Tanda-tanda Anda Mengalami Gangguan Makan

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 29/11/2019 . 1 minit bacaan
Share now

Gangguan makan adalah suatu yang mengejutkan. Orang yang mengalaminya akan mengambil sejumlah besar makanan, merasa bersalah, dan kemudian membersihkan, sama ada dengan muntah atau mengambil julap.

 • Membersih. Menurut Heinberg, Tingkah laku membersihkan tidak pernah menjadi sebahagian daripada diet yang sihat dan harus dianggap bendera merah.
 • Diet tidak berkesudahan. Kebanyakan orang mempunyai matlamat mengurangkan berat badan dan berpuas hati apabila mendapatkannya. Menurut Heinberg, apa yang lebih penting adalah apabila kehilangan berat badan dan bukannya berasa lebih baik, mereka mula berasa lebih teruk dan terus beralih ke arah penurunan berat badan.
 • Pengasingan. Makan adalah aktiviti yang sangat sosial, dan walaupun orang sedang berdiet, mereka terus terlibat dalam banyak aktiviti sosial, kata Heinberg. Tetapi orang yang mengalami gangguan makan mula keluar makan malam dan melakukan aktiviti sosial lain yang melibatkan makanan.
 • Batasan makanan yang teruk. Ia bukan hanya mengenai kuantiti, tetapi juga jenis makanan dan bagaimana ia dimakan. Individu yang mempunyai gangguan makan cenderung sangat tegar terhadap makanan apa yang akan mereka makan, hanya makan makanan tertentu dan enggan makan apa-apa lagi. Mereka boleh memotong makanan ke dalam kepingan kecil atau mempunyai cara makan tertentu yang mesti mereka ikuti.

Bantuan bagi gangguan makan

Kebanyakan orang yang mengalami gangguan makan tidak mahu dibantu. Oleh itu, anda perlu berhati-hati dalam pendekatan anda, dan membuat cadangan mengenai bercakap dengan seseorang, seperti kaunselor dan membantu mereka mendapatkan sokongan yang diperlukan. Anda juga boleh bercakap dengan rakan anda dengan memberitahunya mengenai kebimbangan dan hubungi keluarga rakan anda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Artikel lain untuk anda

  gangguan makan

  Nafsu Makan Tiba-tiba Memuncak? Ia Bukan Sekadar Tabiat, Tapi Sejenis Gangguan Pemakanan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 04/09/2020 . 3 minit bacaan
  autisme

  Autisme, Tingkah Laku Makan Luar Biasa Petunjuk Diagnostik Baru

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Diterbitkan pada 15/07/2019 . 3 minit bacaan
  Aneroksia Nervosa

  Aneroksia Nervosa

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Iqbal Zainal
  Diterbitkan pada 28/03/2018 . 4 minit bacaan