What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Keguguran Ketika Lewat Kehamilan

  Keguguran Ketika Lewat Kehamilan

  Keguguran kandungan merupakan satu kebimbangan yang tidak dapat dielakkan. Hakikatnya, 10 hingga 20% kehamilan akan berakhir dengan keguguran. Kebanyakan keguguran akan berlaku pada awal kehamilan. Namun, terdapat juga kes keguguran yang berlaku ketika lewat kehamilan iaitu pada minggu-minggu terakhir kehamilan.

  Apakah itu keguguran lewat kehamilan?

  Keguguran kebiasaannya berlaku dalam lingkungan selepas 12 atau sebelum 24 minggu kehamilan. Selepas minggu ke-24 kehamilan, kehilangan bayi akan dianggap sebagai “lahir mati” atau stillborn.

  Jika hendak dibandingkan, keguguran ketika lewat kehamilan adalah jarang berlaku berbanding keguguran awal kehamilan. Hakikatnya, hanya 2 atau 3% ibu hamil akan mengalami keguguran ketika trimester kedua kehamilan.

  Bagaimana mengetahui anda mengalami keguguran lewat kehamilan?

  Petanda yang paling biasa dan jelas menunjukkan anda mengalami keguguran ini adalah pendarahan pada vagina dan kekejangan pada tubuh badan sepertimana yang dialami oleh ibu bersalin. Pendarahan ini juga mungkin terlihat agak banyak berserta kehadiran darah beku. Dalam beberapa kes, air ketuban anda akan pecah dan kandungan akan keluar dengan amat cepat.

  Kandungan tersebut juga mungkin tidak akan bergerak atau pergerakannya terbatas dan beransur-ansur hilang.

  Keguguran lewat kehamilan akan menyebabkan kesakitan yang sama seperti kelahiran. Oleh itu, anda mungkin akan dipreskripsi dengan ubat tahan sakit (morfin) untuk melegakan kesakitan.

  Punca kemungkinan berlakunya keguguran

  • Struktur tubuh badan: Serviks lemah atau mengembang terlalu awal merupakan antara punca keguguran. Sekiranya doktor mengesahkan anda menghadapi masalah ini, anda mungkin diminta untuk melakukan ujian untuk mengukur panjang serviks anda.
  • Infeksi: Tekanan darah tinggi, penyakit buah pinggang, gangguan tiroid, penyakit coeliac atau diabetes juga mampu mendorong kepada masalah keguguran jika tidak dikawal.
  • Ubat-ubatan atau terapi alternatif: Terdapat ubat-ubatan dan terapi alternatif seperti ekstrak tumbuhan dan minyak aromaterapi yang mampu mendorong kepada masalah keguguran. Pastikan setiap produk atau rawatan yang anda gunakan telah diperakui oleh pakar perubatan sebelum menggunakannya.
  • Punca-punca lain: Selain daripada punca yang dinyatakan di atas, kondisi rahim yang tidak normal atau fibroid yang terlalu besar juga mampu menyebabkan keguguran.

  Bagaimana untuk mengelakkan keguguran?

  • Pastikan segala kondisi kronik yang anda alami dikawal sebaik mungkin oleh anda sebelum berhasrat untuk hamil.
  • Kekalkan berat badan yang sihat dan ideal.
  • Ambil vitamin pranatal.
  • Cegah diri anda daripada infeksi seperti STD dan rawat ia jika anda telah mengalaminya.
  • Berhenti mengambil dadah, minum arak dan merokok.

  Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

  health-tool-icon

  Pertambahan Berat Badan Kehamilan

  Kalkulator ini adalah untuk wanita yang ingin tahu berapa berat badan semasa hamil yang terbaik, berdasarkan berat badan mereka sebelum hamil.

  28


  Jangan bimbang. Ikuti topik hangat dan bertukar cerita dengan bakal ibu yang lain. Sertai Komuniti Kehamilan!

  Jangan bimbang. Ikuti topik hangat dan bertukar cerita dengan bakal ibu yang lain. Sertai Komuniti Kehamilan!


  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan

  Miscarriage and Pregnancy, http://www.whattoexpect.com/pregnancy/miscarriage/. Accessed November 28, 2016.

  Late Miscarriage, https://www.tommys.org/pregnancy-information/pregnancy-complications/miscarriage/late-miscarriage. Accessed November 28, 2016.

  Understanding Late Miscarriage, http://www.babycentre.co.uk/a1014773/understanding-late-miscarriage. Accessed November 28, 2016.

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Ahmad Farid Disemak pada 05/05/2022
  Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim