Status Rh dan Kehamilan 3: Apakah komplikasinya?

Ditulis oleh

Kemas kini Tarikh 26/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Apakah komplikasi akibat rhesus negatif (RhD negatif), jika saya tidak menjalani rawatan sewajarnya?

Tanpa suntikan anti-D, sistem imunisasi boleh bertidak balas dengan penyakit rhesus terhadap bayi anda kerana ia akan menjadi bertambah kuat selepas kehamilan kali pertama. Antibodi akan kerap menyerang sel darah merah dalam tubuh bayi anda ketika dikandung serta beberapa bulan selepas bayi dilahirkan.

Apabila sel darah dimusnahkan, bayi anda akan terdedah kepada penyakit anemia. Dalam sesebuah kes yang lebih teruk, anemia boleh membawa keadaan yang kritikal seperti pembengkakan, kegagalan jantung dan fungsi pengekalan cecair di dalam badan.

Apabila dilahirkan, hati bayi anda tidak dapat menampung jumlah sel darah yang telah rosak. Maka, bayi anda akan mendapat jaundis, atau juga dikenali sebagai HDFN (penaykit hemolitik dalam kalangan fetus dan bayi aru lahir) atau HDN (penyakit hemolitik dalam kalangan bayi).

Penyakit HDFN yang kritikal boleh menyebabkan bayi anda mengalami kerosakan otak yang kekal serta masalah neurologikal lain seperti palsi serebral, masalah fizikal dan pertuturan.

Memandangkan penyakit rhesus meruapakan sangat berbahaya, anda harus memastikan anda menjalani ujian darah bagi memastikan rhsesus anda adalah negatif. Jika anda mempunyai rhesus negatif, pastikan anda mengambil suntikan rutin anti-D bagi mengelakkan sebarang keadaan yang tidak diingini.

Kehamilan peringkat awal: Apa yang harus saya lakukan jika saya mempunyai antibodi tersebut dalam darah saya?

Pada peringkat awal kehamilan, pakar kesihatan anda akan melakukan ujian darah bagi memastikan antibodi anda. Ujian darah ini akan dilakukan semula pada minggu ke-28 kehamilan anda. Kadangkala, anda mendapat antibodi daripada kehamilan sebelum ini, kehamilan secara ektopik atau keguguran yang anda tidak sedari langsung.

Jika antibodi tersebut sudah terdapat di dalam darah anda, suntikan anti-D tidak lagi berfungsi untuk keadaan anda. Ia cuma dapat menghalang antibodi tersebut daripada terus dihasilkan (sensitizasi). Sunikan terebut tidk mampu membunuh antibodi yang sudah wujud dalam sistem anda. Ketika, ini, sila berunding dengan pakar kesihatan anda untuk kaedah rawatan terbaik.

Pakar kesihatan anda akan memberikan perhatian rapi terhadap proses kehamilan anda bagi memastikan dan mengawal kebarangkalian bayi anda terdedah kepada risiko anemia. Transfusi darah kepada bayi (yang masih dalam kandungan) mungkin dapat membantu merawat anemia yang kritikal. Walau bagaimanapun, untuk peluang rawatan yang lebih efektif, adalah digalakkan untuk anda melakukan proses kelahiran secara pembedahan atau seksyen-C.

Selepas kelahiran, bayi anda mungkin akan dijaga oleh unit neonatal. Proses fototerapi bersama dengan transfusi darah dapat membantu menangani jaundis dan anemia.

Di samping itu, hanya rawatan minimal diperlukan ke atas kebanyakan kes penyakit rhesus yang tidak kritikal. Walau bagaimanapun, dalam sesestengah kes kritikal, suntikan solusi berdasarkan antibodi diperlukan bagi membantu menyelamatkan sel darah bayi daripada terus dimusnahkan oleh keadaan penyakit ini.

Apa yang akan berlaku selepas bayi saya dilahirkan?

Selepas bayi dilahirkan, doktor akan mengambil sampel darah menerusi tali pusatnya bagi melakukan ujian ke atas kumpulan darah dan status rhesusnya.

