home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

9 Masalah Kesihatan Akibat Duduk Terlalu Lama

9 Masalah Kesihatan Akibat Duduk Terlalu Lama

Ramai orang dengan kerja sedentari perlu duduk sepanjang hari walaupun mengetahui ia tidak baik untuk kesihatan mereka. Bagaimana dengan anda? Adakah anda tahu risiko duduk yang berpanjangan? Ikuti artikel ini dan anda mungkin terkejut.

Otot

Gunakannya atau hilangkannya. Duduk untuk tempoh yang lama boleh melemahkan otot kaki anda. Ini boleh membuatkan anda lebih cenderung untuk terjatuh dan mengalami ketegangan apabila anda melakukan senaman. Oleh itu, jika anda perlu bekerja di meja untuk jangka masa yang panjang, berdiri dan berjalan di pejabat anda, berjalan ke balkoni untuk mendapatkan udara segar, atau berjalan kaki ke restoran untuk makan tengah hari. Dengan melakukan ini, anda juga boleh kembali segar dan berjaga-jaga.

Penyakit jantung

Duduk terlalu banyak boleh meningkatkan peluang anda kepada penyakit jantung. Kajian telah menunjukkan bahawa mereka yang duduk untuk jangka masa panjang dan kekurangan aktiviti lebih cenderung mengalami serangan jantung atau strok.

Leher dan bahu kaku

Jika anda menghabiskan terlalu banyak masa duduk di depan komputer, leher dan bahu anda boleh menjadi kaku dan menyakitkan.

Apabila duduk di meja, cuba untuk melihat lurus ke hadapan. Pastikan leher anda lurus di antara bahu anda. Lengan bawah anda sepatutnya selari dengan lantai apabila anda menaip pada papan kekunci. Siku anda harus diletakkan di sebelah. Kaki anda perlu diletakkan rata di atas lantai dan paha selari dengan lantai.

Diabetes

Kajian telah menunjukkan bahawa berbaring di tempat tidur atau duduk untuk jangka masa yang panjang boleh meningkatkan risiko rintangan insulin. Tahap gula darah boleh meningkat di atas sasaran yang sihat. Dan, anda lebih cenderung mempunyai diabetes jenis 2.

Varicose and spider veins

Vena varikos dan labah-labah muncul apabila darah terkumpul di kaki anda disebabkan oleh kegagalan injap. Vena varikos adalah pembesaran urat. Ia berwarna merah atau biru. Ia sering memutar atau melengkung. Vena labah-labah sama dengan vena varikos tetapi lebih kecil. Vena varikos dan labah-labah boleh muncul di kaki, menyebabkan sakit, bengkak dan menjejaskan penampilan kulit.

Kanser

Sekiranya anda duduk lama, anda terdedah kepada beberapa jenis kanser seperti kanser rahim, paru-paru dan kolon.

Obesiti dan berlebihan berat badan

Tetap aktif secara fizikal membantu tubuh membakar lemak dan gula yang anda makan. Jika anda menghabiskan terlalu banyak masa dengan duduk, lemak dan gula kekal di dalam tubuh anda. Duduk untuk jangka masa panjang juga boleh meningkatkan lingkaran pinggang anda. Anda tidak suka perut besar, bukan? Nasib baik, perubahan kecil dalam rutin anda boleh membantu. Sebagai contoh, anda boleh berdiri semasa membuat panggilan telefon, berjalan atau mendapatkan udara segar.

Kegelisahan dan kemurungan

Jika anda menghabiskan banyak masa dengan duduk, anda mungkin terlepas manfaat kesihatan aktiviti dan latihan fizikal. Aktiviti tersebut boleh membantu anda melawan masalah mental dan membuat anda berfikir secara positif.

Kematian

Duduk untuk jangka masa yang panjang boleh meningkatkan risiko kematian akibat sebab apa pun dengan 50% kerana terlalu banyak duduk boleh meningkatkan peluang anda untuk mendapat kanser, diabetes, dan penyakit jantung.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

What are the risks of sitting too much?. http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/expert-answers/sitting/faq-20058005. Accessed April 8, 2017.

Why we should sit less. http://www.nhs.uk/Livewell/fitness/Pages/sitting-and-sedentary-behaviour-are-bad-for-your-health.aspx. Accessed April 8, 2017.

The risk of sitting too much. http://www.sahealth.sa.gov.au/wps/wcm/connect/public+content/sa+health+internet/healthy+living/is+your+health+at+risk/the+risk+of+sitting+too+much. Accessed April 8, 2017.

Too much sitting linked to heart disease, diabetes, premature death. http://www.health.harvard.edu/blog/much-sitting-linked-heart-disease-diabetes-premature-death-201501227618. Accessed April 8, 2017.

The dangers of sitting: why sitting is the new smoking. https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/the-dangers-of-sitting. Accessed April 8, 2017.

Sitting for Too Long Is Bad for Your Health. http://www.webmd.com/heart-disease/news/20110112/sitting-down-too-long-bad-health#1. Accessed April 8, 2017.

Workplace Ergonomics and Neck Pain. http://www.spine-health.com/conditions/neck-pain/workplace-ergonomics-and-neck-pain. Accessed April 8, 2017.

Varicose veins and spider veins. https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/varicose-veins-and-spider-veins. Accessed April 8, 2017.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 22/04/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor