home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Petua Mengawal Marah

Petua Mengawal Marah

Marah adalah emosi normal dan sihat bagi setiap manusia, akan tetapi apabila di luar kawalan, ia akan mengakibatkan masalah yang serius dalam hubungan sesama manusia. Ia turut memberi kesan yang buruk kepada kesihatan mental dan fizikal. Apabila anda cuba memahami punca sebenar kemarahan dan mengamalkan petua mengawalnya, anda akan mampu untuk menghalangnya daripada menguasai diri anda.

Mengapa saya perlu mengawal marah?

Kemarahan bukanlah satu emosi yang baik tetapi ia juga bukanlah emosi yang jahat. Seperti emosi-emosi lain, ia berperanan menyampaikan mesej, meluahkan perasaan anda tentang apa yang membuatkan anda sedih, terancam dan dizalimi. Sememangnya biasa untuk manusia merasa marah apabila tidak dilayan dengan baik, akan tetapi ia menjadi satu masalah yang besar apabila anda melahirkan kemarahan dengan cara yang boleh membinasakan diri anda dan orang lain. Oleh sebab itu, pelbagai alat untuk mengawal marah dicipta untuk mengalihkan kemarahan ke tempat lain.

Bagaimana saya boleh mengawal kemarahan?

Tujuan mengurus kemarahan bukanlah untuk menanam dan menyimpan rasa marah di dalam hati tetapi lebih kepada untuk memahami punca disebalik emosi ini dan meluahkannya dengan cara yang sihat tanpa membahayakan orang lain. Apabila ia berjaya dilakukan, bukan sahaja anda akan merasa puas bahkan anda mampu untuk menguruskan konfilik-konflik lain dalam kehidupan dan seterusnya mengeratkan lagi hubungan dengan orang lain.

Berikut adalah beberapa petua yang boleh membantu anda untuk lebih memahami tentang kemarahan anda dan mengawalnya.

Fikir dahulu sebelum bercakap. Ambillah masa seketika untuk berfikir dan menyusun perkataan sebelum anda meluahkannya.

Luahkan kemarahan apabila anda sudah bertenang. Nyatakan isu dengan jelas dan terang tanpa menyakiti orang lain atau cuba untuk mengawal mereka.

Amalkan senaman. Berjalan atau berlari, luangkan masa untuk aktiviti fizikal. Semua ini dapat membantu untuk mengawal rasa marah.

Ambil masa untuk bertenang. Diamkan diri dan bertenang dapat mebantu anda untuk bersedia menghadapi perkara yang mendatang tanpa rasa geram.

Mengenal pasti penyelesaian yang boleh diambil. Selalu ingatkan diri sendiri bahawa kemarahan tidak akan memberikan apa-apa, ia hanya menambahkan kerosakan. Hasilnya, daripada anda berfikir tentang apa yang buat anda marah, anda akan mencari penyelesaian kepada masalah sebenar.

Berjenaka untuk menghilangkan tekanan. Menceriakan suasana dapat menghilangkan tekanan. Walau bagaimanaun, elakkan sindiran kerana ia menyakitkan hati orang lain dan membuat situasi semakin teruk.

Berlatih teknik untuk menenangkan diri. Mengambil nafas dalam-dalam, bertafakur dan yoga boleh membantu untuk mengawal baran. Anda juga boleh mendengar musik, menulis dan melakukan apa sahaja yang membantu anda untuk bertenang.

Ketahui bila anda perlu meminta pertolongan. Bila marah luar dari kawalan, pertimbangkanlah untuk meminta tolong dari kawan rapat, doktor atau pakar psikologi, jika tidak, mungkin anda akan menyesal dengan perilaku anda kelak.

Mempelajari seni menguruskan marah adalah satu cabaran untuk semua orang pada satu ketika dalam kehidupan masing-masing. Menguasainya bukanlah satu yang mudah tetapi ia akan jadi lebih mudah dengan latihan yang kerap.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Controlling anger before it controls you. http://www.apa.org/topics/anger/control.aspx. Accessed December 25th, 2016.

Anger Management Tips. http://www.webmd.com/mental-health/anger-management. Accessed December 25th, 2016.

How to Control Your Anger. http://www.nhs.uk/conditions/stress-anxiety-depression/pages/controlling-anger.aspx. Accessed December 25th, 2016.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Prof. Madya Dr. Thuaibah Bt Hashim Disemak pada 15/11/2019
x