Jika darah bayi anda ternyata dalam kumpulan rhesus positif, anda akan menerima lsatu lagi suntikan anti-D dalam masa 72 jam selepas melahirkan bayi. Ini demi memastikan yang sistem imunisasi anda tidak bertidak balas terhadap keadaan rhesus bayi anda. Doktor juga akan mengambil sampel darah sejurus selepas melahirkan bayi untuk ujian antibodi. Semakin banyak sel darah yang mati dalam sistem anda, lebih banyak dos anti-D akan diberikan kepada anda. Dalam senario yang berbeza, jika kedua bayi dan anda mempunyai rhesus negatif, suntikan anti-D tidak diperlukan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  DARI PAKAR Prof. Madya Dr. Thuaibah Bt Hashim

  Kegatalan Melampau Akibat Cholestasis Ketika Mengandung

  Apa itu Cholestasis ketika mengandung? Cholestasis (keadaan di mana aliran cecair hempedu yang keluar daripada saluran di hati, tersumbat) ketika mengandung adalah sejenis keadaan yang berlaku pada bulan-bulan ...

  Ditulis oleh Prof. Madya Dr. Thuaibah Bt Hashim
  kegatalan

  Anemia Dalam Kanak-Kanak

  Apa itu Anemia? Anemia adalah keadaan di mana jumlah sel darah merah yang sihat dalam salur darah menjadi terlalu rendah. Sel darah merah mengandungi Haemoglobin. Haemoglobin membawa oksigen kepada tisu-tisu badan ...

  Ditulis oleh Prof. Madya Dr. Thuaibah Bt Hashim
  anemia dalam kanak-kanak

  Status Rh dan Kehamilan 1: Aktiviti Sensitizasi

  Semasa kehamilan, ibu harus mengambil beberapa ujian darah ketika fasa pertama antenatal, bagi menentukan kumpulan darah dan status rhesus.

  Ditulis oleh Prof. Madya Dr. Thuaibah Bt Hashim
  kehamilan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Nak Berjimat, Guna Kit Ujian Kehamilan Berkali-kali, Boleh Ke? Ini Cara Betul Guna UPT

  Ujian kehamilan murah dan mudah untuk didapatkan tetapi masih ramai lagi menggunakannya berulang kali. Boleh ke? Jika anda ingin tahu, baca artikel ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Kehamilan, Rancang Kehamilan 18/08/2020 . 3 minit bacaan

  AWAS Masalah Air Ketuban Sedikit Petanda Bahaya Pada Janin! Nak Atasinya? Ikut 5 Tip Ini

  Masalah air ketuban sedikit boleh berpunca daripada perkembangan anak dalam kandungan. Jika tidak diberi perhatian, ia boleh menyebabkan komplikasi.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kehamilan, Penjagaan Ibu hamil 11/08/2020 . 3 minit bacaan

  Risau Kakak Masih Belum Hamil Sebab Endometriosis, Ibu Pun Pernah Alaminya, Ini Penyakit KETURUNAN?

  Apa yang anda faham tentang penyakit endometriosis? Ada kata ia masalah ketidaksuburan yang diwarisi, benarkah? Jom fahami tentang keadaan kesihatan ini.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Rancang Kehamilan 07/08/2020 . 3 minit bacaan

  Darah Haid Banyak Lepas Guna Suntikan Elak Hamil? Ini 15 Kesan Sampingan Jika Suntik Depo

  Suntikan depo provera lazim digunakan bagi mengelakkan kehamilan daripada berlaku. Seperti ubat lain, ia turut mempunyai kesan sampingan seperti...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 07/08/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  ubat untuk masalah kesuburan

  Wanita Yang Nak Hamil, Sebelum Ambil Ubat Kesuburan, Ketahui Kesan Sampingan Jangka Panjang

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 23/09/2020 . 3 minit bacaan
  pil perancang

  Pil Perancang Keluarga Untuk Lelaki – Adakah Ia Sudah Wujud Atau Masih Dalam Kajian?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 22/09/2020 . 3 minit bacaan
  parut czer

  Aduh, Ada Jangkitan Dekat Parut Czer? Jangan Pandang Remeh, Kenal Pasti Tandanya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 09/09/2020 . 3 minit bacaan
  pil pencegah kehamilan

  Benarkah Pil Perancang Mempengaruhi Fasa Menopaus? Wanita ‘Tengah Merancang’ Wajib Baca!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 26/08/2020 . 3 minit bacaan