Status Rh dan Kehamilan 3: Apakah komplikasinya?

Ditulis oleh

Kemas kini Tarikh 26/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Apakah komplikasi akibat rhesus negatif (RhD negatif), jika saya tidak menjalani rawatan sewajarnya?

Tanpa suntikan anti-D, sistem imunisasi boleh bertidak balas dengan penyakit rhesus terhadap bayi anda kerana ia akan menjadi bertambah kuat selepas kehamilan kali pertama. Antibodi akan kerap menyerang sel darah merah dalam tubuh bayi anda ketika dikandung serta beberapa bulan selepas bayi dilahirkan.

Apabila sel darah dimusnahkan, bayi anda akan terdedah kepada penyakit anemia. Dalam sesebuah kes yang lebih teruk, anemia boleh membawa keadaan yang kritikal seperti pembengkakan, kegagalan jantung dan fungsi pengekalan cecair di dalam badan.

Apabila dilahirkan, hati bayi anda tidak dapat menampung jumlah sel darah yang telah rosak. Maka, bayi anda akan mendapat jaundis, atau juga dikenali sebagai HDFN (penaykit hemolitik dalam kalangan fetus dan bayi aru lahir) atau HDN (penyakit hemolitik dalam kalangan bayi).

Penyakit HDFN yang kritikal boleh menyebabkan bayi anda mengalami kerosakan otak yang kekal serta masalah neurologikal lain seperti palsi serebral, masalah fizikal dan pertuturan.

Memandangkan penyakit rhesus meruapakan sangat berbahaya, anda harus memastikan anda menjalani ujian darah bagi memastikan rhsesus anda adalah negatif. Jika anda mempunyai rhesus negatif, pastikan anda mengambil suntikan rutin anti-D bagi mengelakkan sebarang keadaan yang tidak diingini.

Kehamilan peringkat awal: Apa yang harus saya lakukan jika saya mempunyai antibodi tersebut dalam darah saya?

Pada peringkat awal kehamilan, pakar kesihatan anda akan melakukan ujian darah bagi memastikan antibodi anda. Ujian darah ini akan dilakukan semula pada minggu ke-28 kehamilan anda. Kadangkala, anda mendapat antibodi daripada kehamilan sebelum ini, kehamilan secara ektopik atau keguguran yang anda tidak sedari langsung.

Jika antibodi tersebut sudah terdapat di dalam darah anda, suntikan anti-D tidak lagi berfungsi untuk keadaan anda. Ia cuma dapat menghalang antibodi tersebut daripada terus dihasilkan (sensitizasi). Sunikan terebut tidk mampu membunuh antibodi yang sudah wujud dalam sistem anda. Ketika, ini, sila berunding dengan pakar kesihatan anda untuk kaedah rawatan terbaik.

Pakar kesihatan anda akan memberikan perhatian rapi terhadap proses kehamilan anda bagi memastikan dan mengawal kebarangkalian bayi anda terdedah kepada risiko anemia. Transfusi darah kepada bayi (yang masih dalam kandungan) mungkin dapat membantu merawat anemia yang kritikal. Walau bagaimanapun, untuk peluang rawatan yang lebih efektif, adalah digalakkan untuk anda melakukan proses kelahiran secara pembedahan atau seksyen-C.

Selepas kelahiran, bayi anda mungkin akan dijaga oleh unit neonatal. Proses fototerapi bersama dengan transfusi darah dapat membantu menangani jaundis dan anemia.

Di samping itu, hanya rawatan minimal diperlukan ke atas kebanyakan kes penyakit rhesus yang tidak kritikal. Walau bagaimanapun, dalam sesestengah kes kritikal, suntikan solusi berdasarkan antibodi diperlukan bagi membantu menyelamatkan sel darah bayi daripada terus dimusnahkan oleh keadaan penyakit ini.

Apa yang akan berlaku selepas bayi saya dilahirkan?

Selepas bayi dilahirkan, doktor akan mengambil sampel darah menerusi tali pusatnya bagi melakukan ujian ke atas kumpulan darah dan status rhesusnya.

