10 Tips Makan Ikut Bajet

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 06/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Makan sihat adalah matlamat utama hampir semua orang. Walau bagaimanapun, adakah anda boleh mencapainya jika menghadapi ketidakstabilan kewangan? Artikel di bawah akan memberikan anda 10 tips bagaimana untuk makanan yang lebih baik ketika ingin berjimat.

Membuat perancangan

Sebelum ke kedai runcit, rancang perbelanjaan wang anda, dan bahagikan untuk setiap item. Perancangan ke depan memastikan anda ada bajet, tetapi masih menyediakan makanan sihat dan seimbang untuk diri anda dan keluarga. Di samping itu, anda perlu hanya membeli barangan yang diperlukan dan sudah habis sahaja, elakkan membeli barangan yang tidak perlu.

Dapatkan diskaun

Daripada menjadi pembeli biasa, tanya kedai yang anda membeli-belah mengenai kad kesetiaan (loyalty card) tanpa sedar akan menjimatkan lebih banyak wang. Tambahan pula, periksa akhbar, laman web, atau di kedai untuk promosi dan kupon. Di samping itu, Makan makanan yang ada di musim juga jauh lebih murah daripada yang di luar musim.

Bandingkan harga

Bandingkan perbezaan harga antara produk yang sama dapat menjimatkan wang.

Membeli secara pukal

Membeli secara pukal adalah sentiasa lebih murah daripada membeli sedikit pada satu masa. Semak peti sejuk dan sejuk beku untuk melihat jika anda mempunyai ruang yang mencukupi atau jika anda perlu membeli item tertentu yang diperlukan.

Membeli dalam musim

Seperti disebutkan di atas, membeli makanan dan sayur-sayuran yang ada di musimnya bukan sahaja menjimatkan wang tetapi juga memberi anda rasa yang lebih baik.

Pertimbangkan kos

Perkara yang diproses atau disediakan di kedai yang bukan sahaja lebih mahal berbanding dengan apabila anda memasak dan menyediakan sendiri tetapi ia juga kurang segar. Dengan itu yang berkata, menyediakan dan memasak sendiri bukan pilihan yang buruk.

Memilih untuk penggantian

Bagi jumlah yang sama protein diperlukan dalam makanan, anda boleh menggantikan daging dengan kacang. Ia sama-sama rasa baik tetapi kacang adalah jauh lebih murah daripada daging. Begitu juga, dengan menggantikan produk lain dengan lebih murah yang mempunyai vitamin dan mineral sama yang diperlukan, anda boleh makan  makanan sihat sambil berjimat.

Masak seminggu sekali

Jika anda tidak mempunyai banyak masa untuk menghabiskan untuk memasak setiap hari, sediakan makanan yang banyak pada hujung minggu dan bekukannya untuk penggunaan akan datang adalah satu idea yang hebat. Ia menjamin kualiti makanan dan anda tidak perlu membelanjakan wang untuk makan di luar.

Menjadi kreatif

Daripada membuang, menjadikannya hidangan baru akan menjimatkan banyak wang.

Mengehadkan kekerapan makan di luar

Makan di luar bermakna bahawa anda tidak boleh mengawal jumlah kalori anda, kesegaran makanan, serta bajet anda. Oleh itu, cuba untuk makan lebih banyak makanan buatan sendiri.

Perlu diingatkan tips di atas supaya anda boleh membuat keputusan yang bijak untuk mewujudkan hidangan yang sihat dan seimbang untuk anda dan keluarga.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

    Artikel lain untuk anda

    Ubat Kanser Lebih Murah di Negara Membangun Tetapi Masih Tidak Mampu Dibeli

    Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
    Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim
    Diterbitkan pada 16/11/2018 . 2 minit bacaan