backup og meta

4 Khasiat Lemon

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 07/06/2022

  4 Khasiat Lemon

  Jus lemon adalah minuman kegemaran semua orang pada musim panas. Ia menyegarkan dan berkhasiat. Tetapi terdapat lebih banyak khasiat lemon terhadap kesihatan lebih daripada anda fikirkan.Ia juga alternatif yang baik untuk minuman pagi anda juga.

  Lemon meningkatkan penghadaman

  Jika anda mempunyai masalah penghadaman, meminum air lemon setiap pagi boleh membantu menringankan masalah anda. Jus lemon membantu memecahkan makanan di dalam perut anda untuk penghadaman yang lebih baik. disebabkan ia sendiri asid yag berkualiti, lemon merangsang pengeluaran jus pencernaan di dalam perut. Sifat berasid jus lemon sepatutnya menyokong persekitaran berasid di dalam perut anda, walau bagaimanapun, pada individu tertentu boleh menyebabkan kesan yang sebaliknya. Oleh itu, cuba elak minum jus lemon ketika perut anda kosong.

  Jus lemon mempertingkatkan penyerapan mineral

  Vitamin C yang terdapat dalam jus lemon telah ditunjukkan untuk meningkatkan penyerapan mineral. Hanya meletakkan sepotong lemon dalam air memberikan anda rangsangan dengan vitamin C. Vitamin C merupakan salah satu vitamin yang sentiasa ada dalam buah-buahan dan sayur-sayuran. Selain itu, mineral yang terdapat dalam lemon boleh membantu menggalakkan penghadaman, mengurangkan pedih ulu hati, dan mengurangkan kembung dengan melonggarkan toksin terperangkap.

  Detoks lemon

  Salah satu faedah kesihatan terbesar lemon adalah ia membantu menyahtoksik badan anda. Jus lemon adalah pembersih semulajadi, jadi ia membantu mengawal organisma berbahaya. Lemon boleh membantu fungsi hati anda, tetapi juga menggalakkan kulit yang sihat, dan juga membantu melegakan sakit dan masalah pernafasan. Antioksidan yang kuat dalam limau dipanggil D-limonene, yang juga terdapat dalam oren, boleh mengambil sebatian toksik dalam sel-sel hati dan menukar mereka kepada versi bukan berbahaya atau kurang berbahaya. Kimia ini didapati kebanyakannya dalam kulit lemon atau oren.

  Lemon menyokong berat badan

  Many people have discovered drinking fruit infused water to be an essential part of their weight loss program. Lemon juice contains pectin, a soluble fiber that has been shown to aid in weight-loss struggles. Studies have shown that drinking water naturally boosts your metabolism. In fact, drinking a glass of hot or warm lemon water in the morning has become a healthy daily habit for many people to assist with overall weight loss.

  Melegakan sakit perut

  Apabila anda tidur dengan perut yang penuh, pedih ulu hati penuh atau perut kembung boleh menyerang sepanjang pagi. Air panas membersihkan sistem anda, manakala flavonoid dari jus lemon boleh membantu mengurangkan keasidan dalam perut anda, supaya anda berasa seperti anda lebih baik. Lemon, apabila digabungkan dengan pudina, menguatkan untuk menenangkan sakit perut dan memudahkan loya dan muntah-muntah. Di samping itu, ia meningkatkan imuniti dan menyegarkan semula.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Muhamad Firdaus Rahim

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 07/06/2022

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan