Bolehkah Pengambilan Suplemen Menggantikan Senaman?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 20/01/2020 . 4 minit bacaan
Share now

Kebanyakan individu mahukan badan yang cergas. Tetapi tidak semua mahu meluangkan masa untuk melakukan senaman. Tetapi bagaimana jika pengambilan suplemen dapat menjadikan badan anda cergas tanpa bersenam?

Manfaat senaman tanpa bersenam?

Terdapat penyelidikan mendakwa bahawa seseorang individu itu boleh mendapatkan manfaat kecergasan daripada bersenam tanpa perlu melakukannya. Haaa…bunyi macam pelik, bukan? Adakah ia boleh berlaku?

Terdapat satu kajian yang dijalankan oleh sepasukan saintis dari University of Michigan ke atas tikus dan lalat. Ia bertujuan untuk melihat kesan sejenis protein yang dinamakan Sestrin, dalam memberikan impak kepada badan haiwan dan serangga tersebut.

Untuk kajian yang diterbitkan dalam jurnal Nature Communications ini, para saintis telah mencipta ‘treadmill’ khas untuk lalat, yang mana akan membuatkan serangga ini mempunyai kecenderungan semula jadi untuk naik ke atas dari tiub ujian. Kumpulan lalat dalam ujian ini dipaksa untuk berjalan selama tiga minggu. 

Analisis kajian

Melalui satu kajian yang dilakukan kepada tikus dan lalat ini, penyelidik mencadangkan bahawa apabila kedua-dua haiwan dan serangga ini dipaksa untuk menghasilkan Sestrin yang dikeluarkan sewaktu melakukan senaman, ia akan membuatkan tikus dan lalat lebih cergas. 

Bagi kumpulan lalat yang dilakukan pengubahsuaian untuk menghentikan proses badannya daripada menghasilkan Sestrin, ia langsung tidak dapat meningkatkan kecergasan diri atau membakar lemak tidak kira betapa banyak senaman dilakukan. 

Hasil yang sama juga diperolehi daripada ujian yang dijalankan kepada tikus. Di mana tikus yang telah diubahsuai dan tidak boleh menghasilkan Sestrin, ia tidak dapat meningkatkan kecergasan atau membakar lemak apabila ia melakukan senaman. 

Manakala bagi kumpulan haiwan dan serangga uji kaji yang diberikan Sestrin, kedua-duanya mendapat kecergasan dan boleh membakar lemak dengan banyak walaupun tanpa melakukan sebarang senaman.

Penghasilan Sestrin

Menurut ketua penyelidikan, Dr Myungkin Kim, “Para penyelidik sebelum ini telah mengkaji bahawa protein Sestrin akan terhasil dan terkumpul di dalam otot selepas seseorang melakukan senaman.“

Sestrin merupakan sejenis protein yang dihasilkan dalam badan manusia. Menerusi kajian yang dilakukan, penyelidik mencadangkan dengan memaksa badan untuk menghasilkan atau mendapatkan Sestrin melalui suplemen, akan menjadikan seseorang individu itu lebih cergas tanpa perlu bersenam. 

Dr Myungkin dan rakan-rakan penyelidiknya percaya bahawa pengeluaran Sestrin semasa bersenam adalah satu penghasilan yang memberikan manfaat kepada badan. Senaman juga membantu meningkatkan aliran darah dan oksigen ke otak, kulit dan organ penting serta menguatkan otot dan tulang.

Bersenam vs suplemen

Selain itu, bersenam juga dapat membantu meningkatkan keupayaan paru-paru untuk membawa masuk oksigen, serta menjadikan jantung dan arteri untuk berfungsi dengan lebih baik dalam mengepam darah ke seluruh badan.

Malahan, beliau tidak menafikan bahawa senaman akan dapat membantu kebanyakan individu untuk kekal langsing dan dalam masa yang sama dapat menurunkan risiko penyakit seperti diabetes jenis 2 serta kanser. 

Walau bagaimanapun, kebanyakan individu di dunia ini tidak melakukan senaman yang mencukupi. Bagi sesetengah individu yang disebabkan faktor usia yang lanjut atau berpunca daripada penyakit seperti masalah penyakit neuron motor, ia mengakibatkan otot tidak dapat digunakan sepenuhnya.

Oleh sebab itu, para penyelidik sedang dalam usaha untuk mencari kaedah dan cara yang dapat membantu memberikan manfaat senaman tanpa memerlukan seseorang individu itu untuk bersenam dan antara cadangannya adalah untuk menghasilkan suplemen.

Walau bagaimanapun, penyelidik memberitahu untuk menghasilkan suplemen Sestrin adalah mustahil. Ini kerana molekul Sestrin adalah terlalu besar dan tidak sesuai untuk dijadikan sebagai suplemen. Sehingga kini kajian lanjut masih dilakukan bagi mencari cara terbaik. 

Berapa banyak senaman diperlukan?

Jadi buat masa ini, masih tidak terdapat sebarang suplemen yang boleh menggantikan atau memberikan manfaat senaman kepada anda dan anda masih perlu untuk bersenam bagi mengekalkan kecergasan diri.

Berapa banyak senaman yang perlu dilakukan bagi menjadikan diri sentiasa cergas? Berikut merupakan cadangan jumlah senaman yang perlu dilakukan setiap hari bagi individu dewasa yang berusia antara 19 hingga 64 tahun untuk kekal sihat dan aktif.

