home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Halangan Untuk Bersedih

Halangan Untuk Bersedih

Kita biasanya bercakap tentang kesedihan dan proses kesedihan itu seperti kedua-duanya adalah kategori pengalaman emosi yang berbeza dari emosi yang lain. Oleh sebab kesedihan bermakna berdepan dengan kematian, keabadian dan penderitaan kerana kehilangan, proses kesedihan mempunyai kesan yang besar dan menjejaskan emosi dan perasaan kita.

Tempoh kesedihan

Dalam tempoh kesedihan, kita mungkin merasai pelbagai jenis emosi dari pelbagai tahan yang berbeza. Dalam kehilangan individu penting, ia bagaikan sebahagian besar dari diri kita turut mati. Ramai individu yang kehilangan pasangan atau rakan baik, mereka merasakan telah kehilangan seseorang yang dirasakan selamat bersama secara emosi.

Terdapat juga rasa kekosongan yang unik, seperti rumah kosong, minda kosong atau hati yang kosong. Ada masanya kita merasa marah kerana insan yang kita sayangi mengabaikan kita, atau mungkin kita memarahi diri kita sendiri kerana menangis di hadapan khalayak, kerana merasakan kita sepatutnya merasa tabah dan kuat. Kita mungkin merasa cemburu terhadap individu lain apabila melihat mereka memiliki apa yang kita hilang. Lebih-lebih lagi, kita mungkin berharapkan kematian dan terlintas untuk membunuh diri.

Halangan dalam proses kesedihan

Oleh kerana kita mungkin berdepan kesukaran untuk menghadapi kematian individu yang disayangi, ia adalah sangat membantu untuk mengetahui bahawa sesetengah keadaan, peristiwa dan situasi tertentu boleh menjadi halangan untuk bersedih. Ia adalah termasuk:

 • Berdepan dengan perasaan naik turun seperti: kesedihan, kesepian, kekosongan, kebimbangan, kemarahan, rasa bersalah, kekeliruan dan kemurungan
 • Kesukaran mengendalikan tugasan harian
 • Dilema untuk mengatasi sosial, membenci individu yang bertanya tentang keadaan kita dan marah apabila tiada individu bertanyakan tentang kita
 • Menjaga kesihatan fizikal dan mental
 • Ulang tahun perkahwinan, hari lahir, cuti dan majlis-majlis khas lain
 • Mengeluarkan barangan dan pakaian milik individu yang disayangi
 • Mengunjungi tanah perkuburan
 • Menyelaraskan masalah kewangan, ini adalah perkara yang sangat memberikan tekanan apabila kematian individu mempunyai hubung kait dengan kehilangan pendapatan yang serius
 • Berkaitan dengan individu lain, contohnya, cara ibu bapa, adik-beradik, anak-anak, dan rakan-rakan saling berhubung
 • Belajar untuk menjadi bertanggungjawab ke atas semua tugasan yang biasanya dilakukan oleh individu yang telah pergi
 • Berdepan dengan kesedihan tanpa menafikannya

Tiada sesiapa boleh menawarkan kepada kita cara yang mudah untuk membantu kita melalui kesedihan dengan cepat. Proses kesedihan, secara semula jadi, adalah sesuatu perkara yang serabut dan sukar. Untuk melalui dan melepasi kesedihan itu memerlukan masa yang banyak, kesabaran, usaha, air mata, sokongan dan doa.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Obstacles to Grieving. http://www.webmd.com/a-to-z-guides/tc/obstacles-to-grieving-topic-overview. Accessed December 31st, 2016.

Meditation And Mourning: 3 Obstacles to Successful Grieving. http://www.huffingtonpost.com/lodro-rinzler/meditation-and-mourning-3-obstacles-to-successful-grieving_b_2784221.html. Accessed December 31st, 2016.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Asyikin Md Isa Disemak pada 03/12/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x