home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Tanda-tanda Anda Mengalami Gangguan Makan

Tanda-tanda Anda Mengalami Gangguan Makan

Gangguan makan adalah suatu yang mengejutkan. Orang yang mengalaminya akan mengambil sejumlah besar makanan, merasa bersalah, dan kemudian membersihkan, sama ada dengan muntah atau mengambil julap.

  • Membersih. Menurut Heinberg, Tingkah laku membersihkan tidak pernah menjadi sebahagian daripada diet yang sihat dan harus dianggap bendera merah.
  • Diet tidak berkesudahan. Kebanyakan orang mempunyai matlamat mengurangkan berat badan dan berpuas hati apabila mendapatkannya. Menurut Heinberg, apa yang lebih penting adalah apabila kehilangan berat badan dan bukannya berasa lebih baik, mereka mula berasa lebih teruk dan terus beralih ke arah penurunan berat badan.
  • Pengasingan. Makan adalah aktiviti yang sangat sosial, dan walaupun orang sedang berdiet, mereka terus terlibat dalam banyak aktiviti sosial, kata Heinberg. Tetapi orang yang mengalami gangguan makan mula keluar makan malam dan melakukan aktiviti sosial lain yang melibatkan makanan.
  • Batasan makanan yang teruk. Ia bukan hanya mengenai kuantiti, tetapi juga jenis makanan dan bagaimana ia dimakan. Individu yang mempunyai gangguan makan cenderung sangat tegar terhadap makanan apa yang akan mereka makan, hanya makan makanan tertentu dan enggan makan apa-apa lagi. Mereka boleh memotong makanan ke dalam kepingan kecil atau mempunyai cara makan tertentu yang mesti mereka ikuti.

Bantuan bagi gangguan makan

Kebanyakan orang yang mengalami gangguan makan tidak mahu dibantu. Oleh itu, anda perlu berhati-hati dalam pendekatan anda, dan membuat cadangan mengenai bercakap dengan seseorang, seperti kaunselor dan membantu mereka mendapatkan sokongan yang diperlukan. Anda juga boleh bercakap dengan rakan anda dengan memberitahunya mengenai kebimbangan dan hubungi keluarga rakan anda.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Help for Eating Disorders in College https://www.everydayhealth.com/college-health/help-for-eating-disorders-in-college.aspx Accessed May 30, 2018.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 29/11/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x