 • Lakukan sekurang-kurangnya 150 minit aktiviti fizikal berintensiti sederhana seperti berbasikal atau berjalan pantas pada setiap minggu
 • Lakukan senaman kekuatan untuk dua hari atau lebih dalam seminggu. Pilih senaman yang menggerakkan semua otot utama seperti kaki, pinggul, belakang badan, perut, bahagian dada, bahu dan lengan

Atau anda boleh memilih untuk melakukan:

 • 75 minit aktiviti fizikal berintensiti tinggi seperti berlari atau bermain tenis perseorangan pada setiap minggu
 • Lakukan senaman kekuatan untuk dua hari atau lebih dalam seminggu. Pilih senaman yang melibatkan semua otot utama seperti kaki, pinggul, belakang badan, perut, bahagian dada, bahu dan lengan

Jika tidak, anda boleh melakukan senaman seperti:

 • Gabungan aktiviti fizikal berintensiti sederhana dan tinggi pada setiap minggu. Sebagai contoh, dua kali berjalan pantas untuk tempoh 30 minit bersama aktiviti berlari untuk tempoh 30 minit yang bersamaan lebih kurang 150 minit aktiviti fizikal
 • Anda juga perlu melakukan senaman kekuatan untuk dua hari atau lebih dalam seminggu. Pilih senaman yang melibatkan semua otot utama seperti kaki, pinggul, belakang badan, perut, bahagian dada, bahu dan lengan

Satu peraturan senaman yang baik adalah di mana satu minit senaman aktiviti berintensiti tinggi dapat memberikan manfaat senaman seperti melakukan dua minit senaman berintensiti sederhana.

Cara bagi melengkapkan tempoh waktu senaman sebanyak 150 minit seminggu adalah dengan melakukannya secara 30 minit bagi lima sesi senaman setiap minggu. 

Akhir kata

Melakukan senaman adalah satu aktiviti yang baik dan amat digalakkan untuk dilakukan buat semua peringkat usia. Anda tidak boleh menggunakan faktor usia atau keadaan fizikal seperti sedang mengandung sebagai alasan untuk tidak bersenam.

Ini kerana terdapat jenis senaman yang sesuai untuk dilakukan berdasarkan peringkat usia, keadaan fizikal atau kesihatan. Tetapi pastikan anda mendapatkan nasihat dan rundingan daripada doktor sebelum memilih untuk melakukan sebarang aktiviti senaman.

Perkara paling penting yang harus sentiasa diingat adalah untuk tidak melakukan sebarang senaman sekiranya anda berasa tidak sihat atau keletihan. Jika anda terus memaksa diri anda, ia cenderung untuk menyebabkan masalah lain untuk berlaku. Pastinya anda tidak mahu keadaan seperti itu untuk berlaku, jadi usah memaksa diri sekiranya tidak sihat.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Amal Diet Tinggi Protein Untuk Turunkan Berat Badan? Tunggu Dulu! Ada 6 Risiko Perlu Tahu

  “Saya ada membaca artikel yang mengatakan, diet tinggi protein mempunyai keburukan kepada tubuh. Apakah keburukan protein yang diambil secara berlebihan?”

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diet & Turun Berat Badan, Pemakanan Sihat 26/01/2021 . 3 minit bacaan

  Psssttt.. Ini Rahsia Nak Kurus! Jaga Pengambilan KALORI Harian, Ikut Cara Ini Pasti Jadi

  Mahu kurangkan berat badan? Jika ingin kurus, ini yang perlu anda ketahui mengenai kalori per hari untuk diet, barulah berkesan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diet & Turun Berat Badan, Pemakanan Sihat 14/01/2021 . 3 minit bacaan

  Tiada Lagi Masalah Perut Menggeleber Selepas Bersalin! Nah, Cuba 9 Petua Ini, Tak Perlu Surgeri!

  Selepas bersalin, pastinya kebanyakan wanita ingin mendapatkan kembali bentuk badan langsing, kan? Tapi wujudkah cara tanpa pembedahan yang boleh dicuba?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Penjagaan Ibu, Penjagaan Selepas Bersalin 13/01/2021 . 3 minit bacaan

  Jalan Kaki, Senaman Paling Mudah Untuk Pesakit Diabetes, Tapi Sebelum Buat, Ada Syarat-syaratnya!

  Bolehkah pesakit diabetes melakukan senaman seperti berjalan kaki setiap hari? Ada manfaat jalan kaki atau sebarang kesan buruk untuk pesakit diabetes?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diabetes Jenis 2, Kencing Manis 11/01/2021 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  fungsi otot

  Nak Elak Masalah Jisim Otot Hilang Masa Usia Tua Nanti? Ikut 6 Cara Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 16/02/2021 . 3 minit bacaan
  bina badan

  Jangan Asyik Minum Protein Sahaja, Ini 7 Makanan Yang Baik Untuk Bina Otot

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 10/02/2021 . 3 minit bacaan
  mengecilkan payudara

  Segan Payudara BESAR? Jom Cuba 5 Tip Semula Jadi Ini, Confirm Boleh Kecil!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 08/02/2021 . 3 minit bacaan
  faedah bersenam

  Rimas, Tapi Ini Sebab Mengapa Perlu Bersenam Sambil Pakai Topeng Muka!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 28/01/2021 . 3 minit bacaan