Bagaimana Mengelakkan Komplikasi Terapi Cahaya?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 28/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Terapi cahaya, juga dikenali sebagai phototherapy, semakin banyak digunakan dalam pelbagai jenis ubat tidur dan keadaan psikiatri termasuk gangguan tidur harian, gangguan afektif bermusim (SAD), dan demensia oleh pendedahan kepada cahaya tiruan. Walaupun jenis rawatan ini umumnya selamat, kesan negatif seperti komplikasi mungkin berlaku. Jadi apa yang boleh dilakukan untuk mengelakkan diri daripada komplikasi terapi cahaya.

Bagaimanakah terapi cahaya berfungsi?

Semasa terapi cahaya, anda mesti duduk atau bekerja berhampiran peranti yang dinamakan sebagai kotak terapi cahaya. Kotak ini mengeluarkan cahaya terang yang meniru cahaya luaran semula jadi. Ini memberi kesan kepada bahan kimia otak yang dikaitkan dengan mood dan tidur, mengurangkan simptom SAD. Ini juga membantu dengan jenis kemurungan dan gangguan lain.

Risiko dan tip mengelakkannya

Perkara pertama yang perlu diberi perhatian adalah apabila anda memutuskan untuk membeli kotak cahaya. Adalah lebih baik untuk berbincang dengan doktor anda tentang jenis kotak cahaya yang sesuai untuk anda, jadi anda mendapat banyak manfaat dan mengurangkan kemungkinan kesan sampingan.

Terapi cahaya hanya menggunakan cahaya nampak, jadi umumnya ia dianggap selamat. Namun, terdapat beberapa kesan sampingan, tetapi kebanyakannya ringan dan minima. Ianya termasuk:

 • Kekejangan mata
 • Sakit kepala
 • Kesakitan
 • Menjengkelkan atau gelisah
 • Mania, keadaan euforia yang berkaitan dengan gangguan bipolar

Kesan jangka pendek ini akan hilang selepas beberapa hari dengan sendirinya. Jika anda berasa tidak selesa dengannya, anda boleh cuba mengurangkan masa rawatan, menjaga jarak tertentu dengan kotak cahaya untuk meminimumkan kesan cahaya, mengubah masa rawatan atau berehat semasa rawatan, untuk menguruskan kesan sampingan ini. Jika sesuatu yang luar biasa berlaku, dapatkan nasihat doktor anda.

Kotak cahaya bertujuan menyaring semua cahaya ultraviolet (UV) yang berbahaya terhadap tubuh. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, cahaya UV tidak ditapis sepenuhnya. Cahaya UV ini boleh menyebabkan kerosakan kulit dan mata. Anda harus mencari kotak cahaya lain yang dapat menyerap sebanyak mungkin cahaya UV.

Jika anda mempunyai sebarang masalah dengan silau yang datang dari kotak cahaya, saringkannya dengan memakai cermin mata khas semasa rawatan. Atau anda mungkin ingin mencari jenis kotak cahaya lain yang boleh menyaring gelombang yang membahayakan anda.

Terapi cahaya boleh menyebabkan mania bagi sesetengah orang dengan gangguan bipola. Jadi dapatkan nasihat daripada doktor sebelum melakukan terapi ini adalah diperlukan. Mencari bantuan apabila berasa mood atau fikiran anda mempunyai tanda-tanda yang dipengaruhi oleh cahaya.

Akhirnya, terdapat beberapa keadaan di mana terapi cahaya tidak disyorkan. Ini termasuk apabila anda mempunyai keadaan yang menyebabkan kulit anda sangat sensitif terhadap cahaya, atau ketika anda mengambil ubat-ubatan yang meningkatkan kepekaan anda terhadap cahaya matahari, atau ketika mata anda rentan terhadap kerosakan cahaya. Anda perlu berhati-hati mempertimbangkan keadaan anda, dan berbincang dengan doktor anda sebelum berfikir tentang mengambil terapi cahaya. Kami tidak mahu anda mengalami apa-apa komplikasi yang tidak dijangka.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Teknologi Laser Dalam Perubatan Mudahkan Kajian Sel Kanser

  Kaedah baharu teknologi laser bagi menganalisis sel-sel kanser boleh membantu para penyelidik membuat analisis 3,000 sel kanser dalam masa hanya 15 minit!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Fakta Menarik, Gaya Hidup Sihat 02/04/2019 . 2 minit bacaan

  Ketahui Cara Menghilangkan Jerawat Paling Berkesan!

  Tahukah anda bahawa terdapat beberapa cara tradisional yang anda boleh gunakan sebagai cara menghilangkan jerawat? Sila ikuti artikel ini.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Kulit 26/02/2019 . 8 minit bacaan

  Laser Fotona dalam Ginekologi

  Anda mempunyai masalah faraj atau serviks? Pernahkah anda mendengar tentang laser fotona? Adakah anda tahu bahawa laser fotona boleh digunakan untuk merawat masalah ginekologi? Jangan terkejut, baca artikel ini ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan A-Z, Pembedahan A-Z 12/02/2019 . 2 minit bacaan

  Penjagaan Selepas Bertindik

  Bagi ramai wanita, bertindik pada telinga atau muka merupakan cara menghias diri yang mereka gemari. Walaupun hasilnya kelihatan menawan, bahagian badan yang bertindik memerlukan penjagaan lebih untuk memastikan ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Kulit 08/02/2019 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  pisang

  Susu, Seni, Kini Losyen Pisang Pula?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Diterbitkan pada 16/12/2019 . 4 minit bacaan
  kening

  Kening Sering Gatal? Ketahui Punca Dan Langkah Mengatasinya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 06/10/2019 . 8 minit bacaan
  tahi lalat

  Tahi Lalat: Benarkah Ia Petanda Kanser Kulit?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 06/10/2019 . 8 minit bacaan
  Produk Kecantikan yang Selamat dan Berkesan

  Bagaimana Memilih Produk Kecantikan yang Selamat dan Berkesan?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 27/08/2019 . 9 minit bacaan