What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Bagaimana Tingkat Peluang Hamil selepas 30-an

Bagaimana Tingkat Peluang Hamil selepas 30-an

Bagi kebanyakan wanita masa kini, usia 30-an adalah dikira sebagai masa yang paling sesuai untuk hamil, memandangkan ketika ini anda sudah stabil dari segi kewangan dan dalam perhubungan yang kukuh untuk membina keluarga. Walau bagaimanapun, peluang kehamilan anda ketika ini tidak setinggi seperti semasa usia anda 20-an, lebih-lebih lagi, pada usia 35 tahun dan ke atas, peluang anda untuk hamil menurun lebih drastik iaitu daripada 75% kepada 65%. Dalam artikel ini, kami sediakan buat anda beberapa tip yang boleh membantu anda meningkatkan peluang kehamilan selepas usia 30 tahun.

Pastikan emosi, fizikal dan mental anda sihat

Gaya hidup anda memainkan peranan penting dalam meningkatkan peluang anda untuk hamil. Jika anda lebih terdedah kepada tabiat tidak baik seperti merokok, minum kafein atau alkohol, kadar kesuburan anda akan jadi semakin terjejas. Apatah lagi, jika anda tergolong dalam kategori terlebih berat badan ataupun kurang berat badan, fungsi hormon anda akan terkesan, dan risiko anda mendapat komplikasi kehamilan juga meningkat. Lantaran itu, adalah penting untuk anda memeriksa berat badan anda dengan kerap dan mengira indeks jisim tubuh anda (BMI).

Jenis-jenis makanan tertentu boleh memperbaiki ketidaksuburan anda termasuklah jika anda mengambil lemak monotaktepu (seperti minyak zaitun), sayur-sayuran yang tinggi protein (seperti soya), karbohidrat bersih tinggi dalam serat, zat besi, vitamin B dan rendah-glisemik (contoh oat, ubi kentang, roti gandum-penuh) dan hanya mengambil kuantiti sederhana untuk produk tenusu tinggi-lemak (seperti aiskrim, susu penuh, dan keju). Selain itu, anda dinasihatkan untuk mengambil vitamin pranatal atau multivitamin, terutamanya vitamin E, dan suplemen herba sebagai cara untuk anda meningkatkan kesuburan anda.

Yang terakhir dan tidak kurang juga pentingnya, anda perlu menjaga kesihatan mental dan emosi, yang turut mempengaruhi kesuburan anda. Anda masih boleh melakukan aktiviti sihat kegemaran anda seperti memasak, mendengar muzik, melakukan yoga, membaca, bersenam, ataupun berehat panjang semasa cuti hujung minggu, atau hanya meluangkan lebih banyak masa dengan pasangan anda. Kesimpulannya, anda perlu:

  • Menjauhkan diri daripada tabiat buruk seperti merokok, mengambil kafein atau alkohol, bagi memelihara kesuburan anda.
  • Memantau berat badan anda. Menjadi terlebih berat atau kurang berat badan akan mempengaruhi fungsi hormon anda, begitu juga dengan kemungkinan komplikasi kehamilan. Oleh itu, periksa berat badan anda dengan kerap dan kira BMI anda.
  • Makan sihat. Sesetengah jenis makanan boleh meningkatkan kesuburan anda.
  • Seimbangkan kesihatan mental dan emosi anda. Ia boleh banyak mempengaruhi kesuburan anda.

Pantau dan ambil ujian pemeriksaan kesuburan untuk anda dan suami di rumah

Beberapa ujian mudah seperti memeriksa suhu tubuh asas, bendalir serviks, dan pH faraj boleh membantu anda memahami masa paling optima untuk melakukan hubungan intim mengikut ovulasi tetap anda. Terdapat beberapa kaedah yang membantu meningkatkan kesihatan lelaki seperti membawanya melakukan pemeriksaan varicocele, menghapuskan semua toksin dalam dietnya, menambah vitamin dan suplemen herba dalam dietnya, membantu suami menurunkan berat badan jika dia tergolong dalam kategori terlebih berat badan, dan memastikan zakarnya berada pada suhu yang betul.

Buat temu janji dengan pakar jika rancangan anda masih belum berjaya

Jika selepas 6 bulan anda melakukan seks tanpa perlindungan dan masih belum berjaya hamil, anda disarankan untuk berjumpa dengan pakar kesuburan. Temu janji anda perlu dilakukan secepat mungkin jika anda mengalami masalah haid tidak teratur, atau berisiko mengalami sindrom polisistik ovari (PCOS) atau penyakit jangkitan kelamin, dan pasangan anda pernah mempunyai sejarah masalah kesuburan.

Hamil selepas usia 30 mungkin kelihatan mustahil untuk kebanyakan pasangan. Namun, dengan persediaan yang betul dan pengetahuan untuk menjaga tubuh anda, peluang untuk anda hamil akan meningkat.

health-tool-icon

Kalkulator Tarikh Bersalin

Gunakan kalkulator ini untuk menentukan tarikh akhir anda. Walau bagaimanapun, ini hanyalah anggaran semata-mata! Kebanyakan wanita akan melahirkan anak dalam masa seminggu sebelum atau selepas tarikh ini.

Panjang Kitaran

28 hari


Jangan bimbang. Ikuti topik hangat dan bertukar cerita dengan bakal ibu yang lain. Sertai Komuniti Kehamilan!

Jangan bimbang. Ikuti topik hangat dan bertukar cerita dengan bakal ibu yang lain. Sertai Komuniti Kehamilan!


Verifying...

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Age and fertility: Getting pregnant in your 30s. http://www.babycenter.com/0_age-and-fertility-getting-pregnant-in-your-30s_1494695.bc. Accessed August 11, 2016.

Getting pregnant in your 30s. http://www.babycentre.co.uk/a1013994/getting-pregnant-in-your-30s. Accessed August 11, 2016.

Trying To Conceive After Age 35. http://americanpregnancy.org/getting-pregnant/trying-to-conceive-after-age-35/. Accessed 11, 2016.

Seven Easy Steps to Improve Your Fertility and Get Pregnant. http://www.babymed.com/getting-pregnant/seven-easy-steps-improve-your-fertility-and-get-pregnant. Accessed August 11, 2016.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Dian Sonnerstedt Disemak pada 26/11/2019