home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

10 Tips Makan Ikut Bajet

10 Tips Makan Ikut Bajet

Makan sihat adalah matlamat utama hampir semua orang. Walau bagaimanapun, adakah anda boleh mencapainya jika menghadapi ketidakstabilan kewangan? Artikel di bawah akan memberikan anda 10 tips bagaimana untuk makanan yang lebih baik ketika ingin berjimat.

Membuat perancangan

Sebelum ke kedai runcit, rancang perbelanjaan wang anda, dan bahagikan untuk setiap item. Perancangan ke depan memastikan anda ada bajet, tetapi masih menyediakan makanan sihat dan seimbang untuk diri anda dan keluarga. Di samping itu, anda perlu hanya membeli barangan yang diperlukan dan sudah habis sahaja, elakkan membeli barangan yang tidak perlu.

Dapatkan diskaun

Daripada menjadi pembeli biasa, tanya kedai yang anda membeli-belah mengenai kad kesetiaan (loyalty card) tanpa sedar akan menjimatkan lebih banyak wang. Tambahan pula, periksa akhbar, laman web, atau di kedai untuk promosi dan kupon. Di samping itu, Makan makanan yang ada di musim juga jauh lebih murah daripada yang di luar musim.

Bandingkan harga

Bandingkan perbezaan harga antara produk yang sama dapat menjimatkan wang.

Membeli secara pukal

Membeli secara pukal adalah sentiasa lebih murah daripada membeli sedikit pada satu masa. Semak peti sejuk dan sejuk beku untuk melihat jika anda mempunyai ruang yang mencukupi atau jika anda perlu membeli item tertentu yang diperlukan.

Membeli dalam musim

Seperti disebutkan di atas, membeli makanan dan sayur-sayuran yang ada di musimnya bukan sahaja menjimatkan wang tetapi juga memberi anda rasa yang lebih baik.

Pertimbangkan kos

Perkara yang diproses atau disediakan di kedai yang bukan sahaja lebih mahal berbanding dengan apabila anda memasak dan menyediakan sendiri tetapi ia juga kurang segar. Dengan itu yang berkata, menyediakan dan memasak sendiri bukan pilihan yang buruk.

Memilih untuk penggantian

Bagi jumlah yang sama protein diperlukan dalam makanan, anda boleh menggantikan daging dengan kacang. Ia sama-sama rasa baik tetapi kacang adalah jauh lebih murah daripada daging. Begitu juga, dengan menggantikan produk lain dengan lebih murah yang mempunyai vitamin dan mineral sama yang diperlukan, anda boleh makan makanan sihat sambil berjimat.

Masak seminggu sekali

Jika anda tidak mempunyai banyak masa untuk menghabiskan untuk memasak setiap hari, sediakan makanan yang banyak pada hujung minggu dan bekukannya untuk penggunaan akan datang adalah satu idea yang hebat. Ia menjamin kualiti makanan dan anda tidak perlu membelanjakan wang untuk makan di luar.

Menjadi kreatif

Daripada membuang, menjadikannya hidangan baru akan menjimatkan banyak wang.

Mengehadkan kekerapan makan di luar

Makan di luar bermakna bahawa anda tidak boleh mengawal jumlah kalori anda, kesegaran makanan, serta bajet anda. Oleh itu, cuba untuk makan lebih banyak makanan buatan sendiri.

Perlu diingatkan tips di atas supaya anda boleh membuat keputusan yang bijak untuk mewujudkan hidangan yang sihat dan seimbang untuk anda dan keluarga.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

10 Tips: Eating Better on a Budget. https://www.choosemyplate.gov/ten-tips-eating-better-on-a-budget Accessed February 19, 2017

10 tips to help you stretch your food dollars. https://uhs.berkeley.edu/sites/default/files/sos-eatingbetteronabudget.pdf Accessed February 19, 2017

12 Tips for Eating Healthy on a Budget. http://www.livescience.com/35932-healthy-eating-tips-budget.html Accessed February 19, 2017

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 06/12/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x