Persiapkan Diri Hadapi Kemuraman Selepas Bersalin

Ditulis oleh

Kemas kini Tarikh 13/09/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Hampir setiap ibu baru akan melalui perasaan letih dan kebimbangan selepas bersalin. Memikirkan tanggung jawab baru yang perlu digalas, kurang tidur, dan kurang masa untuk diri sendiri, jadi adalah dapat difahami mengapa kebanyakan ibu akan melalui kemuraman selepas bersalin. Dalam artikel ini, kami akan menjelaskan kepada anda kebarangkalian untuk anda menghalang kemuraman selepas bersalin.

Jika mengikut saintifik, sebenarnya tiada cara tertentu untuk menghalang kemuraman selepas bersalin, tetapi anda boleh bersedia untuk melaluinya.

Tidur selepas bayi anda tidur

Aduan paling banyak yang diterima daripada para ibu baharu (dan juga bapa) adalah tidak mendapat tidur yang cukup. Penyelesaian bagi masalah ini adalah anda tidur selepas bayi anda tidur. Ia mungkin kedengaran mudah, tetapi kebanyakan ibu bapa menggunakan masa tidur bayi untuk mengemas rumah atau melakukan perkara lain. Minta bantuan pasangan anda atau ahli keluarga untuk melakukan kerja-kerja tersebut supaya anda boleh ‘mengganti’ semula masa tidur anda. Ibu yang boleh ‘mengganti’ tidur mereka adalah kurang cenderung untuk mengalami kemurungan. Jadi, lain kali apabila anda lihat bayi anda tidur, anda boleh mengikutnya tidur juga.

Makan banyak ikan

Kebanyakan kajian menunjukkan bahawa lemak omega-3, EPA (asid ekosapentaenoik) dan DHA (asid dokoheksanoik), boleh merendahkan risiko kemurungan selepas bersalin dalam kalangan ibu baharu. Omega-3 biasanya ditemui dalam ikan seperti salmon, kod, tuna, dan sardin. Ia juga terdapat dalam suplemen. EPA dan DHA tidak boleh dihasilkan oleh tubuh, tetapi ia memainkan peranan penting dalam perkembangan fetus. Wanita yang mendapat cukup asid lemak ini akan kurang cenderung untuk mengalami kemurungan selepas bersalin. Jumlah pengambilan EPA dan DHA yang sihat adalah kira-kira 625mg DHA dan 410 mg EPA setiap hari. Ini bermakna, wanita hamil boleh mengambil sehingga 12 auns ikan setiap minggu untuk membekalkan tubuh dengan asid penting ini.

Jika boleh, bersenamlah

Ya, makan makanan sihat dan bersenam adalah asas kehidupan yang sihat. Jika tubuh anda sudah kuat, anda cenderung untuk kurang mendapat kemuraman selepas bersalin. Kajian menunjukkan bahawa wanita yang tidak bersenam semasa dan selepas kehamilan adalah lebih cenderung untuk mengalami simprom kemurungan. Sudah tentu, anda tidak perlu mengangkat barang berat ataupun berlari marathon. Kekalkan kesihatan tubuh anda dengan melakukan senaman ringkas seperti yoga, pilates, berjalan, atau berenang. Senaman akan meningkatkan mood anda dan membuatkan anda rasa lebih baik melalui alam keibuan yang baru anda tempuhi. Tubuh yang sihat adalah minda yang sihat.

Luangkan masa untuk diri sendiri 

Kebanyakan ibu berasa bersalah kerana tidak meluangkan setiap waktu untuk bayi baru lahirnya. Apabila ibu meluangkan masa 15 minit untuk diri sendiri, mereka merasakan itu adalah tugasan, bukannya kepuasan. Bagaimana jika kami katakan bahawa ikatan bayi baru lahir adalah lebih baik jika dilakukan dengan ibu yang gembira dan tenang? Jika anda meluangkan setiap waktu anda bersama dengan anak, ini bukan hanya akan memberi tekanan pada anda, tetapi juga ia tidak membantu anak anda! Anda perlu mengambil sedikit masa untuk diri sendiri, seperti dengan merendam badan dalam tab mandian ataupun bermeditasi, untuk menenangkan fikiran anda.

Minta bantuan orang lain melakukan tugasan

Dengan kelahiran bayi baru lahir, anda perlu duduk di rumah untuk menjaga si manja. Bagi sesetengah wanita, berada di rumah bermakna mereka perlu menyelesaikan semua kerja-kerja di rumah. Ini adalah idea yang baik untuk anda menyumbang kepada keluarga, anda boleh membahagikan beberapa tugasan kepada ahli keluarga atau teman rapat anda. Jangan malu untuk meminta pasangan atau kakak anda memegang bayi atau meminta tolong ibu anda melakukan laundri. Mereka pasti akan rasa dihargai jika anda meminta bantuan mereka kerana mereka akan rasa lebih dekat dengan bayi anda.

