backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Rumah Bersepah? Itu Perkara Biasa Dalam Penjagaan Bayi Di Usia 33 Minggu, Sabar Ya Ibu!

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh [email protected] · Disemak pada 07/09/2023

Rumah Bersepah? Itu Perkara Biasa Dalam Penjagaan Bayi Di Usia 33 Minggu, Sabar Ya Ibu!

Apakah yang perlu ibu bapa ketahui apabila si kecil sudah memasuki usia 33 minggu? Ikuti perkongsi Hello Doktor mengenai perkembangan bayi 8 bulan 1 bulan.

Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Keibubapaan, sila dapatkannya di sini.

Perkembangan & Pelakuan

Perkembangan bayi 8 bulan 1 minggu

Bayi anda kini 8 bulan 1 minggu dan dapat perlu menyokong berat badan mereka sendiri sambil berdiri. Mereka boleh bertukar kepada arahan suara anda dan mencari objek yang dijatuhkan.

Mobiliti baru bayi anda bermakna mereka kini memasuki masa lebam dan jatuh. Ini merupakan sebahagian yang tidak dapat dielakkan zaman kanak-kanak.

Walaupun anda kadangkala berdebar menyaksikan mereka meneroka persekitaran, sentiasa perhatikan mereka.

Pada minggu pertama bulan ke-8, anak anda akan dapat:

 • Menanggung berat badan pada kaki apabila dipegang tegak;
 • Makan keropok sendiri;
 • Menggunakan jari untuk mendapatkan objek dan mengambilnya dalam genggaman (simpan semua objek berbahaya daripada jangkauan bayi);
 • Beralih kepada arah suara;
 • Mencari objek yang jatuh;

Sokong perkembangan bayi 8 bulan 1 minggu anda

perkembangan bayi 8 bulan

Naluri pertama anda mungkin bagaimana untuk melindungi bayi anda. Ia adalah semula jadi.

Cara terbaik untuk menyokong bayi anda adalah untuk membolehkan mereka mempunyai ruang untuk berkembang dan belajar. Ini akan membantu mereka untuk berdikari.

Ini tidak bermakna anda meninggalkan mereka tanpa pengawasan. Anda perlu memastikan persekitaran bayi selamat.

Cara yang baik untuk melakukan ini adalah dengan membayangkan segala-galanya yang mungkin berbahaya pada ketinggian mereka, dan mencari penyelesaian untuk membuatnya tidak berbahaya.

Caranya termasuklah menjaga barang mudah pecah di tempat yang tidak boleh dicapainya dan barang-barang berbahaya di dalam almari yang berkunci.

Kesihatan & Keselamatan

Apa yang perlu saya bincangkan dengan doktor?

Anda mungkin tidak mempunyai temu janji doktor.

Jika terdapat sebarang kebimbangan segera, anda tidak perlu menunggu sehingga temujanji yang berikutnya. Ia sentiasa penting untuk berbincang dengan doktor anda dengan segera.

Jika anda fikir anak anda tidak membesar dengan betul, tulis sebarang tanda-tanda membimbangkan yang anda lihat dan berbincang dengan doktor anda mengenai kebimbangan ini.

Anda juga mungkin mahu untuk berunding dengan pakar kanak-kanak yang pakar dalam isu-isu perkembangan atau patologi pertuturan. Percayakan naluri anda.

Kelewatan perkembangan kadangkala tidak serius. Sesetengah bayi memerlukan masa untuk seiring dengan bayi lain.

Apakah yang perlu saya tahu?

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu tahu:

Perkembangan bayi 8 bulan 1 minggu: Merangkak

Bayi anda mungkin mengensot, merangkak, atau bergerak dengan mengensot punggung, menggunakan tangan di belakang mereka dan kaki di hadapan mereka untuk menolak diri mereka.

Mengensot adalah kaedah pertama bayi anda untuk bergerak  sekitar dengan cekap pada mereka sendiri.

Selalunya, mereka terlebih dahulu belajar untuk menarik diri dengan tangan mereka dan kemudian bangun di atas tangan dan lutut mereka.

