Saintis Kata Ubat Anti Radang Boleh Terukkan Simptom COVID-19, Tapi…

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 08/04/2020 . 4 minit bacaan
Share now

Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang coronavirus di Malaysia, sila dapatkannya di sini.

Hari demi hari, kita mengharapkan saintis dan golongan berpelajaran tinggi untuk tampil dengan kaedah rawatan bagi wabak virus korona baharu (COVID-19) yang kelihatan semakin serius.

Berikut adalah statistik terkini penularan COVID-19 di negara kita:

Perkembangan Terkini COVID-19
Negara: Malaysia
Statistik Kes

293,698

Disahkan

9,196

Sembuh

1,100

Kes Kematian
Peta sebaran

Namun, ia tidaklah semudah seperti yang kita sangkakan. Buat masa ini, rawatan hanya tertumpu kepada simptom COVID.

Pelbagai jenis kajian telah menunjukkan sifat unik yang dimiliki oleh virus ini sebelum ia diisytiharkan sebagai jangkitan pandemik.

Artikel berkaitan:

COVID-19 Satu Pandemik, Bagaimana Nak Terangkan Pada Anak? Cuba 7 Cara Ini

Antaranya adalah virus ini boleh hidup di luar badan manusia selama 9 hari dan ia boleh menyebabkan kadar kematian tinggi dalam kalangan pesakit kronik.

Terbaru, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah menyarankan supaya pesakit yang mengalami simptom COVID untuk menjauhi ubat anti radang seperti ibuprofen.

Menurutnya, pengambilan ubat tersebut boleh menyebabkan kesan virus menjadi bertambah teruk.

Nak tahu kenapa? Baca artikel ini untuk maklumat lanjut.

Elakkan ubat anti radang, ambil paracetamol untuk rawat simptom COVID

simptom covid

Ubat seperti ibuprofen tergolong dalam pengelasan ubat anti radang bukan steroid (NSAID) yang sering digunakan bagi merawat simptom COVID seperti demam atau sakit badan.

Berikut adalah simptom dan komplikasi COVID-19:

mengelakkan anak menyentuh muka

Kita tahu demam bukanlah satu keadaan yang memberikan keselesaan terutamanya jika ia hadir bersama dengan simptom lain. Oleh sebab itu, jika suhu badan anda panas, anda akan diberikan ubat anti demam atau anti radang bagi mengurangkan tahap keterukan simptom tersebut.

Walau bagaimanapun, baru-baru ini, pihak berkuasa Perancis dan WHO telah mengeluarkan kenyataan supaya mereka yang mengalami simptom COVID untuk elak ubat anti radang.

Ia berdasarkan satu kajian terbitan Lancet pada 11 Mac 2020 yang diterajui oleh Lei Fang, George Karakiulakis dan Michael Roth.

Dalam kajian tersebut, mereka membuat hipotesis bahawa punca kematian utama kepada kebanyakan kes COVID adalah kecenderungan untuk sel badan menghasilkan reseptor yang dikenali sebagai angiotensin-converting enzyme 2 (ACE2). 

Reseptor tersebut kebiasaannya dihasilkan oleh sel epitelial pada organ paru-paru, buah pinggang dan salur darah. Virus korona yang menyebabkan simptom COVID berupaya untuk menjangkiti individu melalui reseptor tersebut.

Penggunaan ubat angiotensin-converting enzyme inhibitor (ACE-i) yang sering diambil oleh mereka yang menghidap penyakit hipertensi dan masalah jantung boleh meningkatkan jumlah reseptor ACE2.

Ini membuatkan golongan yang menghidap penyakit kronik berisiko tinggi untuk mendapat simptom teruk.

Mereka yang mengambil ubat anti radang seperti ibuprofen dan aspirin juga mempunyai risiko yang sama. Semakin tinggi jumlah reseptor ACE2, semakin banyak virus yang boleh menjangkiti. Ia seterusnya akan menyebabkan simptom yang lebih teruk.

