Buat Penunggang Motosikal, Ketahui Bahaya Jerebu Kepada Anda!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 06/10/2019 . 2 minit bacaan
Share now

“Eh, kenapa pakai topeng muka hari ini, kamu tidak sihat?”. Tanya Wazir kepada Nazrah apabila tiba sahaja di pejabatnya yang terletak di pusat bandar raya yang paling sibuk di Malaysia, Kuala Lumpur. Ini merupakan contoh soalan yang paling lazim ditanyakan kini ekoran asap tebal jerebu yang kian teruk dari hari ke hari!

Toleh sahaja sekeliling, sudah pasti anda dapat melihat semakin ramai orang menutup bahagian hidung dan mulut mereka seperti seorang doktor atau saintis dengan menggunakan topeng muka untuk mengelakkan diri dari terjejas daripada jerebu. Disebabkan itu, pergerakan orang ramai ke sesuatu destinasi terutamanya tempat kerja mula terbatas. 

Mungkin mereka yang menggunakan kereta tidak terlalu terjejas kerana tidak terdedah secara langsung kepada asap tebal itu, namun bagaimana dengan penunggang motosikal?

Jerebu kian teruk

Beberapa kawasan di negara kita kini telah mula menghadapi kualiti udara tidak sihat, dengan bacaan indeks pencemaran udara (IPU) melebihi angka 200. Kawasan yang paling teruk terjejas adalah di Sri Aman, Sarawak, dengan bacaan IPU sudah melebihi 367.

Ekoran itu, beratus sekolah telah ditutup dan segala aktiviti sehari-harian tergendala. Dari segi pergerakan pula, orang ramai lebih memilih untuk berada di dalam rumah sahaja. Pun begitu, tanggungjawab untuk pergi bekerja juga tidak boleh diabaikan begitu sahaja, bukan?

Disebabkan itu, para pekerja tidak kira penjawat awam, swasta atau bekerja sendiri masih perlu untuk keluar daripada zon selamat iaitu di rumah dalam usaha meredah jalan raya yang kabur dek asap tebal jerebu yang memenuhi awan dan langit sepanjang perjalanan ke tempat kerja.

Bagi mereka yang menaiki kenderaan sendiri atau pengangkutan awam yang bertutup dan berbumbung, mungkin tubuh badan anda tidak terdedah lalu terjejas secara langsung dengan asap tebal ini. Namun bagi penunggang motosikal, lain pula ceritanya.

Buat penunggang motosikal, sila hati-hati

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) baru-baru ini menyatakan bahawa bilangan pesakit yang mendapatkan rawatan di klinik kesihatan di seluruh negara telah meningkat antara 20 sehingga 30 peratus akibat jerebu yang tiada sebarang tanda akan pulih dalam kadar segera.

Oleh itu, KKM menasihatkan orang ramai agar peka dengan kualiti udara di kawasan masing-masing dan mengambil pelbagai langkah pencegahan bagi mengurangkan kesannya terhadap kesihatan diri terutamanya pada aspek pernafasan dengan pemakaian topeng muka.

Dalam pada itu, mereka juga turut mengingatkan bahawa penunggang motosikal berada dalam kategori yang berisiko tinggi kerana terlalu terdedah kepada asap tebal ini semasa menunggang motosikal terutamanya ketika berada di kawasan dengan bacaan IPU tinggi.

Sebaiknya, sentiasa gunakan topeng muka jenis N95, yang sangat berkesan dalam situasi jerebu ekoran ia dapat menapis partikel sehalus 0.1-0.3 mikron ketika menunggang motosikal. Bukan itu sahaja, anda juga perlu lebih peka, cermat dan jangan menunggang dengan laju kerana jarak penglihatan akan menjadi sedikit terhad, sekali gus meningkatkan risiko kemalangan berlaku.

Jika anda menunggang motosikal ke tempat kerja, sentiasa gunakan topeng muka ketika menunggang meskipun ia membuat anda kelihatan seperti watak dalam animasi bersiri Jepun, Masked Rider. Kadang kala, ia tampak hebat, bukan? Selain itu, pertimbangkan untuk menggunakan kenderaan alternatif seperti tren atau pengangkutan awam yang bertutup dan berbumbung. Paling penting, sentiasa pakai topeng muka di tempat kerja seperti Nazrah ketika menunaikan tanggungjawab sebagai seorang pekerja yang berwawasan!

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Nak Jimat Duit, Pakai Pelitup Muka Fabrik- Berkesan Ke? Guna Jenis Ini Jika Tak Nak PKP Kembali

  Benarkah topeng muka kain tidak efektif dan boleh mengakibatkan kes positif COVID-19 meningkat semula? Ini yang anda perlu tahu kalau tak nak PKP berulang.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  COVID-19, Penyakit Berjangkit 28/07/2020 . 3 minit bacaan

  Anda Bebas Bergerak Masa PKPP Tapi WASPADA! Ini 7 Tempat BERISIKO Tinggi Sebar COVID-19

  Tempoh PKPP ini, anda bebas bergerak ke sana ke sini. Namun ini 7 tempat berisiko COVID-19 boleh mendedahkan anda kepada penularan jangkitan wabak tersebut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  COVID-19, Penyakit Berjangkit 19/06/2020 . 3 minit bacaan

  Dah Mula Masuk Kerja? Ini 10 Langkah Pekerja & Majikan Wajib Buat Nak Cegah COVID-19!

  Kelak kita semua akan kembali ke tempat kerja di era pandemik COVID-19 ini. Jadi, sila amalkan 10 langkah ini untuk selamat dari jangkitan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  COVID-19, Penyakit Berjangkit 02/06/2020 . 3 minit bacaan

  Ibu Hamil Positif COVID-19 Balik Kampung, Apa Langkah Kena Buat Jika Mak Buyung Dijangkiti?

  Kita sedar risiko jangkitan coronavirus kepada individu. Tetapi bagaimana pula jika seorang ibu hamil positif COVID-19, adakah kesannya lebih bahaya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  COVID-19, Penyakit Berjangkit 01/06/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kemalangan di jalan raya

  Golongan Muda Paling Ramai Maut Di Jalan Raya! Ini Punca Utama Kemalangan Berlaku

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 13/11/2020 . 3 minit bacaan
  wanita hamil

  Selamat Ke Untuk Wanita Mengandung Pakai Pelitup Muka? Ini Penjelasan Pakar!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 29/09/2020 . 3 minit bacaan
  pelitup muka

  Sakit Telinga Sebab Lama Sangat Pakai Pelitup Muka? Ini 5 Teknik Anda Boleh Cuba!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 17/08/2020 . 3 minit bacaan
  penutup muka

  Pakai Semula Pelitup Muka? Boleh, Kalau Tahu Cara Simpan Yang Betul! Ini Tipnya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Diterbitkan pada 05/08/2020 . 3 minit bacaan