Kemudian mereka akan memikirkan bagaimana untuk bergerak ke hadapan dan ke belakang dengan menolak off berlutut.

Semua perubahan ini pada merangkak menguatkan otot yang tidak lama lagi akan membolehkan mereka untuk berjalan.

Kaedah apa pun yang bayi anda gunakan, ia adalah menarik untuk melihat bagaimana mereka bergerak ke sekitar.

Baca juga:

https://wp.hellodoktor.com/keibubapaan/bayi/pemakanan-bayi/makanan-bayi-8-bulan-selera/

Berdiri

Bayi anda mungkin dapat menarik diri ke kedudukan yang berdiri semasa berpegang kepada perabot.

Malah, jika anda membiarkan bayi anda bersebelahan sofa, mereka mungkin boleh memegang dan berdiri.

Pada peringkat ini, sesetengah ibu bapa biasanya meletakkan anak-anak mereka dalam pejalan kaki bayi (walker), tetapi itu bukan satu idea yang baik.

Pejalan kaki adalah tidak selamat: bayi anda boleh menggunakan walker sebagai tangga untuk mencapai perkara yang mereka tidak boleh dapat, seperti dapur panas atau botol peluntur.

Mereka juga tidak menggalakkan waktu bermain di lantai, yang membantu mereka belajar berjalan dengan memberi mereka peluang untuk merangkak, mendirikan diri dan berjlan sambil berpegang kepada perabot, semua aktiviti yang menggalakaan mereka berjalan.

Keselamatan pertama

mudah alih baru juga bermakna bahawa bayi anda mungkin berlanggar dan jatuh dengan lebih mudah.

Sekarang adalah masa yang baik untuk:

 • bergerak kain tirai dan wayar dari jangkauan anak anda,
 • pad pada sudut tajam di atas meja,
 • memasang kunci di tempat duduk tandas,
 • keluarkan pokok yang boleh membahayakan kawasan yang lebih tinggi,
 • membersihkan detergen toksik dan ubat-ubatan,
 • perlindungan kedai-kedai elektrik dan selamat untuk depan atas dan bawah tangga.
 • Kelewatan perkembangan

  kelewatan pembangunan berlaku apabila kanak-kanak membangunkan keupayaan untuk duduk, merangkak, berjalan, dan bercakap lebih perlahan daripada biasa.

  Ini mungkin atau mungkin tidak menunjukkan gangguan perkembangan. Malah, kebanyakan kanak-kanak pulih tidak lama lagi.

  Sebagai contoh, pada bayi pra-matang, perkembangan bayi akan sering melengahkan berbanding dengan bayi lain.

  Walau bagaimanapun, apabila mereka menjadi dewasa muda, ketinggian dan berat badan akan kembali normal.

  Proses perkembangan setiap kanak-kanak sering dipaparkan di setiap kanak-kanak, walaupun kanak-kanak cenderung untuk mencapai kemahiran yang sama sepanjang proses.

  Sesetengah bayi membangunkan kemahiran motor seperti duduk sebelum ini, manakala kanak-kanak lain dengan cepat boleh mendapatkan kemahiran motor halus, seperti menggenggam objek kecil.

  Sesetengah kanak-kanak lambat dalam membangunkan keupayaan mereka untuk berjalan tetapi dengan cepat boleh mengesan bunyi.

  Perkara yang paling penting ialah masa yang akan berlalu, bayi anda boleh terus membangunkan kemahiran mental dan fizikal kemudian

  perkembangan bayi 8 bulanWalau bagaimanapun, kelewatan dalam bahasa pembelajaran perlu dipantau dengan cara yang ketat oleh anda.

  Mereka mungkin disebabkan kekurangan komunikasi dengan masalah orang dewasa, si bayi telah pendengaran.

  Terdapat sebab-sebab yang kurang biasa seperti spina bifida dan autisme.