Menurut jurucakap WHO, Christian Lindmeier, pakar daripada Agensi Kesihatan Pertubuhan Bangsa Bersatu (UN) sedang mengkaji akan kebenaran hipotesis kajian tersebut. Namun, buat masa sekarang, ambil paracetamol dan elakkan ibuprofen.

Sekadar hipotesis dan tiada penemuan saintifik yang sah

simptom covid

Walaupun WHO telah mengeluarkan kenyataan larangan sebagai langkah berjaga-jaga, namun ramai pakar yang tidak bersetuju dengan perkara tersebut.

Ibuprofen merupakan ubat yang agak terkenal dan telah digunakan selama lebih daripada 30 tahun bagi merawat simptom demam dan melegakan kesakitan badan.

Setakat ini, kajian yang diterbitkan oleh Laman Jurnal Ternama, Lancet itu hanyalah hipotesis semata-mata. Tiada bukti saintifik yang mengaitkan penggunaan ubat ibuprofen dengan tahap keagresifan jangkitan COVID.

Anda mungkin berminat untuk membaca:

Perkara ini turut diutarakan oleh Dr Michele Barry yang merupakan Pengarah Pusat Inovasi Dalam Kesihatan Global di Universiti Stanford.

Tiada data yang boleh dijadikan panduan ahli perubatan klinikal untuk menegah penggunaan ubat anti radang dalam kalangan pesakit COVID.

Setakat ini, banyak organisasi berkaitan yang sedang bekerjasama dengan WHO, Agensi Perubatan Eropah (EMA) dan pihak berkuasa kesihatan lain bagi mengesahkan kebenaran di sebalik kenyataan tersebut.

Sekiranya ia merupakan satu kajian yang sah dan disokong oleh kajian saintifik yang lain, kita mempunyai idea sedikit sebanyak berkenaan dengan hala tuju perubatan bagi mengurangkan kadar kematian COVID.

Rawatan demam bagi melegakan simptom COVID. Baik atau memudaratkan?

simptom covid

Kita tidak perlu risau akan kemudaratan yang bakal disebabkan oleh ubat ibuprofen terhadap tahap keterukan simptom. Apa yang perlu kita fikirkan adalah tindakan melegakan simptom demam ketika sedang mengalami jangkitan virus korona baharu.

Demam bukanlah satu mekanisme yang membantu perkembangan virus, ia merupakan sistem pertahanan badan yang direka untuk membunuhnya.

Kenaikan suhu badan yang berlaku ketika jangkitan merupakan interaksi di antara pusat kawalan suhu di otak dan isyarat kimia yang dikenali sebagai pirogen (pyrogen).

Pirogen seperti molekul interleukin 1 dirembeskan oleh sel darah putih apabila terdapat mikroorganisma yang cuba menembusi sistem pertahanan badan.

Fenomena kenaikan suhu tersebut dianggap keadaan persekitaran dalaman yang ideal untuk sel darah putih membasmi virus korona.

Berikut adalah cara terbaik untuk melawan COVID-19:

Cara Yang Betul Untuk Elak Jangkitan Bakteria & Virus

Wabak Novel Virus Korona (2019nCoV) boleh berjangkit antara manusia? Oh, tidak! Pastikan kalian pakai topeng muka dengan betul, ya!Ketahui mengenai koronavirus di: http://bit.ly/31dLjPj#ncov2019 #koronavirus #HelloHealthGroup #hellodoktor #HelloHealthCoronavirus

Posted by Hello Doktor on Friday, January 31, 2020

Namun, persoalannya di sini, adakah kita patut memberikan ubat anti demam atau anti radang kepada pesakit? Bukankah ia akan mengganggu fungsi optimum sistem pertahanan badan? Jika dilihat pada konteks klinikal (praktikal), ini merupakan satu keputusan yang rumit. 

