home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Menurunkan Berat Badan dengan Jus

Menurunkan Berat Badan dengan Jus

Mencari cara yang berkesan untuk menurunkan berat badan merupakan masalah paling kerap dihadapi kebanyakan orang. Terdapat trend menurunkan berat badan dengan minum jus, bagaimanapun, ramai yang masih tertanya-tanya sama ada ia berkesan atau tidak. Jika anda mempunyai soalan yang sama, artikel ini akan menyediakan anda dengan maklumat yang berguna.

Berat badan berlebihan dan risiko kesihatan

Lebih banyak berat berlebihan yang anda tanggung, lebih tinggi risiko lebih daripada 50 masalah kesihatan berbeza yang perlu anda hadapi. Satu penyelidikan dari universiti Harvard telah menunjukkan bahawa mereka yang mempunyai berat badan berlebihan atau obesiti lebih cenderung untuk mempunyai penyakit jantung, strok, kanser dan kemurungan.

Berat badan dan kemurungan: Kajian yang telah diterbitkan pada tahun 2010 dalam Archives of General Psychiatry mendapati bahawa obesiti akan meningkatkan risiko anda untuk mendapat kemurungan sebanyak 55% berbanding dengan mereka dengan berat badan normal.

Berat badan dan kanser: Satu kajian oleh Persatuan Kanser Amerika, yang diterbitkan dalam The New England Journal of Medicine telah menunjukkan hubungan antara berat badan berlebihan dan pelbagai jenis kanser. Dalam kedua-dua lelaki dan wanita, BMI lebih tinggi akan membawa kepada risiko lebih tinggi untuk mendapat kanser di dalam esofagus, kolon dan rektum, hati, atau buah pinggang. Bagi lelaki, kematian akibat kanser perut atau prostat boleh dikaitkan dengan berat badan berlebihan atau obesiti. Sementara itu, dalam kalangan wanita, berat badan berlebihan juga meningkatkan risiko kematian akibat kanser payudara, kanser rahim atau kanser ovari.

Berat badan dan jangka hayat: Berat badan berlebihan boleh memakan jangka umur anda. Kajian New England Journal of Medicine menunjukkan bahawa mereka yang mempunyai berat badan berlebihan pada usia 50 ke 71 tahun, menghadapi kematian lebih cepat berbanding orang lain. Dalam kalangan orang obes, kadar kematian adalah dua hingga tiga kali lebih tinggi.

Punca-punca obesiti

Terdapat banyak sebab-sebab yang membawa kepada obesiti:

 • Kurang bersenam dan aktiviti fizikal
 • Pilihan gaya hidup
 • Genetik
 • Diet tidak sihat

Cara-cara untuk mengurangkan berat badan

Terdapat banyak cara yang boleh anda cuba untuk mengurangkan berat badan cepat seperti memilih diet rendah karbohidrat, mengelakkan bir dan ketagihan alkohol, melakukan senaman, pengambilan vitamin dan mineral tambahan, dan bermeditasi.

Menurunkan berat badan dengan jus

Satu lagi cara biasa adalah minum jus yang dikenali sebagai diet mentah. Dengan minum hanya jus buah-buahan, badan kita dapat menyingkirkan toksin, mendapatkan semula nutrien yang diperlukan, dengan itu, memulihkan keadaan kesihatan. Menurut Paul dan Patricia Bragg, pengarang “The Miracle of Fasting,” puasa adalah satu pilihan untuk mengepam keluar “racun” dalam badan anda. Senarai di bawah menunjukkan jus buah-buahan terbaik yang perlu anda minum untuk kesan penurunan berat badan terbaik.

 • Jus Timun
 • Jus Saderi
 • Jus lobak merah
 • Jus Kubis
 • Jus ubi bit
 • Jus peria
 • Jus aloe vera
 • Jus Tembikai
 • Jus Delima
 • Jus Limau
 • Jus kranberri

Berat badan berlebihan atau obesiti boleh membawa banyak kesan negatif kepada kesihatan dan badan anda. Anda perlu mengawasi aktiviti anda dan jenis jus yang perlu anda minum yang paling sesuai dengan keadaan kesihatan anda. Jika masih tidak berkesan, tanya doktor anda untuk nasihat yang terbaik.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

How excess weight affects your health? https://www.helpguide.org/harvard/how-excess-weight-affects-your-health.htm Accessed March 30, 2017

Causes, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/obesity/basics/causes/con-20014834 Accessed March 30, 2017.

What causes obesity? https://www.healthdirect.gov.au/what-causes-obesity  Accessed March 30, 2017.

Causes of obesity? http://www.nhs.uk/Conditions/Obesity/Pages/Causes.aspx Accessed March 30, 2017.

16 ways to lose weight fast, http://www.health.com/health/gallery/0,,20501331 ,00.html Accessed March 30, 2017.

How to drink fruit juices to lose weight? http://www.livestrong.com/article/214829-how-to-drink-fruit-juices-to-lose-weight/  Accessed March 30, 2017.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Helma Hassan Disemak pada 29/11/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor