Ladies, Mulai Hari Ini Amalkan Duduk Dengan Gaya Lelaki!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 23/06/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Pakar ortopedik menyarankan untuk wanita duduk dengan gaya lelaki bagi mengelakkan kesakitan pada bahagian lutut dan pinggul. Bagaimana pula gaya duduk boleh menyebabkan kesakitan?

Gaya lelaki vs gaya wanita

Wanita yang duduk sambil menyilangkan kaki, memang tampak sopan. Tetapi duduk dengan gaya itu untuk tempoh yang lama, boleh menyebabkan kaki kebas serta kesakitan pada bahagian lutut dan pinggul. 

Menurut seorang pengamal perubatan di Austin, Texas, Dr Barbara Bergin, setiap tahun beliau telah melihat ribuan pesakit yang berlawan dengan kesakitan melibatkan bahagian bawah lutut dan pinggul mereka. 90 peratus daripada pesakit itu adalah wanita. 

Dr Barbara percaya faktor pemacu utama adalah kerana wanita telah dilatih untuk duduk dengan gaya kewanitaan. Di mana lutut dirapatkan yang mengakibatkan wujudnya ketegangan pada sendi dan otot sokongan pada bahagian kaki. 

Berbeza dengan individu lelaki, gaya duduk mereka adalah lebih kepada mewujudkan keluasan antara paha dan kaki mereka berpijak dengan rata pada tanah, atau istilah lain disebut sebagai ‘manspreading’. Keadaan ini sekali gus memberikan badan mereka menjadi lebih stabil dan sejajar di atas kedua-dua kaki, berbanding hanya bergantung pada sebelah kaki. 

Bergantung kepada keadaan

Dr Barbara juga menyatakan bahawa kedudukan gaya lelaki sama ada ketika duduk mahupun berdiri adalah lebih baik berbanding gaya wanita. Ini kerana gaya lelaki membuatkan pelvis dapat memutarkan tulang femur ke dalam secara semula jadi. 

“Saya tidak mencadangkan individu wanita untuk duduk S.L.A.M (sit like a man) sentiasa. Ini kerana sudah tentu dalam keadaan tertentu, anda perlu memastikan kaki tertutup terutama apabila memakai skirt dan berada di hadapan lelaki. Ia adalah ciri kewanitaan,” ujar Dr Barbara.

Walau bagaimanapun, Dr Barbara mencadangkan agar 90 peratus daripada waktu duduk anda adalah dengan gaya lelaki. Ia tidak mendatangkan masalah, malahan ia memberikan manfaat kepada kesihatan.

Kesakitan kronik 

Ini kerana sama ada kaki mencecah tanah atau tidak, keadaan lutut yang rapat memberikan tekanan yang tidak wajar kepada dua tendon utama yang mendasari kesakitan kronik, iliotibial band syndrome (IT).

Sebelum ini sindrom ini dianggap disebabkan oleh geseran oleh IT, yang bergerak ke depan dan belakang (anterior dan posteriorly) ke atas epicondyle femoral lateral (LFE) semasa berjalan. 

Walau bagaimanapun, dalam kajian lain menunjukkan sindrom IT ini berpunca oleh LFE yang terikat pada ligamen epicondylo-patellar dan patellar retinaculum. Ia tidak melakukan sebarang pergerakan ketara pada sagittal plane, geseran atau menjadi punca kepada kesakitan. 

Cara terbaik untuk mengatasi masalah kesakitan ini adalah dengan menghindari daripada duduk. Alamak! Takkan seharian tidak boleh duduk? Bertenang. Jika anda perlu untuk duduk, disarankan untuk duduk dengan tapak kaki berada dalam kedudukan rata di tanah. Bukakan kaki anda pada kedudukan jam 11 dan 1, serta lutut berada pada paras atau bawah pinggang. Gaya duduk ini membolehkan band IT untuk meregang.

Kesimpulan 

Umumnya, wanita dilabelkan sebagai individu yang sopan. Namun itu tidak bermakna anda perlu menyeksa diri dan mendedahkan diri kepada kesakitan yang kronik. Anda masih boleh duduk dengan sopan walaupun dengan gaya lelaki, dengan tidak perlu mengangkang secara berlebihan. Jom ubah gaya duduk mulai hari ini!

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Usus Sihat daripada Pilihan Pemakanan yang Baik

  Setiap spesies mikrobiota usus memainkan peranan yang berbeza dalam kesihatan anda dan memerlukan nutrien yang berbeza untuk pertumbuhannya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 27/03/2019 . 8 minit bacaan

  Penyakit Osgood-Schlatter: Risiko Terhadap Kanak-kanak yang Bersukan

  Kanak-kanak yang aktif dan cergas menunjukkan kesihatan yang normal dan baik, tetapi bagaimana pula dengan mereka yang mempunyai penyakit osgood-schlatter?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Kesihatan A-Z, Pusat Kesihatan 28/02/2019 . 2 minit bacaan

  Tandas Duduk atau Mencangkung: Mana Lebih Baik?

  Terdapat dua postur badan sewaktu membuang air, sama ada duduk atau mencangkung. Tahukah anda yang mana satu sebenarnya lebih baik untuk kesihatan anda?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Gaya Hidup Sihat, Tips Kesihatan 26/12/2018 . 3 minit bacaan

  Sakit Lutut? Cuba Tip Ini

  Sakit lutut adalah hal yang sangat kerap berlaku, baik dalam kalangan orang tua, mahupun orang muda. Sendi ini adalah antara sendi yang paling penting dan paling banyak digunakan. Namun, ia tidak terlepas daripada ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim
  Gaya Hidup Sihat, Tips Kesihatan 07/06/2018 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  penyebab badan gemuk

  Bukan Hanya Banyak Makan, 5 Perkara Ini Juga Jadi Punca Utama Anda Cepat Gemuk!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 13/11/2020 . 3 minit bacaan
  duduk antara dua sujud

  Sakit Semasa Duduk Antara Dua Sujud? Ketahui 5 Punca Kenapa Keadaan Ini Berlaku

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 19/08/2020 . 3 minit bacaan
  melatih bayi duduk

  Nak Latih Baby Duduk? Boleh, TAPI Ambil Tahu 19 Perkara PENTING Ini Dahulu

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 20/05/2020 . 3 minit bacaan
  sakit bahu

  Sering Sakit Bahu Sampai Rasa Berdenyut, Ini Penyebab Dan Cara Untuk Mengatasinya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Diterbitkan pada 13/12/2019 . 4 minit bacaan