Demam, walaupun baik untuk badan kadangkala boleh membunuh. Namun, pelbagai jenis kajian telah menunjukkan bahawa pengurangan suhu badan boleh menyebabkan seseorang itu berjangkit dalam satu jangka masa yang lama.

Sistem pertahanan badan berfungsi lebih baik pada suhu badan tinggi. Bahkan kebanyakan haiwan yang sakit (terutamanya reptilia) pun akan menjemurkan badan mereka di bawah matahari untuk melawan jangkitan.

Namun, peningkatan 1 darjah selsius lebih daripada suhu badan normal boleh menyebabkan kenaikan kadar proses metabolik badan setinggi 12%.

Maka, sama ada pemberian ubat anti demam untuk pesakit yang mengalami simptom COVID itu perlu ataupun tidak bergantung kepada situasi klinikal dan perlu diakses oleh doktor yang berpengalaman.

Konklusi

Setakat ini, tiada kajian saintifik yang menunjukkan data secara terang-terangan berkenaan dengan kesan ubat anti radang terhadap tahap keterukan simptom COVID.

Jika anda disarankan oleh doktor untuk mengambil ubat yang berupaya menaikkan reseptor ACE2 seperti aspirin, ibuprofen dan ACE-i, patuhi arahan tersebut. Walau bagaimanapun, jika ada keraguan, tiada masalah untuk anda bertanya.

Pengamalan sistem perubatan di Malaysia sentiasa berteraskan kajian saintifik yang terbukti memberikan kebaikan kepada komuniti sejagat.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan. 

#HelloHealthGroup, #HelloDoktor, #HelloHealthCoronaVirus

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Hand Sanitizer Sudah Jadi Kewajipan Di Musim COVID, Tahukah Anda Ia Ada 7 Fungsi Lain?

  Tahukah anda bahawa sebenarnya terdapat pelbagai fungsi hand sanitizer. Namun, sila baca ini terlebih dahulu untuk tahu tentangnya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Kebersihan Diri 09/02/2021 . 3 minit bacaan

  Masih Lagi Berkisar Vaksin COVID-19, Mana Satu Keluaran Yang Lebih Baik; Moderna Atau Pfizer?

  Bukan dua sahaja, lebih daripada 10 vaksin virus korona baharu (COVID-19) keluaran syarikat terkemuka di seluruh dunia telah dihasilkan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Coronavirus, COVID-19 02/02/2021 . 3 minit bacaan

  Vaksin COVID-19 Sudah Ada! Bersediakah Kita Terima Suntikan Februari Ini?

  Kita semua sudah sedia maklum kerajaan Malaysia masih sedang menunggu vaksin virus korona baharu COVID-19 yang bakal dihantar oleh syarikat...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Coronavirus, COVID-19 20/01/2021 . 3 minit bacaan

  Suntikan Flu, Paracetamol & Ibuprofen: Ini Pilihan Selamat Rawat Selesema & Flu Ketika Hamil

  Wanita hamil sememangnya lebih terdedah untuk jatuh sakit seperti demam mahupun selesema. Jadi apakah petua hilangkan selsema yang boleh diamalkan?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Masalah Kehamilan, Tips Hamil 08/01/2021 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  cara merawat gastrik angin

  Apa Kata Cuba 8 Kaedah Ini Untuk Atasi Masalah Gastrik Anda, Pasti BERKESAN!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 19/02/2021 . 3 minit bacaan
  asma

  AWAS Wanita Penghidap Asma Berisiko Alami Komplikasi Teruk COVID-19! Ambil Langkah Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 16/02/2021 . 3 minit bacaan
  suntikan vaksin

  Betul Ke Vaksin COVID-19 Boleh Sebabkan Kesan Sampingan Kekal? 

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 11/02/2021 . 3 minit bacaan
  tahun baru cina

  SOP Tahun Baru Cina Telah Diluluskan, Sejauh Mana Ia Bersesuaian Dengan Situasi Wabak?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 11/02/2021 . 3 minit bacaan