Betul Ke Jatuh Terduduk Boleh Sebabkan Tulang Retak Akibat Terlalu Rapuh?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 25/06/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Pernahkah anda terfikir mengapakah orang tua lebih berisiko untuk mengalami keretakan tulang berbanding dengan orang muda? Adakah anda tahu berkenaan dengan osteoporosis? Ikuti artikel ini untuk mengetahui maklumat selanjutnya.

Tulang retak akibat tersadung

Secara umumnya, semua orang takut dengan pembedahan terutamanya jika ia melibatkan organ-organ penting seperti jantung dan otak. Adakah tinggi kebarangkalian untuk saya mati di dalam bilik bedah? Adakah saya tidak akan bangun lagi seusai pembedahan tamat? Adakah saya akan mengalami kecacatan kekal jika saya mengambil keputusan untuk menjalani pembedahan? Itulah antara persoalan yang bermain dalam fikiran Lo Lan Yen.

Puan Lo, seorang wanita yang kini berusia 77 tahun telah menjalani pembedahan pada tahun 2015 akibat daripada jatuh, tersadung dek karpet di kediamannya. Dia jatuh terduduk dan tidak dapat berdiri selepas itu kerana kesakitan yang amat pada bahagian pinggul di sebelah kiri. Ketidakpastian berkenaan dengan punca kesakitan tersebut telah mendorong suaminya, Encik Wong untuk menelefon ambulans bagi mendapatkan rawatan lanjut di hospital swasta.

“Puan mengalami keretakan pada bahagian leher tulang femur (tulang paha) kiri.”. Apabila Puan Lo diberitahu berkenaan dengan diagnosis tersebut, dia tergamam. Dia tidak mempunyai apa-apa masalah kesihatan tetapi kini, dia diberitahu bahawa tulangnya retak hanya kerana jatuh daripada posisi berdiri.

Diam-diam tulang merapuh

Osteoporosis adalah penyakit tulang rapuh kesan daripada perubahan pada kekuatan tulang. Ia boleh terjadi disebabkan oleh pelbagai faktor risiko seperti peningkatan usia, jantina pesakit, faktor kekurangan vitamin D atau kalsium dalam pemakanan, menopaus dan lain-lain. Kekuatan tulang bergantung kepada jisim dan kualiti tulang tersebut. Secara mudahnya, ia dipengaruhi oleh struktur, kadar pusing ganti (turnover rate), kadar kerosakan dan kadar pemineralan tulang.

Estrogen adalah merupakan salah satu hormon penting bagi wanita dalam memastikan kadar resorpsi tulang berada pada tahap minima. Ketika wanita mengalami menopaus, rembesan estrogen terhenti dan ini akan mengakibatkan kadar resorpsi tulang meningkat sekali gus menyebabkan kerapuhan tulang. Ini adalah sebab mengapa wanita mempunyai risiko yang tinggi untuk mendapat osteoporosis setelah mereka mencapai usia menopaus.

Osteoporosis dianggap sebagai salah satu daripada masalah kesihatan yang besar dialami oleh populasi orang tua. Oleh sebab jangka hayat manusia semakin meningkat, kita akan menyaksikan peningkatan populasi orang tua kelak di seluruh dunia. Isu osteoporosisi tidak lagi boleh dipandang enteng kerana ia bakal mempengaruhi kualiti hidup warga tua dan secara tidak langsung, bebanan kewangan negara bagi merawat komplikasi osteoporosis.

Awasi langkah anda

Selepas pembedahan, Puan Lo akhirnya boleh berdiri dan berjalan dengan menggunakan tongkat. Kini (2019), dia dapat menjalani kehidupan harian seperti biasa dan bergerak ke sana ke mari tanpa menggunakan alat bantuan. Selepas tempoh pembedahannya pada tahun 2015, Puan Lo telah diberitahu oleh doktor bahawa tulangnya mengalami kerapuhan yang serius. Dia telah dirawat oleh doktor dengan terapi alendronate dan diberikan kalsium dan vitamin D tambahan.

Bersempena dengan Hari Osteoporosis Sedunia yang akan disambut pada 20 Oktober 2019 yang lalu, Puan Lo dan Encik Wong menekankan kepentingan untuk mendapatkan rawatan bagi orang tua yang mengalami kesakitan akibat daripada terjatuh. Kadangkala, kita memandang ringan terhadap perkara ini yang seolah-olah tidak memberi apa-apa kesan negatif terhadap individu tersebut. Namun perlu diingatkan bahawa, setiap manusia berbeza. Orang tua, khususnya mempunyai tubuh fizikal yang kian lemah dan jika mereka mengadu kesakitan, usah teragak-agak untuk menelefon ambulans.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Nutrien Penting Untuk Anak 1-3 Tahun, Ini Apa Yang Si Manja Perlukan

  Dalam tumbesaran kanak-kanak, nutrien makanan adalah penting. Pengambilan jenis diet yang betul akan dapat membantu perkembangan anak secara keseluruhan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kanak-Kanak, Keibubapaan, Pemakanan Kanak-Kanak 24/12/2020 . 3 minit bacaan

  Penyakit Tak Mengenal Jantina, Ada 7 Sakit Orang Perempuan Boleh ‘Hinggap’ Pada Lelaki

  Ramai sering menganggap penyakit seperti kanser payudara dan osteoporosis adalah eksklusif untuk mereka yang bergelar wanita.Walau bagaimanapun...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kesihatan Lelaki, Kesihatan Lelaki Lain 03/12/2020 . 3 minit bacaan

  8 Pembedahan Ortopedik Yang Paling Banyak Dilakukan! #1 Kerap Berlaku Kepada Atlet?

  Tulang manusia yang rosak perlu dibaiki melalui prosedur pembedahan. Ini dia 8 pembedahan ortopedik paling banyak dilakukan di dunia!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Pembedahan Tulang, Tulang / Otot 03/11/2020 . 3 minit bacaan

  Nak Lawan Penyakit Kulit Psoriasis, Mudah Sahaja! Kuatkan Sistem Imun Badan Anda

  Sistem imun berfungsi melindungi tubuh daripada jangkitan. Tapi, mempunyai penyakit autoimun seperti psoriasis, boleh ganggu sistem kekebalan badan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Kesihatan Kulit, Psoriasis 28/10/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  susu untuk gastrik

  Minum Susu Baik Untuk Legakan Masalah Gastrik, Betul @ Tidak? Ini Jawapannya…

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 23/02/2021 . 3 minit bacaan
  fungsi otot

  Nak Elak Masalah Jisim Otot Hilang Masa Usia Tua Nanti? Ikut 6 Cara Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 16/02/2021 . 3 minit bacaan
  program warga emas

  Datuk & Nenek Kerap Jatuh Ketika Berdiri Atau Berjalan? Ajarkan Mereka Senaman Otago Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 15/02/2021 . 3 minit bacaan
  tak cukup tidur

  Berapa Jumlah Tidur Yang Mencukupi? Tidur 5 Jam Sehari Tingkatkan Risiko Osteoporosis!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 15/01/2021 . 3 minit bacaan