Adakah Tempoh Waktu Bekerja Mempengaruhi Kesihatan Anda?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 01/12/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Purata jam bekerja tahunan, menurut Organization for Economic Cooperation and Development (OECD) bermaksud jumlah jam bekerja setahun dibahagikan dengan jumlah populasi yang bekerja dalam setahun. Ini termasuklah pekerja sepenuh masa, separuh masa, separuh tahun, overtime dan pekerjaan sampingan. Serta ditolak dengan cuti umum, cuti tahunan berbayar, jatuh sakit, ketidakupayaan sementara, cuti bersalin, sambung belajar dan sebab-sebab lain.

Pengumpulan data tentang purata bekerja tahunan adalah penting dalam mengenalpasti sebab dan kesan jumlah jam bekerja di sesuatu negara. Memandangkan populasi awam akan menyumbangkan kebanyakan masa mereka di tempat pekerjaan, sudah tentulah ia akan memberi kesan sosioekonomi jangka masa panjang kepada negara, keluarga dan individu itu sendiri.

Statistik waktu kerja berdasarkan negara

Negara Mexico didapati mencatatkan waktu kerja yang paling panjang berbanding semua negara yang dikaji oleh OECD. Kajian tersebut mendapati secara purata, rakyat Mexico menghabiskan masa sebanyak 2,255 jam setahun di tempat kerja, bersamaan dengan 43 jam dalam masa seminggu.

Sementara warga Jerman didapati menghabiskan masa paling sedikit di tempat kerja berbanding negara lain; iaitu dengan hanya 1,363 jam setahun. Perbezaan ketara sebanyak 892 jam berbanding rakyat Mexico.

OECD Chart: Hours worked, Total, Hours/worker, Annual, 2017 or latest available

Perbezaan kebudayaan dan faktor sosio-ekonomi memainkan peranan utama dalam jumlah jam yang diharapkan majikan daripada pekerja. Contohnya di Mexico, kebimbangan terhadap pengangguran, ditambah pula dengan undang-undang buruh yang longgar, bermakna tempoh bekerja maksimum 48 jam seminggu jarang dikuatkuasakan.

Produktiviti dan waktu kerja

Walaupun menikmati waktu kerja terpendek dalam kalangan negara anggota OECD, Jerman berjaya mengekalkan tahap produktiviti yang tinggi. Malah, pekerja Jerman secara purata dilaporkan 27% lebih produktif berbanding rakan sejawatannya dari British.

Belanda, Perancis dan Denmark juga bekerja kurang daripada 1,500 jam setahun. Hanya 2% pekerja Denmark – yang menikmati keseimbangan kerja dan hidup terbaik di dunia – menjalani waktu kerja yang lebih lama berbanding purata OECD sebanyak 13%.

Berdasarkan satu kajian oleh AIA Vitality yang membandingkan Malaysia, Australia, Hong Kong dan Singapura, rakyat Malaysia didapati bekerja secara purata 15 jam lebih daripada waktu yang dikontrakkan seminggu. Kadar ini lebih tinggi daripada Singapura, Hong Kong dan Australia tetapi mempunyai peratusan kehilangan produktiviti paling tinggi. Kaji selidik tersebut turut mendapati bahawa rakyat Malaysia mempunyai peratusan pekerja tidur kurang daripada 7 jam sehari yang paling tinggi, sebanyak 56%. Di samping peratusan kurang melakukan aktiviti fizikal yang paling tinggi, sebanyak 64%.

Kesan waktu kerja yang panjang dan kesihatan

Waktu kerja yang panjang merujuk kepada bekerja lebih daripada standard waktu kerja yang ditetapkan. Walaupun setiap negara mempunyai penetapan jumlah jam maksimum yang berbeza, kajian di Jepun meletakkan standard 40 jam seminggu sebagai definisi waktu kerja yang standard. Ini bererti waktu kerja lebih daripada 40 jam seminggu dikira sebagai waktu bekerja yang panjang.

Kajian mendapati waktu kerja yang panjang meningkatkan risiko kemurungan, keresahan, masalah tidur dan penyakit jantung kronik. Walaupun statistik global menunjukkan waktu kerja di Jepun tidak jauh beza dengan negara lain, budaya kerja yang brutal di Jepun menghasilkan fenomena Karoshi (overworked) dan Karojisatsu (masalah bunuh diri disebabkan terlebih bekerja).

Keseimbangan kerja dan kehidupan

Malaysia mungkin akan mengambil masa untuk mengubah tempoh waktu bekerja dan meningkatkan produktiviti. Namun apa yang boleh anda usahakan adalah untuk mencapai keseimbangan kerja dan kehidupan. Keseimbangan kerja dan kehidupan bukan bermakna kesamarataan. Cuba menjadualkan tempoh yang sama untuk setiap pekerjaan dan aktiviti peribadi adalah tidak realistik.

Sebaliknya keseimbangan kerja dan kehidupan anda akan berbeza-beza dari masa ke masa, sewaktu anda masih bujang dan setelah berumahtangga atau setelah mempunyai anak. Tanda aras keseimbangan kerja dan hidup anda adalah Pencapaian dan Keseronokan merujuk kepada apa yang anda definisi sebagai pencapaian kerjaya anda sementara keseronokan sebagai kepuasan menikmati kehidupan seharian anda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Rakan Sekerja Selalu Buat Hal? Jangan Tunggu Lagi, Ini 5 Cara Untuk Anda Berdepan Dengan Individu Toksik Seperti Mereka

  Rakan sekerja sering menyalahkan anda? Mereka sering merungut perkara yang tidak perlu? Ketahui 5 cara untuk berhadapan dengan individu toksik ini.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 18/02/2020 . 3 minit bacaan

  Contohi Jepun, Ini Sebab Mengapa Perlu Kerja 4 Hari Seminggu

  Apa kata kita cuba usulkan bekerja 4 hari seminggu. Ia kelihatan tidak realistik tetapi ia sememangnya memberikan manfaat kepada pekerja dan syarikat

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Fakta Menarik 06/02/2020 . 3 minit bacaan

  Anda Introvert? Ini 5 Tip Berjaya Dalam Job Interview!

  Jangan risau, anda masih boleh berjaya dalam temuduga pekerjaan meskipun anda seorang introvert. Jom baca artikel untuk tahu tip yang boleh anda gunakan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 15/01/2020 . 4 minit bacaan

  Perubahan Mood Tak Semestinya Tanda Bipolar

  Ketahuilah bahawasanya perubahan mood tidak bermaksud seseorang itu bipolar. Baca artikel ini untuk tahu dengan lebih lanjut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 06/01/2020 . 4 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  cuti hujung minggu

  Jangan Guna Masa Cuti Hujung Minggu Untuk Bekerja, Kalau Tak Boleh Jadi MENTAL!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 20/08/2020 . 3 minit bacaan
  kesihatan awam

  Dunia Berdepan Dengan 4 Isu Kesihatan Awam Tahun 2020, Bukan Cuma COVID-19!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 10/07/2020 . 3 minit bacaan
  ibu-bapa-5-tip-penjagaan-kesihatan

  6 Beradik Sekelip Mata Jadi Yatim Piatu – Ini Pentingnya Ibu Bapa Jaga Kesihatan Diri

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 13/05/2020 . 3 minit bacaan
  kerja lebih masa

  Alami Burnout Sewaktu Bertugas? Ikuti 7 Tip Ini Untuk Bantu Anda Kurangkannya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 09/04/2020 . 3 minit bacaan