8 Tip Mengajar Bayi Merangkak

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Diterbitkan pada 05/03/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Apabila sampai waktunya, bayi anda akan mula belajar untuk merangkak. Ini merupakan antara fasa penting buat bayi kerana ia adalah praktis yang terbaik buat pergerakan mereka. Kebolehan dan kecepatan bayi mula melangkah ke fasa ini adalah berbeza mengikut bayi. Oleh itu, anda tidak perlu terkejut jika bayi anda masih belum boleh merangkak sedangkan rakan seusia mereka sudah boleh melakukannya.

Sebagai ibu bapa, sudah menjadi tugas anda untuk mendorong dan membantu mereka dalam setiap yang dilakukan mereka termasuklah praktis untuk merangkak. Ikuti artikel ini untuk mendapatkan tip-tip bagi ibu bapa untuk mengajar bayi merangkak.

1. Tiarapkan bayi

Paling penting, bayi memahirkan diri untuk mengawal otot pada lehernya. Oleh itu, biasakan bayi untuk meniarap di atas perutnya. Teknik yang dinamakan sebagai ‘tummy time’ ini sangat penting untuk bagi membiasakan mereka dengan posisi itu selain memastikan mereka dapat menstabilkan fleksibiliti badan mereka.

2. Hadkan pertolongan

Meskipun ibu bapa perlu membantu mereka untuk praktis merangkak, ia sebenarnya perlu dihadkan. Ini bertujuan membiasakan mereka untuk berusaha dengan sendiri dan mengurangkan kebergantungan terhadap ibu bapa. Jangan terlalu cepat berasa kasihan kepada mereka dan merencatkan proses pembelajaran mereka.

3. Sediakan ruang yang selamat

Anda juga perlu memastikan bahawa kawasan yang digunakan oleh bayi untuk praktis merangkak adalah selamat. Pastikan kawasan tersebut luas, rata agar ia tidak sukar untuk mereka mendapatkan melatih keseimbangan badan mereka. Jangan pula membiarkan mereka berlatih merangkak di atas tilam yang terlalu lembik atau mempunyai halangan kerana ia akan membahayakan keselamatan mereka.

4. Letakkan permainan di hadapan bayi

Setiap individu memerlukan motivasi untuk mencapai sesuatu. Begitu juga dengan bayi. Mereka juga memerlukan sesuatu untuk mereka kejar atau capai di hadapan mereka ketika sedang belajar merangkak. Dalam konteks ini, anda boleh menggunakan permainan. Namun, anda perlu memerhatikan mereka agar mereka tidak terjatuh akibat terlalu teruja. Selain itu, gunakan umpan seperti muzik atau warna yang boleh menarik perhatian mereka.

5. Elakkan penggunaan ‘baby walker’

Jangan membiasakan mereka untuk berjalan menggunakan ‘baby walker’ untuk mengelakkan kebergantungan mereka terhadapnya. Menurut pakar, penggunaannya perlu dihadkan kepada dua jam sahaja dalam masa satu hari. Selebihnya, biarkan mereka bermain di atas lantai. Ini kerana ia akan membuatkan pergerakan bayi anda terbatas dan bayi anda tidak dapat praktis untuk bergerak semaksima yang mungkin.

6. Jangan terburu-buru

Bak kata pepatah, sedikit-sedikit lama-lama jadi bukit. Anda tidak perlu terlalu gopoh sehingga mula tertekan dan memaksa anak anda untuk praktis merangkak. Kesemua peringkat dan fasa perkembangan bayi perlu memerlukan masa.

7. Fisioterapi dan senaman

Bagi sesetengah bayi, simulasi sahaja mungkin tidak akan berjaya. Oleh itu, ibu bapa boleh membantu bayi dengan melakukan senanam dan fisioterapi terhadap bayi. Namun begitu, anda diingatkan untuk melakukan ini atas nasihat dengan bantuan pakar.

8. Merangkak bersama bayi

Ibu bapa seharusnya memberikan segala dorongan, sokongan dan galakan yang diperlukan oleh bayi untuk praktis merangkak dengan jayanya. Anda tidak perlu menjadi seorang jurulatih kepada bayi, cukup sekadar merangkak bersama bayi untuk membuat mereka lebih bersemangat dan bermotivasi untuk meniru perbuatan insan kesayangan mereka.

Jika ada ibu bapa lain yang berlagak dan menunjuk-nunjuk kebolehan anaknya untuk merangkak pada awal usia kepada anda, abaikannya. Ia bukanlah bergantung sepenuhnya kepada usia semata-mata namun juga bergantung kepada bayi itu sendiri. Lambat atau cepat, bayi anda juga akan melalui fasa tersebut. Sebagai ibu bapa yang prihatin, berikan sokongan dan dorongan yang penuh kepada bayi dan sentiasa melihat perkembangannya dari hari ke hari.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Living Life Care-free with Cutting Edge Insulin Solutions

  It all comes down to knowing how to take care of yourself. And you can do that by establishing a routine that includes healthy lifestyle practices.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Aaron Joseph Sta Maria
  English 27/01/2021 . 4 minit bacaan

  Tiada Lagi Kerisauan Dalam Hidup Dengan Kaedah Rawatan Insulin Canggih

  Pesakit diabetes harus mengambil berat tentang cara turunkan gula dalam badan ke paras normal supaya kencing manis yang dialami tidak bertambah teruk.

  Ditulis oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditaja oleh
  cara turunkan gula
  Kencing Manis 27/01/2021 . 3 minit bacaan

  Si Kecil Boleh Alami 7 Kesan Berdengkur Ini Jika Tidak Dapat Rawatan Segera Doktor Gigi!

  Anak tidur berdengkur mungkin satu keadaan biasa. Tetapi sebenarnya, ia tidak boleh dibiarkan kerana akan menjejaskan proses perkembangan mereka.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kesihatan Mulut, Penjagaan Gigi Kanak-Kanak 27/01/2021 . 3 minit bacaan

  Serangan Panik & Kegelisahan, Macam Sama Tapi Tak Serupa! Ini Cara Untuk Bezakannya

  Istilah serangan panik dan kegelisahan sering digunakan secara bergantian, tetapi ia sebenarnya berbeza dan mempunyai ciri-ciri yang tersendiri.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gangguan Kegelisahan, Kesihatan Mental 27/01/2021 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  alergi makanan

  Ini Cara Terbaik Elak Alergi Makanan, Baca Label Makanan Setiap Kali Sebelum Beli!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 28/01/2021 . 3 minit bacaan
  ujian kanser serviks

  Wanita Usia 30-an, Buat Ujian HPV Sekarang Jika Tak Mahu Dapat Kanser Serviks! Ini Sebabnya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 28/01/2021 . 3 minit bacaan
  Masalah kulit

  Badan Sering Naik Bintik Merah? Jangan Biarkan! Anda Mungkin Terkena 7 Penyakit Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 28/01/2021 . 3 minit bacaan
  faedah bersenam

  Rimas, Tapi Ini Sebab Mengapa Perlu Bersenam Sambil Pakai Topeng Muka!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 28/01/2021 . 3 minit bacaan