home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Bagaimana Penerimaan Boleh Mengimbangi Fikiran Anda

Bagaimana Penerimaan Boleh Mengimbangi Fikiran Anda

Penerimaan diri (self-acceptance) difahami sebagai penerimaan seseorang terhadap semua sifatnya, walaupun mereka positif atau negatif. Penerimaan diri termasuk penerimaan tubuh, perlindungan diri daripada kritikan negatif, dan mempercayai kemampuan seseorang.

Faktor-faktor yang mempengaruhi secara peribadi

Penerimaan diri adalah penting. Jika anda tidak menerima diri sendiri, siapa lagi, anda perlu menghadapi beberapa masalah dalam hidup anda. Masalah ini mempunyai kesan dalaman dan luaran. Beberapa masalah ini akan mempengaruhi bagaimana orang lain melayan anda. Sebahagiannya adalah:

  • Harga diri yang rendah: Ia membuatkan anda menafikan siapa anda dan membawa kepada ‘buta’ terhadap apa yang anda mahukan.
  • Hidup berbohong: Jika anda tidak menerima diri anda, boleh memaksakan diri anda menjadi apa yang anda tidak mahukan. Hasilnya adalah kehidupan yang salah. Jika anda merasakan bahawa anda menjalani kehidupan yang mungkin bukan anda, anda mempunyai masalah ini.
  • Kesedihan: Ini adalah hasil dari dua perkara di atas kerana anda tidak akan menikmati kehidupan kerana mengabaikan suara dalaman dan hati anda
  • Menjadi mangsa: Daripada mendengar suara dalaman anda, boleh jika anda tidak menerima diri anda, anda mungkin percaya apa yang orang lain beritahu anda dan menjadi mangsa.

Mengatasi masalah

Jika anda boleh membina keyakinan diri, anda akan bebas daripada kritikan diri dan boleh menghadapi cabaran dalam hidup dan kerjaya anda. Bayangkan berkawan dengan orang ramai, dapat bercakap di khalayak ramai dan merasa baik tentang diri anda tanpa rasa malu dan takut.

Jika anda menerima diri anda, anda juga boleh menghargai diri sendiri dan memberitahu orang lain bahawa mereka harus menghormati siapa diri anda. Anda juga akan dapat menerima orang lain dan tidak menghakimi mereka berdasarkan penilaian anda.

Penerimaan diri bermakna anda berpuas hati dengan diri anda. Bagaimanapun, ini tidak bermakna anda berputus ada dengan apa-apa harapan terhadap perubahan atau peningkatan. Penerimaan diri sebenarnya dalah langkah pertama anda terhadap peningkatan diri kerana anda perlu melihat kebenaran mengenai diri anda dan menerimanya, kemudian memutuskan sama ada anda boleh berubah atau tidak.

Langkah yang perlu dilakukan untuk meningkatkan penerimaan diri:

  • Luangkan masa untuk berfikir tentang siapa diri anda (keperibadian anda, latar belakang anda, dan sebagainya)
  • Fahami bahawa terdapat aspek positif dan negatif siapa anda dan anda harus menerimanya.
  • Adakah ada perkara tentang diri anda yang anda tidak suka? Pertama mengakuinya dan menerimanya, kemudian cari cara untuk memperbaikinya.
  • Hentikan cuba menjadi sesuatu yang bukan diri anda. Adalah sentiasa lebih baik untuk menjadi diri sendiri.

Sebenarnya, penerimaan diri adalah sesuatu yang kita boleh sediakan. Fikirkannya sebagai kemahiran yang boleh anda amalkan berbanding sifat semula jadi yang anda ada atau tidak.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Self-acceptance http://www.more-selfesteem.com/self_acceptance.htm Accessed October 1, 2016.

Greater self-acceptance improves emotional well http://www.health.harvard.edu/blog/greater-self-acceptance-improves-emotional-well-201605169546 Accessed October 1, 2016.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 05/12/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x