  Jika anda fikir anak anda mempunyai sedikit kelewatan berbanding dengan proses perkembangan normal, anda perlu belajar masa yang biasa untuk bahasa pembelajaran dan pembangunan fizikal bersama-sama tanda-tanda amaran kelewatan perkembangan

  Selain daripada itu anda boleh melakukan pemeriksaan awal untuk menjadi menilai perkembangan, pendengaran dan penglihatan kanak-kanak .

  Kerisauan Saya

  Apa yang saya risaukan tentang perkembangan bayi 8 bulan 1 minggu

  Berikut adalah beberapa perkara yang mungkin anda risaukan:

  Rumah bersepah

  Jika bayi anda merangkak di sekitar dan menarik segala-galanya dan anda tidak dapat menangani keadaan huru-hara yang dibuatnya, jangan terlalu bimbang, ambil beberapa langkah di sini untuk memudahkannya:

  • Mulakan dengan keselamatan rumah: pastikan rumah anda selamat untuk diterokai si kecil adalah perkembangan bayi 8 bulan 1 minggu paling penting
  • Bendung suasana: Anda pasti akan lebih gembira jika keadaan bersepah dihadkan pada satu atau dua bilik/ruang sahaja dalam rumah anda. Ini bermakna biarkan bayi anda mempunyai bebas dalam bilik mereka sendiri sahaja atau dalam dapur, bilik keluarga, atau ruang tamu – di mana sahaja anda dan bayi anda banyak menghabiskan masa bersama-sama.perkembangan bayi 8 bulan
  • Tahan diri sendiri: Jangan ikut bayi anda sewaktu dia menyepahkan barang atau cuba meletakkan kembali segala apa yang mereka mengambil. Ini akan mematahkan semangat mereka, memberi erti kata bahawa setiap perkara yang dilakukan bukan sahaja tidak boleh diterima tetapi pada dasarnya sia-sia.
  • Mengajarnya berkemas berulang kali: Jangan melakukan pembersihan intensif anda dengan mereka di sekitar. Sebaliknya, anda perlu mengambil beberapa perkara dengan mereka pada akhir setiap sesi bermain, sambil (walaupun bayi anda masih belum faham) dengan mengatakan “Sekarang, boleh sayang bantu ayah ambil dan simpan mainan ini? ” Biarkan mereka membuat keadaan kucar-kacir dengan selamat. Jangan kerap membebel dan membuatkan mereka merasa bahawa mengekspresikan rasa ingin tahu semula jadi mereka tidak baik. Jika anda tidak mahu ia berlaku lagi, ajar mereka seperti  seorang guru, bukan seorang hakim.
  • Anda tidak boleh mengalahkan mereka, tetapi jangan menyertai mereka: Jangan memutuskan bahawa kerana anda kalah dalam pertempuran, anda mungkin membiarkan keadaan huru-hara dan belajar untuk tidak mengendahkannya. Sediakan tempat rehat anda. Anda tidak akan sentiasa dapat bersaing dengan kerosakan yang ditinggalkan oleh si kecil, tetapi anda boleh cuba untuk memelihara tempat yang aman untuk diri anda, sama ada bilik tidur atau ruang tamu. Anda tidak boleh membenarkan bayi untuk bermain di sana. Supaya nanti, anda akan mempunyai syurga untuk dinikmati.
  • Pastikan keselamtan bayi anda. Anda perlu sentiasa mengambil kira apa yang boleh menimbulkan ancaman kepada keselamatan. Jika bayi tumpahan jus atau mengosongkan mangkuk air haiwan peliharaan, lap dengan segera. Tumpahan air boleh menyebabkan kegilinciran. Ambil helaian kertas dan majalah sebaik sahaja bayi ada pada mereka, dan jaga lorong lalu lintas (tangga, terutama) kemas daripada mainan terutamanya yang beroda, pada setiap masa.

  Tahniah! Anda telah berjaya melalui minggu 33. Kami tidak sabar untuk menunjukkan kepada anda bagaimana bayi anda membesar pada minggu 34.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh [email protected] · Disemak pada 07/09/2023

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan