home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Hari AIDS Dunia: Ketahui Status Anda

Hari AIDS Dunia: Ketahui Status Anda

Jika anda tahu rakan anda menghidap jangkitan HIV, adakah anda masih ingin berkawan dengan beliau seperti biasa? Atau anda akan berasa sangsi dan jijik?

Kalau anda jijik, anda masih gagal dalam membantu membanteras jangkitan HIV/AIDS. Mengapa? Perkara utama yang membunuh pesakit HIV/AIDS bukan tuberkulosis, kanser, atau penyakit jantung tetapi stigma masyarakat ke atas mereka!

Mengakhiri AIDS menjelang tahun 2030 – WHO

Pada hari ini, masih ramai pesakit mati disebabkan jangkitan HIV iaitu hampir 1 juta setiap tahun.

1 dari 4 individu yang menghidap jangkitan HIV tidak tahu mengenainya. Majoritinya ialah dalam kalangan kumpulan utama: lelaki homoseksual, banduan penjara, penyalahgunaan dadah, pekerja seks, dan golongan transgender.

Dalam kebanyakan kes, kumpulan utama ini sering menghadapi stigma dan diskriminasi dalam kalangan masyarakat disebabkan perbezaan budaya dan norma setempat serta undang-undang.

Kesannya, kehidupan golongan ini akan terus terbiar dalam kerosakan dan jauh dari masyarakat serta penjagaan kesihatan. Sedangkan, mereka mempunyai hak terhadap fasiliti dan khidmat kesihatan. Akhirnya, saiz komuniti ini akan terus membesar sambil menyebarkan jangkitan HIV.

Jadi, bagaimana penyakit ini akan berakhir?

“Ketahui status anda” – tema Hari AIDS Dunia 2018

1 Disember setiap tahun diperuntukkan sebagai Hari AIDS Dunia sejak 1988. Kali ini pada tahun 2018, temanya ialah “ketahui status anda”.

25% pesakit HIV yang tidak tahu status mereka bukan satu angka yang kecil. Mereka ini perlu dicapai dan itulah cabaran terbesar dalam menangani penyakit ini.

Bagaimana golongan ini boleh dicapai dan diselamatkan?

  • Mengatasi stigma dan diskriminasi melalui pendidikan dan polisi yang sesuai.
  • Meningkatkan ketersediaan ujian HIV di pusat kesihatan dan mempromosi ujian kendiri (self test) melalui pertubuhan bukan kerajaan (NGO), yayasan, dan syarikat korporat.
  • Menyediakan khidmat kesihatan yang menyeluruh kerana pesakit kebiasaannya menghidap penyakit lain seperti tuberkulosis (1 dari 3 kematian), penyakit jantung (1 dari 3 pesakit menghidap masalah jantung), dan hepatitis viral (5 juta pesakit).

Membudayakan gaya hidup yang sihat dan sejahtera

Kita tidak seharusnya menghukum mana-mana golongan yang melakukan kesalahan (bahkan bukan semua dari mereka bersalah). Sebaliknya, tangan perlu dihulurkan untuk membantu mengeluarkan mereka dari keadaan tersebut.

Kumpulan utama yang terjejas dalam jangkitan HIV ini tidak dinafikan mengamalkan gaya hidup kurang sihat. Tanpa menghukum, mereka perlu diberikan peluang kedua untuk berubah.

Dalam masa yang sama, pendidikan dan pembudayaan gaya hidup yang sihat dan sejahtera hendaklah dipupuk sejak di bangku sekolah. Di Malaysia, kita sangat bertuah kerana masih kaya dengan nilai agama dan moral serta adab ketimuran. Ia boleh menjadi benteng yang utuh dalam mencegah masyarakat dari jangkitan HIV/AIDS.

Amalkan gaya hidup sejahtera dan bantu mereka yang kurang bernasib baik.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim Disemak pada 28/11/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
x