Jika darah bayi anda ternyata dalam kumpulan rhesus positif, anda akan menerima lsatu lagi suntikan anti-D dalam masa 72 jam selepas melahirkan bayi. Ini demi memastikan yang sistem imunisasi anda tidak bertidak balas terhadap keadaan rhesus bayi anda. Doktor juga akan mengambil sampel darah sejurus selepas melahirkan bayi untuk ujian antibodi. Semakin banyak sel darah yang mati dalam sistem anda, lebih banyak dos anti-D akan diberikan kepada anda. Dalam senario yang berbeza, jika kedua bayi dan anda mempunyai rhesus negatif, suntikan anti-D tidak diperlukan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy
  Rujukan

  DARI PAKAR Prof. Madya Dr. Thuaibah Bt Hashim

  Kegatalan Melampau Akibat Cholestasis Ketika Mengandung

  Apa itu Cholestasis ketika mengandung? Cholestasis (keadaan di mana aliran cecair hempedu yang keluar daripada saluran di hati, tersumbat) ketika mengandung adalah sejenis keadaan yang berlaku pada bulan-bulan ...

  Ditulis oleh Prof. Madya Dr. Thuaibah Bt Hashim
  kegatalan

  Anemia Dalam Kanak-Kanak

  Apa itu Anemia? Anemia adalah keadaan di mana jumlah sel darah merah yang sihat dalam salur darah menjadi terlalu rendah. Sel darah merah mengandungi Haemoglobin. Haemoglobin membawa oksigen kepada tisu-tisu badan ...

  Ditulis oleh Prof. Madya Dr. Thuaibah Bt Hashim
  anemia dalam kanak-kanak

  Status Rh dan Kehamilan 1: Aktiviti Sensitizasi

  Semasa kehamilan, ibu harus mengambil beberapa ujian darah ketika fasa pertama antenatal, bagi menentukan kumpulan darah dan status rhesus.

  Ditulis oleh Prof. Madya Dr. Thuaibah Bt Hashim
  kehamilan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Selain Muka, 4 Bahagian Tubuh Ini Juga Berisiko Jadi GELAP Ketika Hamil! Ini Cara Nak Rawat

  Kondisi kulit gelap ketika hamil sebenarnya adalah perkara yang normal. Namun tahukah anda di mana ia akan muncul lagi selain muka? Jom klik artikel ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Kehamilan, Perkembangan Kehamilan, Trimester Ketiga 28/01/2021 . 3 minit bacaan

  Tak Hamil, Tapi Kenapa Ada Garis Hitam Di Perut? Ini Punca & Cara Hilangkannya!

  Perasan tak garisan hitam di perut? Garis hitam itu linea nigra yang selalu ada pada perut wanita hamil. Tapi anda tidak mengandung, jadi kenapa ia wujud?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Kulit 18/01/2021 . 3 minit bacaan

  Ladies… Jangan Abaikan Simptom Haid Ini, Khuatir Ia Boleh Disebabkan Oleh Kanser!

  Haid bagi setiap wanita adalah berbeza-beza! Pun begitu, kenal pasti masalah menstruasi yang tidak harus diabaikan sekiranya anda mengalaminya. Jom baca!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Perempuan 15/01/2021 . 3 minit bacaan

  Tanpa Ubat, Atasi Sakit Belakang Semasa Mengandung Dengan 3 Teknik Regangan Ini!

  Anda kerap mengalami sakit belakang semasa mengandung? Tenang, apa kata kalian cuba 3 teknik regangan yang boleh membantu melegakannya ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Kehamilan, Masalah Kehamilan, Tips Hamil 07/01/2021 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  bahaya kencing manis

  Ini Kesan Diabetes Masa Hamil Kepada Bayi Dalam Kandungan, Mak Buyung MESTI Tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 22/02/2021 . 3 minit bacaan
  apa itu gdm

  Ibu Hamil Sudah Tahu Apa Itu GDM? Jika Belum, Baca Ini Sekarang, PENTING!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 15/02/2021 . 3 minit bacaan
  berapa hari selepas bersama boleh mengandung

  Berapa Hari Selepas Bersama Boleh Mengandung? (Klu: Lebih Dari Seminggu)

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 11/02/2021 . 3 minit bacaan
  kesan ambil pil perancang

  Wanita Yang Ambil Pil Perancang Berisiko Alami KECUT OTAK? Ini Kesan Pada Mental Kaum Hawa!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 03/02/2021 . 3 minit bacaan