Penat Dan Mengantuk Tetapi Tidak Boleh Tidur: Apakah Puncanya?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 03/04/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Anda pasti pernah mengalami situasi di mana anda berasa letih dan penat, anda ingin baring di katil dan tidur, tetapi apabila sampai di rumah, sudah berbaring di atas katil dan akhirnya anda tidak boleh tidur, pernah bukan? Jadi, apakah yang menjadi punca kepada masalah ini? Mari kita semak.

Punca tidak boleh tidur

 1. Telefon

Sosial media dan emel boleh menyebabkan tekanan dan menyukarkan anda untuk tidur. Malah, apabila anda melihat telefon sebelum tidur, otak anda menganggap bahawa lampu dari telefon itu adalah cahaya pada waktu siang, jadi mengakibatkan badan anda tidak mengeluarkan melatonin dengan secukupnya – kimia yang membantu anda tidur. Kekurangan melatonin boleh menyebabkan anda insomnia.

Cara terbaik untuk mengatasi masalah ini adalah dengan mematikan/menutup segala alat peranti digital termasuk telefon pintar, komputer dan televisyen. Elakkan meletak telefon berhampiran katil terutama jika anda mempunyai keinginan tinggi untuk memeriksa telefon dengan kerap.

 1. Waktu tidur

Mempunyai waktu tidur yang berbeza sepanjang minggu turut boleh menjadi punca kepada masalah kesukaran untuk tidur. Sebagai contoh, masuk tidur pada pukul 10 pada malam Selasa dan menjelang tengah malam pada malam Jumaat, boleh mengganggu jam dalam badan anda. Ini menyukarkan anda untuk tidur dan membuatkan anda tidak mahu bangun pada keesokan paginya.

Anda mungkin tidak dapat atau sukar untuk tidur pada waktu yang sama setiap hari. Tetapi, anda boleh untuk tidak terlalu menjarakkan waktu tidur lebih dari 30 hingga 45 minit, walaupun pada waktu hujung minggu.

 1. Kafein

Mengambil kafein pada lewat petang untuk mengembalikan tenaga mungkin merupakan salah satu manfaat kafein. Tetapi, kafein juga mempunyai keburukkan, ia menjejaskan keupayaan anda untuk menjejaki tempoh anda berjaga dan membuatkan anda berjaga lebih dari waktu yang sepatutnya.

Sebaiknya, jarakkan tempoh minum kafein sekurang-kurangnya 5 jam sebelum waktu tidur dan sebaiknya lebih dari tempoh waktu tersebut jika anda sensitif terhadap kafein.

 1. Alkohol

Pengambilan alkohol secara berlebihan turut menjejaskan tidur anda. Sebaiknya ambil pada waktu petang atau sebaiknya beberapa jam sebelum tidur kerana ia dapat membantu anda untuk tidur lebih nyenyak. Tetapi, dalam masa yang sama ia mungkin menyebabkan anda sukar tidur. Alkohol merupakan diuretik yang boleh menyebabkan anda bangun lebih kerap pada tengah malam untuk ke bilik air.

Mungkin anda boleh mengambil satu minuman sehari untuk individu wanita dan untuk lelaki, paling banyak yang boleh anda minum adalah dua minuman. Sebaiknya minum minuman beralkohol anda dua jam sebelum anda tidur.

 1. Tidak selesa

Katil yang tidak selesa juga turut boleh menjadi punca yang menjejaskan tidur anda. Selain itu, posisi tidur juga boleh menyebabkan anda tidak selesa dan sukar untuk tidur. Jika anda tidur bersama haiwan peliharaan, seperti kucing dan anjing, ia juga boleh menjadi antara punca anda terjaga ketika tidur walaupun anda tidak mengingatinya pada keesokan harinya. Tidur bersama pasangan dan pasangan anda mengambil ruang yang lebih luas dari anda turut boleh menjadi punca anda tidak memperolehi tidur yang berkualiti.

Anda mungkin boleh memperbaiki masalah ini dengan menjauhkan haiwan peliharaan anda dari katil dan mungkin anda boleh mendapatkan katil dan tilam yang lebih luas untuk memberikan keselesaan kepada anda dan pasangan.

