What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other
ask-doctor-icon

Tanya Doktor Secara Percuma

Jadi yang terawal untuk berkongsi pandangan anda kepada Hello Doktor

Selain Tangan Menggigil, Ini 5 Tanda Awal Penyakit Parkinson Yang Patut Anda Tahu!

  Selain Tangan Menggigil, Ini 5 Tanda Awal Penyakit Parkinson Yang Patut Anda Tahu!

  Selalunya kalau tangan selalu menggigil, adakah anda tahu apakah tanda awal Parkinson yang lain?

  Menerusi perkongsian artikel ini Hello Doktor akan kongsikan 5 tanda awal penyakit ini yang boleh dialami.

  Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Sistem Saraf & Otak, sila dapatkannya di sini.

  5 tanda awal Parkinson

  Penyakit Parkinson adalah gangguan otak kronik dan progresif yang menyebabkan kehilangan kawalan otot dan menjejaskan hampir satu juta orang di Amerika Syarikat sahaja.

  Yayasan Penyakit Parkinson mengatakan penyakit itu melibatkan kerosakan dan kematian sel-sel saraf penting di otak, yang banyak menghasilkan dopamin.

  Dopamin adalah kimia yang bertanggungjawab untuk mengendalikan pergerakan dan koordinasi.

  Berikut tanda-tanda awal Parkinson:

  Kehilangan bau

  Bau yang hilang atau terjejas, dianggap sebagai tanda amaran penyakit Parkinson yang paling awal.

  Secara perubatan dirujuk sebagai anosias, NHS menunjukkan bahawa ia kadang-kadang boleh berlaku sekerap mungkin sebelum simptom lain berkembang.

  Sel penghasil dopamin yang disebut sebelum ini bertanggungjawab untuk membawa isyarat antara otak dan otot dan saraf.

  Ketika ianya mati, Yayasan Northwest Parkinson mengatakan, mesej seperti isyarat bau tidak dapat melaluinya, merosakkan rasa bau.

  tanda awal parkinson

  Sukar tidur, antara tanda awal Parkinson

  Walaupun kadang-kadang biasa bagi seseorang mengalami kesulitan tidur, jika ia berlaku lebih kerap tidak mungkin tanda penyakit Parkinson.

  Menendang, menjerit atau menggilap gigi semasa tidur mungkin menunjukkan keadaan yang dikenali sebagai rapid eye-movement behavior disorder (RBD).

  RBD berkait kerana menurut Northwest Parkinson’s Foundation, kira-kira 40 peratus daripada mereka yang RBD akhirnya mengalami penyakit Parkinson.

  Sumber itu menambah bahawa gangguan tidur yang lain seperti sindrom kaki gelisah dan apnea (keadaan terhentinya pernafasan beberapa ketika) tidur juga merupakan penunjuk awal penyakit Parkinson.

  Baca juga:

  Sembelit

  Sebagai penyakit Parkinson kompromi sistem saraf badan, yang bertanggungjawab untuk pencernaan dan fungsi usus yang betul, sembelit adalah satu lagi tanda amaran awal penyakit ini.

  Reader’s Digest mencatatkan bahawa walaupun sembelit adalah perkara biasa, jika ia juga disertai dengan simptom seperti kesukaran tidur dan masalah bergerak atau berjalan, maka ia mungkin menjadi kebimbangan.

  Tanda awal Parkinson #Gangguan mood

  Walaupun doktor belum memahami sepenuhnya hubungan antara gangguan mood dan penyakit Parkinson, ia adalah penunjuk awal biasa.

  Seseorang mungkin mengalami simptom seperti kemurungan, pengeluaran sosial atau kebimbangan yang meningkat dalam situasi baru.

  Reader’s Digest mencatatkan bahawa pesakit Parkinson cenderung merasa apathetic dan tidak berminat dalam hal-hal yang mereka nikmati, yang berasal dari simptom kesedihan atau ketidakberdayaan yang sering merasakan mengalami kemurungan.

  tanda awal parkinson

  Kepeningan dan pengsan

  Rasa pening selepas berdiri boleh berlaku dari semasa ke semasa, tetapi jika berterusan ia mungkin tanda penyakit Parkinson.

  Menurut Yayasan Parkinson Kebangsaan, hipotensi ortostatik gejala (nOH), apabila tekanan darah seseorang jatuh tiba-tiba selepas berdiri ia cukup biasa pada mereka yang mempunyai penyakit Parkinson, yang mempengaruhi 15 hingga 50 peratus orang.

  Sumber mengatakan bahawa doktor percaya ini berlaku kerana sistem saraf mungkin tidak menghasilkan atau mengeluarkan cukup norepinefrin.

  Norepinefrin adalah bahan kimia yang ‘bercakap’ pada sensor pada saluran darah anda memberitahu mereka untuk mengetatkan, atau mengatasi, yang menimbulkan tekanan darah dan membawa darah kembali ke otak anda.

  Aliran darah yang tidak mencukupi ke otak boleh menyebabkan pening, dalam beberapa kes, pengsan.

  health-tool-icon

  Kalkulator BMI

  Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

  Lelaki

  Wanita

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan
  1. Parkinson’s disease. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/parkinsons-disease/symptoms-causes/syc-20376055, Accessed on Nov 15, 2021
  2. 10 Early Signs of Parkinson’s Disease. https://www.parkinson.org/understanding-parkinsons/10-early-warning-signs, Accessed on Nov 15, 2021
  3. Parkinson’s Disease: Q&A About Early Warning Signs. https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/parkinsons-disease/parkinsons-disease-q-a-about-early-warning-signs, Accessed on Nov 15, 2021
  4. COMMON SYMPTOMS OF PARKINSON’S DISEASE. https://www.apdaparkinson.org/what-is-parkinsons/symptoms/, Accessed on Nov 15, 2021
  5. Parkinson’s 10 Early Warning Signs. https://www.mcleodhealth.org/blog/parkinsons-10-early-warning-signs/, Accessed on Nov 15, 2021
  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 15/11/2021
  Fakta Disemak oleh
  Next article: