home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Bila dan Apa yang Boleh Dimakan Semasa Berpuasa

Bila dan Apa yang Boleh Dimakan Semasa Berpuasa

Ramadan bulan suci umat Islam di seluruh dunia. Ia berlaku pada bulan kesembilan dalam kalendar Islam. Pada bulan ini, umat Islam diwajibkan berpuasa dari matahari terbit hingga matahari terbenam, yang bermaksud tidak boleh makan atau minuman. Apa yang lebih penting adalah pembersihan jiwa. Puasa bukan mengenai mendera tubuh, tetapi tentang kesabaran, kerendahan hati, dan nilai-nilai rohani. Orang makan makanan sebelum matahari terbit (sahur), dan selepas matahari terbenam, (iftar). Hidangan ini sepatutnya dinikmati bersama keluarga, rakan-rakan, atau penduduk tempatan.

Yang berpuasa dan yang tidak

Semua umat Islam dewasa mesti mematuhi puasa Ramadan. Walau bagaimanapun, orang yang lebih tua dan orang-orang yang sakit, dan sakit mental terlepas daripada puasa. Pengecualian lain termasuk wanita hamil, wanita sedang haid, dan wanita yang menyusukan bayi mereka. Dalam sesetengah masyarakat Islam, orang yang tidak boleh berpuasa menunjukkan kemurahan hati mereka dengan memberi makan orang miskin semasa sahur dan berbuka puasa

Sahur dan Iftar

Seperti yang dinyatakan di atas, pada bulan Ramadan, hanya terdapat dua waktu makan utama – sahur, yang dihidangkan sebelum matahari terbit, dan Iftar, yang dihidangkan selepas matahari terbenam. Sahur harus makanan yang berkhasiat dan sihat supaya orang berpuasa mendapat bertenaga yang diperlukan untuk bekerja sepanjang hari berpuasa.

Pada akhir hari, iaitu matahari terbenam, orang mula untuk solat. Ini juga masa untuk berbuka puasa dengan juadah berbuka puasa itu. Secara tradisinya, umat Islam berbuka puasa dengan memakan kurma sebelum menikmati hidangan berbuka puasa. Kemudian, mereka boleh terus makan dan minum seberapa banyak yang mereka mahu sepanjang malam sehingga Sahur hari berikutnya. Selepas bulan suci Ramadan berakhir, umat Islam merayakan hari raya ke-tujuh selepas berpuasa enam hari.

Apa yang perlu dimakan semasa Ramadan

Kedua-dua makanan sahur dan berbuka puasa hendaklah mengandungi buah-buahan segar, sayur-sayuran, daging halal, keju, roti, dan manisan. Secara umum, makanan Ramadan perlu sangat ringan dan penuh dengan serat, protein, dan karbohidrat kompleks. Jika Ramadan pada bulan-bulan musim panas, ia adalah penting untuk memakan lebih banyak makanan penghidratan. Jenis-jenis makanan yang dihidangkan pada masa ini bergantung kepada negara. Orang hidup Timur Tengah, Eropah, Asia, Amerika Utara, atau kawasan-kawasan lain dengan mempunyai pelbagai jenis makanan. Mereka dapat makan di rumah dengan keluarga dan rakan-rakan atau di masjid-masjid masyarakat dengan masyarakat Islam.

Iftar kebanyakannya mengandungi makanan ringan. Orang cenderung untuk menikmati beberapa makanan ringan pertama dan menjimatkan makan besar untuk masa lain. Purata Iftar termasuk sayur-sayuran, dal, kurma, atau kastard buah-buahan. Salah satu hidangan yang paling disukai ialah sirap merah jambu cerah dipanggil Rooh Afza. Ia diperbuat daripada campuran bahan-bahan seperti ketumbar, oren, nanas, lobak merah, kelopak ros, bayam, dan pudina.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

The Food of Ramadan: When and What to Eat. http://www.thekitchn.com/the-food-of-ramadan-when-and-what-to-eat-94989. Accessed May 24, 2017.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 06/12/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
x