home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

5 Sebab Mengejutkan Mengapa Anda Gagal Menurunkan Berat Badan

5 Sebab Mengejutkan Mengapa Anda Gagal Menurunkan Berat Badan

Obesiti atau berat badan berlebihan telah menjadi masalah bagi manusia sejak manusia tahu bahawa mereka telah cukup gemuk untuk mengurangkan diet mereka. Pada abad yang lalu manusia kurang mengambil berat tentang rupa atau berat badan mereka kerana makanan yang pada masa itu tidaklah sebanyak yang pada hari ini.

Walau bagaimanapun, dengan penemuan sains perubatan, kita tahu bahawa berat badan berlebihan atau obesiti membawa kepada beberapa penyakit yang akan menjejaskan kehidupan kita. Lebih-lebih lagi, rupa yang cantik sentiasa merupakan satu kelebihan. Sekarang, orang cenderung untuk memberi tumpuan lebih kepada bentuk badan, dan sudah tentu, bentuk badan bukan bermakna berat berlebihan. Cara untuk mencapainya terdapat di pelbagai tempat dari kedai-kedai buku hingga ke kedai-kedai buku atas talian. Jika anda telah mencuba semuanya dan masih lagi berisi, kemungkinan anda termasuk dalam salah satu daripada 5 sebab mengapa anda gagal menurunkan berat badan berikut.

5 Sebab Mengapa Gagal Menurunkan Berat Badan

Bukan makanan yang tepat untuk anda

Karbohidrat, protein, sayur-sayuran, gula, makanan diproses. Semua makanan ini seolah-olah mengelirukan. Jadi mungkin beberapa kali anda mahu membebaskan diri dan memilih untuk pergi ke McDonalds dengan berfikir bahawa anda akan menggandakan senaman pada hari berikutnya. Atau apabila anda selesai latihan yang berat dan yang anda mahu lakukan hanya ingin menikmati satu hamburger menarik dengan ayam goreng dan keju dan semua makana yang mana anda telah idamkan sejak tempoh yang lama. Diet tidak berkesan dengan cara itu. 3 hidangan McDonald satu hari dengan mudah boleh merosakkan pelan anda. Makan dengan banyak selepas latihan berat pasti tidak akan mengimbangkan tenaga anda. Oleh itu, memilih makanan yang betul untuk dimakan pada masa yang tepat adalah yang paling penting. Jadi bagaimana kita boleh memilih makanan yang betul supaya kita boleh makan dalam jumlah yang mencukupi setiap hari? Kita mesti tahu bahawa lemak akan dihasilkan apabila anda makan mengambil lebih karbohidrat (termasuk makanan mengandungi banyak kanji dan gula) atau lemak. Jika anda memberi perhatian yang lebih kepada apa yang anda makan setiap hari, mudah untuk anda menyedari bahawa kita sedang memakan begitu banyak karbohidrat sehari. Oleh itu, cuba potong 50% atau 60% dari jumlah makanan anda, maka anda boleh melihat hasil dalam masa 2 atau 3 minggu. Sila ingat bahawa karbohidrat menghasilkan tenaga untuk anda, tetapi ia tidak akan bertahan lama. Tenaga yang dihasilkan oleh protein bertahan lama. Kemudian, anda boleh makan ayam, dan ikan, dan kadang-kadang, daging babi dan daging lembu. Anda akan dapat lebih banyak tenaga tanpa membina banyak lemak. Lemak juga ada baik dan buruk. Lemak yang baik adalah dari kekacang dan ikan, dan lemak yang tidak baik biasanya datang daripada sumber daging merah atau produk perindustrian. Sebab itulah mengapa semakin ramai orang yang cuba makan makanan yang segar dan bersih. Lebihkan sayur-sayuran, kerana ia akan membantu mengimbangi nisbah lemak dan gula di dalam darah anda.

