home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Susah Turun Berat Badan & Mulut Berbau, Petanda Toksin Berlebihan Dalam Badan

Susah Turun Berat Badan & Mulut Berbau, Petanda Toksin Berlebihan Dalam Badan

Toksin ditakrifkan sebagai bahan yang menyebabkan kesan berbahaya kepada tubuh. Sistem imun tubuh, hati dan buah pinggang berfungsi bersama untuk menghilangkan toksin pada kadar yang sama.

Apabila tahap toksin melebihi keupayaan tubuh untuk membuangnya, ia terkumpul dan disimpan sehingga ia boleh dikeluarkan. Anda boleh mempunyai toksin yang disimpan di dalam tubuh selama bertahun-tahun tanpa mengalami sebarang simptom negatif.

Tetapi anda akan mula berasa sakit apabila tahap toksin menjadi terlalu tinggi. Toksin berasal dari sumber alam sekitar, amalan gaya hidup yang tidak sihat, toksin dalaman yang dicipta oleh tubuh dan juga emosi anda.

Tanda-tanda toksin berlebihan dalam tubuh

1. Sentiasa keletihan

Kerap Keletihan

Walaupun anda tidur dengan lancar, anda mungkin berusaha mendapatkannya sepanjang hari. Ini boleh menjadi tanda bahawa tubuh anda bekerja terlalu keras untuk menyingkirkan toksin yang anda ambil. Bagaimana anda menghadapi keletihan? Jika jawapan anda adalah “lebih banyak kopi” atau “makanan manis,” anda hanya membuat masalah lebih teruk. Keletihan itu juga boleh menjadi tindak balas kepada gangguan hormon yang mengetepikan sistem pertahanan tubuh badan atau imun anda.

2. Kesukaran menurunkan berat badan

Adalah tidak mudah untuk anda menurukan berat badan. Tetapi jika anda bersenam setiap hari, mengurangkan kalori dan masih bertambah berat, anda boleh melihat masalah pada hormon. Fungsi hormon semulajadi seseorang sangat dipengaruhi oleh toksin dalam makanan dan produk penjagaan diri. Anda memerlukan diet detoks atau nyah-toksin lengkap dan rutin penjagaan diri untuk memberikan peluang kepada anda melawannya.

3. Sembelit

Usus menghilangkan banyak toksin setiap hari dalam kehidupan. Apabila mengalami sembelit, itu bermakna kita menyimpan semua toksin tersebut, menyebabkannya memberi kesan negatif terhadap tubuh. Selain sakit perut, sembelit boleh menyebabkan sakit kepala dan keletihan. Ia juga boleh dikaitkan dengan toksin dalam hidup anda, terutamanya jika anda memakan banyak makanan yang diolah dengan bahan kimia, racun perosak dan pengawet.

4. Sakit otot

Toksin sebenarnya memberi kesan kepada otot dan sendi anda.

Sekiranya anda tidak melakukan aktiviti fizikal untuk menyingkirkan toksin menerusi peluh, toksin akan sentiasa bertambah serta mendominasi otot dan sendi sehingga mengakibatkan keadaan kesihatan kritikal yang lain. Maka, pastikan anda sentiasa bersenam atau lakukan aktiviti fizikal secara berkala bagi memastikan toksin tidak mendatangkan kemudaratan serta membuat kegagalan fungsi otot dan sendi.

5. Nafas berbau

nafas berbau tanda penyakit

Walaupun dengan penjagaan kebersihan mulut yang betul, nafas berbau boleh menjadi simptom yang lebih teruk. Ia sebenarnya menjelaskan keadaan di sepanjang dalaman usus anda. Nafas berbau boleh dikaitkan dengan masalah pencernaan, tetapi ia juga boleh bermakna bahawa hati anda sedang bergelut untuk menyingkirkan toksin dalam tubuh anda.

6. Masalah kulit

Jerawat, ruam, dan masalah kulit yang lain mungkin menandakan toksin yang berlebihan. Jerawat, khususnya, boleh dikaitkan dengan toksin dalam diet atau produk penjagaan kulit anda. Mata bengkak dan ekzema atau wabak psoriasis juga boleh menjadi tanda bahawa anda mencapai kapasiti toksin yang boleh ditanggung oleh tubuh anda.

7. Peka terhadap bau

Sekiranya anda memberi tindak balas terhadap bahan-bahan yang mempunyai bau-bauan seperti wangian khususnya, badan anda mungkin cuba memberitahu anda bahawa ia terlalu sensitif terhadap bahan kimia. Ia juga boleh bermakna bahawa tubuh anda sedang melawan toksin berlebihan. Terutama jika anda mengalami sakit kepala atau sakit perut hanya dari aroma.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

WHAT ARE TOXINS WHERE DO THEY COME FROM AND WHAT DO THEY DO https://evolvedental.com.au/what-are-toxins-where-do-they-come-from-and-what-do-they-do/ Accessed on Jan 22, 2019.

7 WARNING SIGNS OF TOXIN OVERLOAD IN YOUR BODY https://www.gaia.com/article/7-warning-signs-toxin-overload-your-body Accessed on Jan 22, 2019.

7 Signs You Have Too Many Toxins In Your Life https://www.mindbodygreen.com/0-13737/7-signs-you-have-too-many-toxins-in-your-life.html Accessed on Jan 22, 2019.

Gambar penulis
Ditulis oleh Farah Aziz pada 22/01/2019
Maklumat perubatan disemak oleh Dr. Amy
x