Berjumpa dengan pakar profesional sebelum melahirkan anak 

Jika anda mengalami kemurungan semasa hamil, anda berada pada risiko yang tinggi untuk mengalami kemuraman selepas kelahiran bayi. Jika anda rasa murung, anda perlu segera berjumpa pakar untuk mendapatkan bantuan sebelum kelahiran bayi anda. Doktor akan memberikan anda ubat anti-tekanan dan mengajar anda cara untuk mengelakkan kemuraman selepas bersalin.

Sebanyak 80 peratus ibu baharu mengalami kemuraman selepas bersalin. Ingatlah bahawa alam keibuan bukan semuanya sempurna. Anda akan melalui suka dan duka bergelar ibu, namun jika anda tahu bagaimana untuk mengelakkan perubahan angin anda, anda boleh lulus dengan mudah apabila melalui masa yang sukar.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy
  Rujukan

  DARI PAKAR Dian Sonnerstedt

  Jenis-jenis Yoga

  Katakanlah sekarang ini anda sedang cuba berlatih yoga buat pertama kali, atau kali kedua, dan anda masih belum menemukan jenis yoga yang paling sesuai dengan diri anda. Artikel ini boleh membantu anda untuk memutuskan ...

  Ditulis oleh Dian Sonnerstedt
  jenis yoga

  Urutan Kehamilan: Adakah Idea yang Baik?

  Adakah urutan kehamilan yang dilakukan sewaktu wanita hamil selamat untuk dilakukan? Adakah terdapat sebarang risiko terhadap ibu hamil tersebut?

  Ditulis oleh Dian Sonnerstedt
  urutan kehamilan

  5 Rahsia Kecil Yang Akan Berlaku Jika Ibu Bersalin Secara Normal, Sakit Itu Cukup Membahagiakan

  Nak proses bersalin secara normal jadi lancar? Ibu hamil kena buat 5 perkara penting ini dahulu. Mulakan ia seawal minggu yang ke 38.

  Ditulis oleh Dian Sonnerstedt
  bersalin secara normal

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Jangan Ambil Ringan Jika Kencing Warna Pink & Berbau Busuk. Ini Adalah Tanda Batu Karang!

  Tahukah anda, ada banyak tanda atau gejala penyakit batu karang dan salah satunya ialah air kencing berdarah? Jom baca artikel ini untuk tahu gejala lain!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Batu Karang, Urologi 22/01/2021 . 5 minit bacaan

  Penyakit Batu Karang: Apa Yang Anda Perlu Tahu Mengenai Penyakit Ini!

  Masalah batu karang merupakan penyakit yang lazim di Malaysia. Penyakit yang berlaku kepada 1 dalam 10 individu ini boleh menyebabkan rasa sakit.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Batu Karang, Urologi 22/01/2021 . 6 minit bacaan

  Apa Itu Masalah Pundi Kencing: Kenali Simptom, Punca Dan Rawatan Ini

  Kini, sakit pundi kencing bukan sahaja masalah bagi warga berumur malah yang muda juga. Mari baca info lengkap mengenai masalah tersebut dalam artikel ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Masalah Pundi Kencing, Urologi 22/01/2021 . 6 minit bacaan

  Sukar Untuk Membuang Air Kecil? Jaga-Jaga, Anda Mungkin Sedang Mengalami Masalah Retensi Urin!

  Retensi urin atau retensi air kencing merupakan satu keadaan yang menyukarkan pesakit untuk membuang air atau mengosongkan pundi kencing.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Masalah Pundi Kencing, Urologi 22/01/2021 . 5 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kerap kencing

  Penyakit Inkontinens Urin Bukan Hanya Kencing Tidak Lawas, Ada Banyak Lagi Yang Anda Perlu Tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 22/01/2021 . 6 minit bacaan
  penawar batu karang

  Rawatan Dan Diagnosis Untuk Penyakit Batu Karang, Ketahui Semua Prosedur Yang Terlibat

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 22/01/2021 . 5 minit bacaan
  Sakit saluran kencing

  7 Cara Mencegah Batu Karang Yang Berkesan! Ada Banyak Lagi Cara Lain Selain Kekal Hidrat!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 22/01/2021 . 5 minit bacaan
  kencing batu

  Dehidrasi, Hipertensi Antara 14 Punca dan Faktor Risiko Penyakit Batu Karang Yang Anda Perlu Tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 22/01/2021 . 5 minit bacaan