home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Makanan Baik untuk Mata Anak

Makanan Baik untuk Mata Anak

Kita sudah sedia maklum mengenai khasiat lobak merah kepada kesihatan mata. Kandungan beta-karoten yang ada di dalam lobak merah membantu retina dan bahagian mata lain berfungsi dengan baik. Bagaimanapun, tidak semestinya anda perlu beri anak makan lobak merah sahaja sepanjang masa. Ketahui jenis makanan lain yang juga baik untuk mendapatkan penglihatan yang lebih jelas dan memelihara kesihatan mata si manja anda.

Sayur-sayuran berdaun hijau gelap

Jenis sayuran seperti ini adalah sumber baik antioksidan, yang melindungi tubuh anda daripada kerosakan yang disebabkan oleh radikal. Sayuran ini juga mengandungi lutein, zeaxanthin, beta-karoten, vitamin A, vitamin C, vitamin E, vitamin K, kalsium, zink, dan zat besi serta serat pemakanan. Lutein dan zeaxanthin menjaga mata bayi anda daripada sinaran ultra ungu. Selain itu, nutrien ini juga baik untuk mengawal kerosakan retina, katarak dan glaukoma. Bayam, brokoli, kubis, lada hijau, dan timun adalah contoh sayuran berdaun hijau. Anda boleh mendapatnya dengan mudah di mana-mana kedai runcit.

Buahan dan sayuran berwarna kuning dan oren

Kuning dan oren adalah warna utama vitamin A, karotenoid, vitamin C, folat, dan fitonutrien antioksidan lain. Kajian menunjukkan bahawa amaun karotenoid yang tinggi boleh mengurangkan pembinaan masalah mata.

Makanan berwarna merah

Makanan merah selalunya mengandungi vitamin C, lycopene, dan antioksidan lain yang berfungsi melawan penyakit dan menerangkan penglihatan bayi anda, serta memelihara kesihatan tubuh bayi. Kajian membuktikan bahawa seseorang individu yang mempunyai paras lycopene dan vitamin C yang rendah adalah cenderung mendapat masalah mata.

Tomato mengandungi kuantiti lycopene yang tinggi. Makanan berwarna merah lain adalah seperti ubi beetroot, epal, ceri, dan strawberi.

Sayuran dan daging putih

Makanan berwarna putih terkenal dengan sejumlah besar beta-glukan. Sayuran dan buahan putih termasuklah pisang, cendawan, bawang putih, dan bijirin penuh. Daging putih adalah seperti telur putih dan ikan (seperti salmon dan tuna). Ikan putih adalah sumber kaya dengan asid lemak omega-3, DHA, dan EPA yang baik untuk mencegah pembinaan penyakit mata seperti sindrom mata kering dan makular. Tambahkan lebih ikan dalam hidangan harian anda bagi meningkatkan kesihatan anak anda.

Gantikan lobak merah dengan sayuran lain yang kaya dengan vitamin A bagi memberikan pengalaman makan yang menarik untuk si manja anda. Bagaimanapun, ingatlah bahawa amalan pemakanan hanyalah sebahagian kecil dalam usaha anda untuk memastikan kesihatan mata bayi. Mata yang terang dan sihat adalah hasil daripada gabungan pemakanan dan gaya hidup dan tabiat peribadi yang sihat.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Foods that give you sparkling eyes http://www.medindia.net/patients/lifestyleandwellness/foods-that-gives-you-sparkling-eyes.htm Accessed November 25, 2016.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin Disemak pada 02/12/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor