backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Kardiomiopati Restriktif

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nur Shawani Zakaria · Disemak pada 27/11/2019

Definisi

Apa itu Kardiomiopati Restriktif?

Kardiomiopati Restriktif adalah penyakit otot jantung yang menghalang otot daripada berkontraksi (memerah) dengan daya normal.

Apabila kardiomiopati Restriktif berlaku, jantung mempunyai keupayaan terhad untuk berkontrak kerana lapisan dalaman jantung menjadi kaku. Hasilnya adalah bahawa jantung tidak mengepam darah dengan baik. .KardiomIopatI boleh menyebabkan kegagalan jantung.

Apakah kebarangkalian Kardiomiopati Restriktif?

Penyakit jantung jenis ini adalah kurang biasa berbanding penyakit jantung daripada penyakit arteri koronari atau masalah injap jantung. Kebanyakan kes berlaku pada orang tua. Anda boleh meminimumkan kemungkinan mengalami burut dengan mengurangkan faktor risiko anda. Sila berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom Kardiomiopati Restriktif?

Gejala-gejala biasa adalah keletihan, kurang keupayaan untuk bersenam dan sesak nafas.

Selain itu, anda mungkin mengalami bengkak pada kaki atau kaki, sakit dada atau berdebar-debar (merasakan bahawa jantung tergelincir atau berdenyut terlalu cepat) juga mungkin berlaku.

Mungkin terdapat beberapa tanda atau gejala yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai apa jua gejala, sila berjumpa dengan doktor anda.

Bila saya harus berjumpa doktor?

Sekiranya anda mempunyai sebarang tanda atau gejala yang disenaraikan di atas atau mempunyai sebarang ketidakselesaan di dada kiri atau tekanan darah yang tidak normal, sila berunding dengan doktor anda. Tubuh setiap orang bertindak secara berbeza. Ia adalah yang terbaik untuk berbincang dengan doktor anda apa yang terbaik untuk keadaan and

Punca

Apakah Punca Kardiomiopati Restriktif?

Kardiomiopati Restriktifa adalah penyakit yang jarang berlaku. Penyebab yang paling biasa adalah degenerasi kanji (keadaan protein yang luar biasa tinggi dan sel darah) dan parut yang tidak dapat dijelaskan di dalam hati (fibrosis primer miokardium). Penyakit ini juga boleh berlaku selepas pemindahan jantung.

Penyebab lain kardiomiopati Restriktif termasuklah:

 • Penyakit jantung carcinoid
 • Penyakit lapisan jantung (endokardium), seperti fibrosis endomyocardial dan sindrom Loeffler (jarang berlaku)
 • Beban iron (hemochromatosis)
 • Sarcoidosis
 • Parut selepas radiasi atau kemoterapi
 • Scleroderma
 • Tumor jantung

Faktor-faktor Risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada Kardiomiopati Restriktif?

Faktor-faktor tertentu boleh meningkatkan risiko anda mendapat kardiomiopati Restriktif:

 • Sejarah keluarga. Mereka yang mempunyai sejarah keluarga yang mengidap kardiomiopati, kegagalan jantung dan serangan jantung tiba-tiba lebih cenderung untuk mengembangkan kardiomiopati daripada mereka yang tidak mempunyai sejarah masalah jantung daripada keluarga.
 • Obesiti. Berat yang berlebihan menjadikan jantung berfungsi lebih keras, yang boleh meningkatkan risiko kardiomiopati dan kegagalan jantung.
 • Alkoholisme. Orang yang menyalahgunakan alkohol boleh merosakkan jantung mereka, dan kardiomiopati boleh menjadi akibatnya. Risiko meningkat dengan ketara selepas lebih lima tahun minum tujuh hingga lapan minuman setiap hari.
 • Penggunaan dadah haram. Dadah, seperti kokain, amphetamine dan steroid anabolik, boleh meningkatkan risiko kardiomiopati
 • Ubat kemoterapi tertentu dan terapi radiasi boleh meningkatkan risiko kardiomiopati.
 • Gangguan diabetes dan tiroid.
 • Hemochromatosis. Gangguan ini menyebabkan tubuh menyimpan lebihan iron, dan ia dikaitkan dengan peningkatan risiko kardiomiopati diluaskan.

Tiada faktor risiko tidak bermakna anda tidak boleh mendapatkan ketegangan hamstring. Faktor-faktor ini hanya untuk rujukan sahaja. Anda patut berunding dengan doktor untuk maklumat lanjut.

Diagnosis dan Rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimana pesakit Kardiomiopati Restriktif didiagnosis?

Doktor mungkin mengesyaki gangguan itu berdasarkan sejarah perubatan dan pemeriksaan fizikal. Dotor boleh mengarahkan elektrokardiografi (ECG) dan x-ray dada untuk menunjukkan jantung yang diperbesarkan. ECG juga boleh menunjukkan detak jantung yang tidak teratur (aritmia).

Doktor juga boleh mengarahkan echocaradiography (pemeriksaan ultrasound jantung) untuk memeriksa tindakan mengepam jantung. Ujian darah juga boleh dilakukan untuk mencari sebab-sebab lain.

Selain itu, dalam beberapa kes, catheterization jantung dan biopsi tisu jantung boleh dilakukan untuk mengesahkan diagnosis.

Bagaimana pesakit Kardiomiopati Restriktif dirawat?

Rawatan adalah bertujuan untuk melegakan gejala-gejala kegagalan jantung untuk membetulkan ritma jantung yang tidak normal (aritmia)

Rawatan terapi boleh termasuk:

Ubat yang dikenali sebagai diuretik mengurangkan cecair darah untuk mengurangkan kerja jantung.

Doktor boleh menetapkan ubat-ubat yang mengawal degupan jantung atau ubat-ubat yang menindas fungsi imun (kortikosteroid) untuk melawan keadaan yang menyebabkan kardiomiopati.

 • Kemoterapi (dalam sesetengah keadaan)

Sekiranya pam jantung sangat miskin dan gejala kegagalan jantung semakin teruk, pemindahan jantung mungkin diperlukan.

Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani Kardiomiopati Restriktif?

Berikutnya merupakan gaya hidup dan rawatan sampingan di rumah yang mungkin membantu anda mengatasi kardiomiopati Restriktif:

 • Makan makanan yang sihat dengan lebih banyak sayuran, buah-buahan dan kurang garam dan lemak.
 • Ambil semua ubat yang ditetapkan seperti yang diarahkan
 • Bersenam apabila doktor anda mengatakan anda boleh
 • Jangan minum arak dan merokok
 • Kurangkan berat badan jika anda berlebihan berat badan
 • Cuba menguruskan tekanan anda.
 • Dapatkan tidur yang mencukupi.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nur Shawani Zakaria · Disemak pada 27/11/2019

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan