan tabiat pemakanan yang tidak baik, kesukaran bercakap, dan gigi orang dewasa yang bengkok. Oleh itu, jika anda perhatikan gejala kerosakan gigi pada anak anda (contohnya titik hitam), anda perlu membawanya ke doktor gigi secepat mungkin untuk mendapatkan rawatan.

Bagaimana untuk mencegahnya?

Berita baiknya adalah terdapat langkah yang boleh diambil untuk mengelakkan karies botol susu. Cara terbaik adalah untuk membantu anak anda mengamalkan tabiat kebersihan yang baik dengan lebih awal iaitu :

 • Lap gusi bayi anda dengan lembut selepas anda memberinya makan.
 • Mulakan berus gigi bayi selepas gigi yang pertama tumbuh, sebaiknya dengan ubat gigi tanpa fluorida.
 • Lakukan pemflosan gigi bayi.
 • Membersihkan gusi tanpa gigi.
 • Pastikan bayi anda mendapat fluorida yang mencukupi.
 • Bawa bayi anda melakukan pemeriksaan gigi dengan kerap, dari hari lahirnya yang pertama. Anda boleh mendapatkan rawatan lapisan (coating) untuk gigi anak anda untuk mencegah kerosakan gigi.
 • Hadkan pengambilan makanan atau minuman manis bayi anda.
 • Jangan sekali-kali memberi anak anda puting yang dicelup dengan manisan.

Ramai orang mengandaikan bahawa kerana gigi bayi (gigi susu) bersifat sementara, ianya tidak penting. Ini adalah salah faham yang serius. Bayi anda memerlukan gigi susu untuk makan, bercakap dan menjalani perkembangan gigi orang dewasa (gigi kekal) biasa. Anda perlu meninggalkan sebarang tabiat pemakanan yang buruk bayi anda supaya dia dapat mengalami pertumbuhan gigi kekal yang sihat di kemudian hari.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Dr. Joseph Tan

Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Muhammad Wa'iz · Disemak pada 17/01/2023

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan