Persiapan Menjadi Anak Dara: Menjelaskan Tentang Haid Kepada Anak

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 31/01/2020 . 4 minit bacaan
Share now

Setiap kanak-kanak perempuan akan menginjak dewasa dan menempuhi zaman akil baligh, ini bermakna mereka akan menjadi anak dara. Namun, sebelum itu, sudahkah anda bersedia untuk menjelaskan tentang haid kepadanya?

Daripada si comel kepada anak dara

Pertama kali mengalami haid, sudah tentunya akan mewujudkan rasa risau dan bimbang dalam diri anak anda. Melangkah ke alam akil baligh bermakna mereka akan menjadi anak dara. 

Sudah tentu sebelum anak anda akan menjadi anak dara, anda sebagai ibu bapa harus menjalankan tanggungjawab untuk menerangkan kepadanya mengenai haid. Adakalanya anda  tidak perlu menunggu sehingga anak bertanya kepada anda untuk memberikan penerangan tentang haid. 

Mungkin ada dalam kalangan anda berasa seperti tiada kepentingan untuk menerangkan tentang haid. Tetapi percayalah, hakikatnya penerangan anda mungkin akan dapat membantu mengurangkan kejutan apabila tiba saat si anak mengalami period buat pertama kalinya.

Tetapi apakah cara terbaik untuk menjelaskan kepada cahaya mata anda mengenai haid sebagai persediaan untuk dirinya sebelum dia benar-benar mengalami haid? Jangan risau, Hello Doktor ada caranya. 

Cara menjelaskan mengenai haid

 • Berbincang seawal mungkin

Melangkah ke alam baru menjadi anak dara daripada kanak-kanak perempuan riang sudah tentu boleh menyebabkan kekeliruan. Begitu juga halnya mengenai haid. Untuk berbincang mengenai haid, adakalanya tidak perlu menunggu sehingga anak bertanyakan kepada anda.

Anda boleh memilih masa yang sesuai untuk berbicara tentang akil baligh dan haid tanpa perlu menunggu sehingga usia anak mencecah 10 hingga 13 tahun, iaitu tempoh biasa haid pertama berlaku. Ini kerana kanak-kanak yang berusia enam tahun biasanya sudah cukup memahami mengenai fungsi badan semula jadi seperti haid.

Mendengar tentang darah haid atau akil baligh pastinya merupakan perkara yang menakutkan. Biasanya keadaan ini terjadi disebabkan maklumat salah yang sering didengar dan akhirnya menjadi kepercayaan. Oleh sebab itu, adalah penting untuk ibu bapa memastikan anak mendapat info yang tepat sebelum si kecil anda memegang status anak dara atau lebih manis disebut, gadis sunti.

 • Perkara yang positif

Dalam proses penerangan anda mengenai haid, sebaiknya kongsikan dengan cara yang positif. Jika anda sukar untuk menjawab soalan atau tidak tahu jawapan yang bagaimana harus diberikan, elakkan daripada berbohong. 

Kongsikan kepada anak anda bahawa proses mentrual ini adalah satu proses semula jadi dan istimewa bagi seseorang kanak-kanak perempuan untuk menjadi anak dara dan bergelar gadis. Pastikan anda juga memberitahu kepadanya bahawa kedatangan haid bermakna mereka akan mengalami perubahan bentuk badan dan perubahan itu boleh berlaku secara cepat atau perlahan berbanding rakan-rakan anak anda yang lain. 

 • Alat keperluan khas

Haid bermakna anak dara anda juga harus tahu cara menggunakan tuala wanita atau tampon. Ajarkan kepadanya cara untuk membersihkan bahagian sulitnya dengan betul. Ini untuk memastikan tahap kebersihan diri anak anda akan dapat dijaga sekali gus menghindari sebarang jangkitan. 

Anak tanya, anda jawab

Apabila bercerita mengenai sesuatu perkara baru kepada si kecil, anda harus bersedia dengan soalan-soalan daripada si kecil anda. Berikut merupakan antara beberapa soalan yang sering dan mungkin akan ditanya kepada anda mengenai haid.

 1. Bagaimana period berlaku?

Bagaimana untuk menjelaskan mengenai perkara ini? Jika anak anda masih kecil, tidak perlu menerangkan secara saintifik, kerana perbuatan anda itu mungkin akan menyebabkan kekeliruan dan menghilangkan minatnya untuk mengetahui lebih lanjut tentang haid.

Jelaskan kepadanya, haid berlaku disebabkan perubahan hormon dalam badan. Hormon adalah merupakan sebatian bahan kimia. Haid akan berlaku sekiranya seseorang wanita itu tidak mengandung dan keadaan ini merupakan keadaan setiap bulan.

Apabila anak anda meningkat dewasa, barulah anda jelaskan kepadanya bahawa haid berlaku apabila ovari melepaskan hormon estrogen dan progesteron. Hormon ini menyebabkan lapisan pada rahim (atau rahim) terhasil.

Lapisan ini adalah sebagai persediaan sekiranya terdapat ovum (telur) yang disenyawakan. Sekiranya tidak ada telur yang disenyawakan, lapisan itu akan luruh maka terhasillah darah haid. 

Proses yang sama berulang kembali dan ia biasanya mengambil masa sebulan untuk lapisan pada rahim untuk terhasil, kemudian luruh. Itulah sebabnya kebanyakan anak dara atau wanita akan mengalami kedatangan haid sebulan sekali.

 1. Mengapa wanita mengalami haid

Jika si kecil keliru dan bertanyakan adakah hanya kanak-kanak perempuan akan mengalami perubahan akil baligh, katakan kepadanya bahawa kanak-kanak lelaki juga akan melangkah ke alam akil baligh. Antara perubahan yang dilalui mereka adalah seperti pertambahan berat dan pertumbuhan rambut pada bahagian muka.

Mengalami haid dan melangkah ke tempoh akil baligh bermakna seseorang anak dara itu boleh mengandung dan mempunyai bayi. Menstruasi akan menyebabkan perubahan pada rahim dan bahagian badan.

 1. Berapa lama haid berlaku?

Biasanya ia berlaku antara lima hingga tujuh hari. Tetapi ia mungkin lebih pendek atau lebih lama daripada itu.

 1. Berapa kerap haid berlaku?

Selalunya haid berlaku sekali dalam sebulan. Tetapi terdapat juga individu yang mengalaminya setiap tiga minggu sekali. Malahan, ada sesetengah individu mengalami haid sekali setiap enam minggu.

 1. Apa itu PMS?

PMS adalah sindrom prahaid, iaitu tempoh berlakunya perubahan fizikal dan emosi kepada seseorang individu sebelum kedatangan haid. PMS biasanya berlaku disebabkan perubahan hormon. 

Selalunya apabila seseorang individu itu mengalami PMS, ia akan melibatkan emosi menyebabnya menjadi lebih sensitif dan kesakitan pada bahagian payudara. Tetapi bukan semua wanita akan mengalami PMS.

 1. Bolehkah hamil selepas haid pertama?

Ini adalah perkara paling penting untuk dikongsikan kepada anak anda. Ini untuk menghindari segala perkara yang tidak diingini daripada berlaku. Katakan kepadanya bahawa sebaik sahaja period, seseorang gadis boleh hamil, malahan terdapat juga risiko untuk mengalami kehamilan walaupun sebelum period. 

Jadi pesan kepada anak anda untuk sentiasa menjaga diri dan tidak sewenang-wenangnya membenarkan mana-mana individu untuk menyentuh dirinya terutama bahagian sulit.

 1. Berapa lama akan mengalami haid?

Jelaskan kepada anak bahawa period merupakan satu keadaan yang akan dialami sehingga seseorang wanita itu mencapai usia antara 45 hingga 51. Ini sekali gus bermakna pada usia ini juga seseorang wanita itu tidak boleh mengandung lagi.

 1. Adakah banyak darah haid yang akan keluar?

Kebiasaannya kita akan berasakan darah yang keluar itu banyak. Tetapi sebenarnya antara dua hingga empat sudu besar (30 hingga 59 ml) yang berlangsung selama tiga hingga tujuh hari. Dan sudah tentu, keadaannya adalah berbeza bagi setiap wanita.

Akhir kata

Sebagai ibu bapa, anda harus sentiasa mengambil tahu mengenai perubahan yang berlaku pada diri anak-anak anda. Sudah menjadi tanggungjawab anda untuk memastikan anak anda tahu apa yang berlaku kepada dirinya.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Selalu Mengalami Keputihan Berwarna Coklat Sebelum Haid, Ini Petanda Kanser Serviks?

  Pernah mengalami keputihan berwarna coklat apabila apabila hampir dengan hari haid? Jika ya, anda mungkin tertanya-tanya sama ada ia normal atau sebaliknya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 13/11/2020 . 3 minit bacaan

  Ingin Cepat Hamil, Lakukan Hubungan Intim Sehari Lepas Isteri Habis Haid, Berkesan Ke?

  Adakah wanita boleh hamil selepas haid tamat 1 hari dan seks dilakukan pada waktu ini? Jom kita klik artikel ini untuk tahu jawapannya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Kehamilan, Rancang Kehamilan 12/11/2020 . 3 minit bacaan

  Haid Wanita Boleh Terganggu Jika Mengalami Demam Denggi? Adakah Ini Tanda Bahaya?

  Sehingga kini, demam denggi masih berlaku dan mencatatkan bilangan kes yang tinggi. Tetapi persoalannya sekarang, adakah ia boleh mempengaruhi haid pesakit?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 11/11/2020 . 3 minit bacaan

  Tak Selesa Setiap Kali Datang Haid, Perut Mesti Kembung! Bagaimana Ingin Cegah?

  Ramai wanita mengalami perut kembung terutamanya ketika haid. Namun, berita baik bagi kaum Hawa kerana simptom ini sebenarnya dapat dikurangkan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 05/11/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  darah haid berketul

  Darah Haid Berketul Sebesar Ibu Jari? Ada Yang Normal & Ada Juga Disebabkan Masalah Wanita

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 26/11/2020 . 3 minit bacaan
  mitos haid wanita

  Jangan Mandi Semasa Datang Bulan Sebab Boleh Mandul, Usah Tertipu Dengan Mitos Haid Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 23/11/2020 . 3 minit bacaan
  sakit senggugut wanita

  Bersenam Boleh Kurangkan Sakit Senggugut- Fakta @ Auta? Ini Jawapan Kajian!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 20/11/2020 . 3 minit bacaan
  ubat haid tidak teratur

  Kitaran Haid Tidak Teratur, Kejap Ada Kejap Tiada, Ubat Apa Yang Perlu Diambil?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 16/11/2020 . 3 minit bacaan