 1. Pencahayaan, suhu

Bilik yang terlalu cerah, atau pencahayaan yang tidak sesuai untuk tidur boleh menyebabkan badan anda mengeluarkan melatonin yang sedikit yang akan menyebabkan anda terjaga pada waktu malam. Begitu juga jika suhu dalam bilik anda terlalu panas atau terlalu sejuk, yang menyebabkan anda sukar untuk berasa selesa dan sukar tidur.

Untuk menentukan pencahayaan yang sesuai mungkin agak sukar, kerana setiap individu adalah berbeza. Sama juga halnya berkaitan suhu. Apa yang boleh anda lakukan adalah anda mencuba tahap pencahayaan dan suhu yang berbeza untuk mendapatkan kesesuaian dengan anda.

 1. Tekanan

Apabila terlalu banyak perkara yang bermain di fikiran, ia boleh menjadi punca untuk anda sukar tidur. Cuba elakkan untuk memikirkan hal yang boleh menyebabkan anda sukar tidur seperti hal berkaitan kerja. Tenangkan diri anda dengan mandi air suam, meregangkan badan dan mendengar muzik yang menenangkan.

 1. Bersenam

Melakukan aktiviti fizikal ringan sebelum tidur boleh membantu anda untuk tidur dengan lebih baik. Tetapi, bersenam secara berlebihan sebelum tidur boleh menyebabkan anda sukar untuk tidur dan memperolehi lebih banyak tenaga.

 1. Perubahan waktu

Perubahan yang terlalu kerap seperti perubahan waktu semasa disebabkan pertukaran tempat, zon masa juga boleh menjadi punca anda tidak boleh tidur walaupun anda keletihan. Ini kerana perubahan ini mengganggu waktu dalaman badan anda.

 1. Ubatan

Ubatan yang dibeli di farmasi, seperti ubat tahan sakit atau mengurangkan berat badan, mungkin boleh mendatangkan kesan sampingan kepada tidur anda. Jika anda tidak pasti tentang keadaan ini, anda mungkin boleh mendapatkan bantuan dari doktor untuk menentukan punca anda tidak boleh tidur.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Anda mungkin berminat untuk membaca:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Fakta Dan Mitos Tentang Insomnia

  Insomnia adalah masalah berkaitan tidur malam yang boleh berlaku kepada sesiapa. Jom ambil tahu mengenai fakta dan mitos tentang insomnia.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 30/10/2019 . 4 minit bacaan

  Tahukah Anda Bahawa Adakalanya Genetik Anda Sendiri Yang Sebabkan Tidur Anda Terganggu?

  Ada satu kajian mendapati, bukan hanya persekitaran tetapi faktor genetik turut menjadi penyebab terbaharu yang menjejaskan kualiti tidur anda

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kecergasan 09/04/2019 . 2 minit bacaan

  Penyelidikan Baharu Mengubah Pemahaman Kita Berkenaan Aktiviti Otak Ketika Tidur

  Ketidakmampuan untuk tidur atau insomnia menjadi salah satu beban kepada seseorang apabila keadaan seperti susah untuk tertidur atau kerap terjaga pada waktu malam dan sukar untuk kembali tidur membawa kepada kehilangan ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Fakta Menarik 28/03/2019 . 2 minit bacaan

  Ada Apa Dengan Tidur (2)

  Berkesinambungan daripada artikel Ada Apa Dengan Tidur (1), artikel ini akan meneruskan kitaran tidur yang kedua iaitu kitaran Pergerakan Mata Laju atau Rapid Eye Movement (REM). Apa yang berlaku semasa ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 03/09/2018 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  penyakit anemia

  Sering Penat, Sukar Tidur Malam- Ini TANDA KETARA Anemia, Cepat Jumpa Doktor Jika Anda Alaminya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 28/08/2020 . 3 minit bacaan
  Takut tidur

  Hari-Hari Kena Tindih Hantu Masa Tidur? Ini Derita Pesakit Somniphobia

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 30/06/2020 . 3 minit bacaan
  susah-tidur-malam-kesan-wajib-anda-tahu

  Sering Berjaga Setiap Malam? Ini KESAN Buruk Jika Tak Tidur Sehari Hingga Lebih 3 Hari, BAHAYA!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 04/06/2020 . 3 minit bacaan
  masalah tidur

  Sukar Lena Jika Tidur Sekatil? Ini 5 Solusi Ideal Buat Pasangan Yang Ada Masalah Di Kamar Tidur

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 21/05/2020 . 3 minit bacaan