home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

5 Tip Menambahkan Berat Badan Ketika Hamil

5 Tip Menambahkan Berat Badan Ketika Hamil

Kebanyakan wanita akan mengalami pertambahan berat badan dengan mudah ketika hamil. Namun begitu, terdapat juga wanita yang mengalami kesukaran untuk berat badan mereka bertambah. Ini adalah disebabkan oleh kondisi kesihatan, kondisi tubuh badan, hilang selera makan kerana morning sickness. Tanpa mengira puncanya, ini akan menyebabkan ibu hamil mengalami risiko komplikasi kehamilan yang lebih tinggi. Namun begitu, anda tidak perlu berasa tertekan dan ikuti tip-tip berikut bagi mendapatkan berat badan yang ideal ketika hamil.

Makan dengan sihat

Sajian paling ideal adalah makanan yang kaya dengan vitamin dan mineral yang diperlukan untuk pertumbuhan bayi anda. Ibu hamil yang kurang berat badan cenderung untuk mengambil makanan kurang kalori dan amaun protein yang tidak mencukupi. Anda sewajarnya makan makanan yang tinggi dengan lemak baik seperti minyak zaitun dan buah avokado.

Selain itu, minum lebih banyak jus buah-buahan segar yang kaya dengan vitamin C atau beta-karotena seperti jus oren, jus anggur, jus lobak dan jus aprikot. Sentiasa sediakan snek seperti kismis, kacang, yogurt atau biskut sebagai sajian kudapan yang senang dicapai apabila anda berasa lapar. Susu, mentega atau marjerin juga boleh digunakan dalam makanan anda untuk kalori dan tenaga yang ekstra.

Sajian kecil tetapi kerap

Kebiasaannya, sajian utama dimakan 3 kali sehari. Namun begitu, anda boleh cuba makan 5 hingga 6 kali sehari sajian utama yang lebih kecil kuantitinya. Di antara waktu sajian ini, selitkan snek seperti yogurt atau buah-buahan kering untuk membekalkan protein, kalsium dan mineral.

Jangan terlepas waktu sarapan

Makan sarapan anda setiap hari. Waktu ini merupakan waktu makan yang paling penting sepanjang hari. Pastikan sarapan anda membekalkan tenaga yang mencukupi untuk memulakan hari anda. Makanan seperti mentega kacang atau keju boleh dijadikan sebagai sumber protein ekstra ketika bersarapan.

Elakkan makanan ringan atau makanan yang diproses

Walaupun makanan jenis ini dapat mengisi kalori yang diperlukan, anda perlu tahu bahawa makanan ini hanya akan menambah berat badan sedangkan anda memerlukan nutrisi juga. Selain itu, makanan jenis ini juga mampu menjejaskan kesihatan individu.

Dapatkan bantuan profesional

Pakar perubatan akan menasihatkan anda berkenaan berapa banyak pertambahan berat badan yang diperlukan, tip menambahkan berat badan serta memeriksa kondisi anda yang menghalang pertambahan berat badan. Berbincanglah juga dengan doktor anda mengenai pengambilan vitamin dan suplemen pranatal.

Walau apapun punca kesukaran menambahkan berat badan anda semasa kehamilan, anda perlu sentiasa kekal positif. Ia akan membantu anda untuk mendapatkan kembali selera makan anda. Paling penting, sentiasa berhubung dengan doktor untuk mendapatkan khidmat nasihat dan rawatan profesional bagi permasalahan anda.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

When you need to gain more weight during pregnancy. https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000617.htm. Accessed September 6, 2016

How to Gain Weight During Pregnancy, the Healthy Way. http://www.livescience.com/53780-how-to-gain-weight-during-pregnancy.html. Accessed September 6, 2016

Eating For Two When Over/ Or Under Weight. http://americanpregnancy.org/pregnancy-health/eating-for-two/. Accessed September 6, 2016

Gambar penulis
Maklumat perubatan disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
Ditulis oleh Ahmad Farid
Disemak pada 15/01/2019
x