backup og meta

5 Sebab Mengejutkan Mengapa Anda Gagal Menurunkan Berat Badan

Disemak secara perubatan oleh Dr. Amy Kor · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Fatin Zahra · Disemak pada 07/01/2022

  5 Sebab Mengejutkan Mengapa Anda Gagal Menurunkan Berat Badan

  Tahukah anda, mengapa ada yang susah turun berat badan? Obesiti atau masalah berat badan berlebihan telah menjadi masalah bagi manusia sejak manusia tahu bahawa mereka telah cukup gemuk untuk mengurangkan diet mereka.

  Pada abad yang lalu manusia kurang mengambil berat tentang rupa atau berat badan mereka kerana makanan yang pada masa itu tidaklah sebanyak yang pada hari ini.

  Walau bagaimanapun, dengan penemuan sains perubatan, kita tahu bahawa berat badan berlebihan atau obesiti membawa kepada beberapa penyakit yang akan menjejaskan kehidupan kita.

  Lebih-lebih lagi, rupa yang cantik sentiasa merupakan satu kelebihan. Sekarang, orang cenderung untuk memberi tumpuan lebih kepada bentuk badan, dan sudah tentu, bentuk badan bukan bermakna berat berlebihan.

  Cara untuk mencapainya terdapat di pelbagai tempat dari kedai-kedai buku hingga ke kedai-kedai buku atas talian.

  Jika anda telah mencuba semuanya dan masih lagi berisi, kemungkinan anda termasuk dalam salah satu daripada 5 sebab mengapa anda susah turun berat badan.

  5 Sebab mengapa susah turun berat badan

  1. Bukan makanan yang tepat untuk anda

  susah turun berat badan

  Karbohidrat, protein, sayur-sayuran, gula, makanan diproses. Semua makanan ini seolah-olah mengelirukan. Jadi mungkin beberapa kali anda mahu membebaskan diri dan memilih untuk pergi ke McDonalds dengan berfikir bahawa anda akan menggandakan senaman pada hari berikutnya.

  Atau apabila anda selesai latihan yang berat dan yang anda mahu lakukan hanya ingin menikmati satu hamburger menarik dengan ayam goreng dan keju dan semua makana yang mana anda telah idamkan sejak tempoh yang lama.

  Diet tidak berkesan dengan cara itu. 3 hidangan McDonald satu hari dengan mudah boleh merosakkan pelan anda. Makan dengan banyak selepas latihan berat pasti tidak akan mengimbangkan tenaga anda.

  Oleh itu, memilih makanan yang betul untuk dimakan pada masa yang tepat adalah yang paling penting untuk menjaga berat badan. 

  Jadi bagaimana kita boleh memilih makanan yang betul supaya kita boleh makan dalam jumlah yang mencukupi setiap hari? Kita mesti tahu bahawa lemak akan dihasilkan apabila anda makan mengambil lebih karbohidrat (termasuk makanan mengandungi banyak kanji dan gula) atau lemak.

  Jika anda memberi perhatian yang lebih kepada apa yang anda makan setiap hari, mudah untuk anda menyedari bahawa kita sedang memakan begitu banyak karbohidrat sehari.

  Oleh itu, cuba potong 50% atau 60% dari jumlah makanan anda, maka anda boleh melihat hasil dalam masa 2 atau 3 minggu. Sila ingat bahawa karbohidrat menghasilkan tenaga untuk anda, tetapi ia tidak akan bertahan lama. Tenaga yang dihasilkan oleh protein bertahan lama.

  2. Gangguan makan berlebihan (binge eating disorder)

  Gangguan makan berlebihan berlaku kepada sesiapa terhadap apa-apa jenis makanan.

  Anda mungkin berkeinginan untuk menyelinap ke dalam peti sejuk di tengah malam untuk memenuhkan perut anda dengan harapan bahawa mengambil semangkuk salad tidak akan menyebabkan apa-apa kesan buruk.