Gangguan makan berlebihan (binge eating disorder)

Gangguan makan berlebihan berlaku kepada sesiapa terhadap apa-apa jenis makanan. Anda mungkin berkeinginan untuk menyelinap ke dalam peti sejuk di tengah malam untuk memenuhkan perut anda dengan harapan bahawa mengambil semangkuk salad tidak akan menyebabkan apa-apa kesan buruk. Belum lagi makan di siang hari apabila anda makan lebih banyak daripada yang diperlukan walaupun hanya mengambil sayur-sayuran sahaja. Ia adalah tidak sihat. Tidak kira apa yang anda makan, kalori masih diambil kira dan pengambilan berlebihan akan merosakkan apa yang anda bina. Jadi, sila makan dalam kuantiti yang kurang tetapi banyak kali sehari. Anda boleh makan 4 atau 5 kali sehari, tetapi hanya separuh jumlah apa yang anda biasa makan sebelum ini. Ini akan membantu anda untuk mengelakkan rasa lapar dan membantu perut anda untuk berfungsi dengan cara yang betul.

Meninggalkan senaman kardio

Menghabiskan masa di gimnasium siang dan malam adalah baik, tetapi, sila, jangan meninggalkan bahagian kardio yang sangat efektif untuk kesihatan anda. Cuba senaman kardio 3 hingga 4 kali seminggu, jika anda ingin melihat keputusan lebih cepat. Sudah tentu, kita tahu ia adalah sukar, dan anda selalu penat dan letih pada hari pertama, tetapi semuanya akan berbaloi. Untuk menjadi cantik, anda perlu menderita dan mengatasi kesakitan yang pertama. Senaman kardio memberikan otot anda rehat dan ia adalah salah satu cara yang paling berkesan untuk membakar lemak perut. Tambahan pula, dalam 1 hingga 2 minggu, badan anda akan beransur-ansur membiasakan diri dengan rutin ini, dan ia memerlukan latihan. Mudah sahaja untuk memahaminya. Apabila anda bersenam, badan anda akan menjadi segar, dan ia akan meminta lagi untuk mendapatkan kesegaran tersebut.

Tabiat minum

Air adalah satu pemberian tidak ternilai dalam hidup. Kita tahu bahawa coke, bir dan wain juga mengandungi nisbah air yang banyak, tetapi ingat, ia tidak membantu untuk menghilangkan dahaga anda. Ia akan membuat anda mengidamkan lebih, terutamanya bagi coke. Gula dalam jenis minuman ini terlalu banyak dan ia akan meningkatkan ketumpatan darah anda, membuatkan anda rasa bahawa anda perlu minum lebih banyak walaupun anda telah minum dengan banyak. Oleh itu, jika anda rasa ingin menikmati beberapa minuman manis, jangan mulakan. Sebaliknya ambil teh atau sesuatu yang lebih baik untuk kesihatan anda.

Tidur yang teruk

Teruk di sini bermakna anda tidak mendapatkan tidur yang cukup. Tidur adalah cara terbaik untuk badan anda pulih selepas latihan (fizikal) dan selepas sehari suntuk ingin meyakinkan diri anda bahawa anda tidak perlu yang KFC makan untuk menyenangkan diri (mental). Tambahan pula, ada kalanya anda berasa tertekan tentang mengapa anda tidak nampak apa-apa hasil. Pada waktu seperti inilah anda perlukan rehat. Tidur adalah salah satu cara yang paling berkesan. Orang dewasa yang mempunyai tabiat tidur yang buruk lebih berisiko 55% untuk menjadi gemuk.

Menurunkan berat badan sememangnya susah. Tetapi dengan kaedah yang sesuai, hasilnya boleh menjadi luar biasa. Sudah tentu, apabila anda mendapat hasil yang dikehendaki, apa yang anda lakukan, untuk mengekalkannya adalah perkara yang penting selepas itu. Sehingga itu, cuba untuk berehat, tidak membuat diri anda tertekan terlalu banyak, atau hasilnya mungkin akan kurang.

Bagi mengetahui pengiraan BMI anda dengan tepat, dapatkannya di Kalkulator Indeks Jisim Badan (BMI) kami.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

“Working Out and Still Not Losing Weight? Here Are 7 Reasons Why”
http://news.health.com/2015/01/26/working-out-and-still-not-losing-weight-here-are-7-reasons-why/ Accessed October 1, 2016

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim Disemak pada 15/07/2020
Disemak secara perubatan oleh Dr. Amy Kor