home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Jus Lemon Bagus Untuk Menghalang Pembentukan Batu Karang Tapi AWAS Jangan Berlebihan!

Jus Lemon Bagus Untuk Menghalang Pembentukan Batu Karang Tapi AWAS Jangan Berlebihan!

Jus lemon adalah sumber yang membekalkan anda dengan vitamin C dan asid sitrik yang mencukupi. Dan tanpa mengambil jumlah lemon yang besar, anda masih boleh mendapat manfaat anti oksidan. Buah-buahan sitrus adalah sumber unik flavanones, yang menambah kepada pengaruh anti oksidan jus lemon. Walaupun jus lemon adalah baik untuk kesihatan anda, penggunaan yang berlebihan akan membawa anda dalam bahaya hakisan gigi dan gangguan sistem gastrousus.

Manfaat Kesihatan Vitamin C

Lemon, serta buah-buahan sitrus yang lain, adalah makanan tambahan yang baik daripada vitamin C. Sebiji lemon mengandungi kira-kira 19 miligram vitamin C. Sudah tentu, anda boleh mendapatkan lebih sedikit atau kurang berdasarkan jumlah jus lemon anda tetapi ia pasti memberi manfaat membantu kepada imbuhan pemakanan yang disyorkan. Ia adalah disyorkan bahawa wanita perlu mendapat 75 miligram setiap hari vitamin C, manakala lelaki perlu 90 miligram.

Vitamin C yang dikenali sebagai anti oksidan yang mengimbangi molekul reaktif – radikal bebas – sebelum memecahkan tisu. Sebagai anti oksidan, vitamin C juga melindungi molekul seperti protein, lemak, karbohidrat dan DNA daripada bahaya radikal bebas. Mengambil lebih vitamin C boleh membawa kepada risiko penyakit kardiovaskular yang lebih rendah. Badan anda juga memerlukan vitamin C untuk menghasilkan kolagen, iaitu tisu penghubung yang mengekalkan dan menguatkan otot, ligamen, kulit dan organ-organ.

Asid Sitrik

Jus lemon membawa lebih banyak asid sitrik berbanding buah-buahan sitrus yang lain, menurut laporan dalam Jurnal Endourology 2009. Asid sitrik adalah penting untuk pengeluaran tenaga, tetapi biasanya, badan menghasilkan semua yang diperlukan, jadi asid sitrik bukan nutrien penting. Walau bagaimanapun, manfaat kesihatan masih disediakan daripada asid sitrik yang terkandung dalam jus buah lemon. Apabila anda mengambil jus buah lemon, jumlah sitrat dalam air kencing meningkat, yang biasanya menghalang batu karang dari membentuk dan juga memusnahkan batu-batu kecil yang sudah wujud. Tahap sitrat kencing yang rendah meningkatkan risiko penghabluran kencing dan pertumbuhan batu karang.

Sekumpulan flavonoid berasaskan tumbuhan yang dipanggil flavanones terkandung dalam lemon. Seperti flavonoid yang terkandung dalam buah-buahan lain dan sayur-sayuran, flavanones dalam jus lemon – hesperetin, naringenin dan eriodyctyol – berfungsi sebagai anti oksidan dan membantu keradangan. Hesperetin menghalang kanser dengan menghalang pertumbuhan tumor. Ia juga boleh merawat diabetes dan mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular dengan mengurangkan tekanan darah tinggi dan tahap darah lipid.

Bahaya Pengambilan Jus Lemon Berlebihan

Asid dalam jus ini mungkin mempunyai kesan sampingan gastrousus. Makanan berasid boleh memburukkan lagi simptom penyakit refluks gastrousus, atau GERD, dan beberapa orang mengalami perut yang tidak menyenangkan apabila mereka makan terlalu banyak asid askorbik.

Asid sitrik dan asid askorbik bercampur bersama memberikan kedudukan pH jus lemon 2 hingga 2.6, pada skala di mana sifar menerangkan bahan yang paling berasid dan asid bateri mempunyai skor 1. Minnesota Dental Association melaporkan bahawa enamel gigi mula menghakis daripada makanan atau minuman dengan pH 4, jadi keasidan jus lemon boleh mencederakan gigi anda. Melindunginya dengan membilasnya dengan air apabila anda selesai minum jus lemon. Ia juga membantu untuk memberus gigi sekurang-kurangnya sejam untuk mengelakkan daripada menggosok asid di sekitar gigi anda dengan berus gigi.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Health benefits of lemon juice and danger of too much. http://www.livestrong.com/article/372327-lemon-juice-for-health-danger-of-too-much/ Accessed: 8 February, 2017

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 19/08/2020
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x