  Belum lagi makan di siang hari apabila anda makan lebih banyak daripada yang diperlukan walaupun hanya mengambil sayur-sayuran sahaja. Ia adalah tidak sihat.

  Tidak kira apa yang anda makan, kalori masih diambil kira dan pengambilan berlebihan akan merosakkan apa yang anda bina. Jadi, sila makan dalam kuantiti yang kurang tetapi banyak kali sehari.

  Anda boleh makan 4 atau 5 kali sehari, tetapi hanya separuh jumlah apa yang anda biasa makan sebelum ini. Ini akan membantu anda untuk mengelakkan rasa lapar dan membantu perut anda untuk berfungsi dengan cara yang betul.

  3. Lakukan senaman kardio untuk mereka susah turun berat badan

  susah turun berat badan

  Menghabiskan masa di gimnasium siang dan malam adalah baik, tetapi, sila, jangan meninggalkan bahagian kardio yang sangat efektif untuk kesihatan anda.

  Cuba senaman kardio 3 hingga 4 kali seminggu, jika anda ingin melihat keputusan lebih cepat. Sudah tentu, kita tahu ia adalah sukar, dan anda selalu penat dan letih pada hari pertama, tetapi semuanya akan berbaloi untuk turunkan berat badan. 

  Untuk menjadi cantik, anda perlu menderita dan mengatasi kesakitan yang pertama. Senaman kardio memberikan otot anda rehat dan ia adalah salah satu cara yang paling berkesan untuk membakar lemak perut.

  Tambahan pula, dalam 1 hingga 2 minggu, badan anda akan beransur-ansur membiasakan diri dengan rutin ini, dan ia memerlukan  latihan.

  4. Tabiat minum dan masalah berat badan

  Air adalah satu pemberian tidak ternilai dalam hidup. Kita tahu bahawa coke, bir dan wain juga mengandungi nisbah air yang banyak, tetapi ingat, ia tidak membantu untuk menghilangkan dahaga anda.

  Ia akan membuat anda mengidamkan lebih, terutamanya bagi coke. Gula dalam jenis minuman ini terlalu banyak dan ia akan meningkatkan ketumpatan darah anda, membuatkan anda rasa bahawa anda perlu minum lebih banyak walaupun anda telah minum dengan banyak.

  Oleh itu, jika anda rasa ingin menikmati beberapa minuman manis, jangan mulakan. Sebaliknya ambil teh atau sesuatu yang lebih baik untuk kesihatan anda. Jika tidak, anda alami masalah susah turun berat badan.

  5. Tidur yang teruk boleh sebabkan susah turun berat badan

  susah turun berat badan

  Teruk di sini bermakna anda tidak mendapatkan tidur yang cukup. Tidur adalah cara terbaik untuk badan anda pulih selepas latihan (fizikal) dan selepas sehari suntuk ingin meyakinkan diri anda bahawa anda tidak perlu yang KFC makan untuk menyenangkan diri (mental).

  Tambahan pula, ada kalanya anda berasa tertekan tentang mengapa anda tidak nampak apa-apa hasil. Pada waktu seperti inilah anda perlukan rehat. Tidur adalah salah satu cara yang paling berkesan.

  Orang dewasa yang mempunyai tabiat tidur yang buruk lebih berisiko 55% untuk menjadi gemuk.

  Menurunkan berat badan sememangnya susah. Tetapi dengan kaedah yang sesuai, hasilnya boleh menjadi luar biasa.

  Sudah tentu, apabila anda mendapat hasil yang dikehendaki, apa yang anda lakukan, untuk mengekalkannya adalah perkara yang penting selepas itu. Sehingga itu, cuba untuk berehat, tidak membuat diri anda tertekan terlalu banyak, atau hasilnya anda mungkin susah turun berat badan

  Bagi mengetahui pengiraan BMI anda dengan tepat, dapatkannya di Kalkulator Indeks Jisim Badan (BMI) kami.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Amy Kor

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Fatin Zahra · Disemak pada 07/01/2022

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan