Apakah Vaksin Yang Diperlukan Sebelum Hamil?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Ditulis oleh

Kemas kini Tarikh 13/09/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Sistem imun wanita secara semula jadi lebih lemah berbanding biasa semasa kehamilan. Apabila anda hamil, anda mempunyai kemungkinan yang lebih tinggi untuk mendapatkan jangkitan dan penyakit yang boleh membahayakan anda dan bayi yang sedang berkembang. Imunisasi adalah salah satu cara yang paling berkesan untuk melindungi diri dan bayi anda daripada jangkitan tertentu. Sekiranya anda mempunyai pelan untuk mengandung, sila pastikan vaksinasi terkini anda.

Mengapa anda perlu vaksinasi sebelum kehamilan?

Wanita hamil perlu mempunyai kekebalan terhadap campak, beguk, Rubella, dan cacar air. Ia adalah jangkitan yang boleh dielakkan yang mana boleh menjejaskan kesihatan anda semasa kehamilan. Ujian darah diperlukan semasa pemeriksaan pra-kehamilan untuk mengetahui sama ada anda kebal terhadap penyakit ini. Jika tidak, anda perlu mendapatkan vaksin sebelum cuba untuk hamil. Pastikan anda tidak hamil selama satu bulan selepas suntikan anda kerana vaksin ini diperbuat daripada virus hidup yang boleh menjejaskan bayi anda.

Walau bagaimanapun, jika anda tidak dapat menerima vaksin ini sebelum kehamilan, anda disarankan mendapatkannya secepat mungkin selepas bersalin. Semua vaksin boleh diberikan kepada ibu menyusu. Mempunyai imuniti akan mengurangkan kemungkinan penyebaran penyakit ini kepada bayi anda.

1. Vaksin Campak, Beguk dan Rubella (MMR)

Campak adalah penyakit virus berjangkit yang bermula dengan demam, batuk, dan hidung berair. Ia berterusan dengan ruam merah pada beberapa hari kemudian. Beguk juga merupakan penyakit berjangkit yang menyebabkan kelenjar liur membengkak. Mendapat salah satu daripadanya semasa kehamilah boleh meningkatkan kemungkinan keguguran (campak juga boleh meningkatkan risiko kelahiran pramatang). Virus Rubella, yang juga dipanggil campak Jerman, boleh membahayakan semasa mengandung. Bayi yang ibu yang mempunyainya semasa trimester pertama boleh mengalami kecacatan kelahiran yang serius seperti kehilangan pendengaran dan ketidakupayaan intelektual. Ingat bahawa jika anda mendapat suntikan MMR semasa masih muda, dos penggalak mungkin tidak diperlukan.

2. Vaksin cacar air

Simptom penyakit ini adalah demam dan ruam gatal tidak selesa. Bayi yang ibunya mengalami cacar air selama lima bulan pertama kehamilan mungkin mengalami kecacatan kelahiran (misalnya kecacatan anggota dan lumpuh). Seseorang wanita yang mendapat cacar air sekitar tempoh kelahiran juga boleh memberikan jangkitan berbahaya kepada bayinya. Sekiranya anda tidak mendapat dua dos vaksin cacar air sebelum ini, anda memerlukan dua dos, empat hingga lapan minggu. Kemudian, jika boleh, elakkan daripada kehamilan sehingga sebulan selepas dos kedua anda.

3. Vaksin Hepatitis B

Sekiranya anda berisiko tinggi untuk mendapatkan penyakit berbahaya ini, anda harus bijak untuk memastikan anda sentiasa ‘up-to-date‘ mengenai vaksin ini. Hepatitis B adalah penyakit virus yang menyebabkan keradangan hati, mual, keletihan, dan penyakit kuning (kekuningan pada kulit dan mata). Ia boleh membawa kepada penyakit hati kronik, kanser hati, dan juga kematian. Wanita hamil dengan hepatitis B boleh memberikan jangkitan kepada bayi semasa kelahiran. Sekiranya tiada rawatan yang tepat pada masanya, bayi mempunyai peluang tinggi untuk mengidap penyakit hati yang serius.

Bayi yang baru lahir boleh mendapat penyakit dari ibu bapa mereka. Penyakit ini mungkin tidak berbahaya kepada orang dewasa tetapi serius kepada bayi. Mendapatkan vaksin yang bersesuaian sebelum hamil membantu anda melindungi diri dan kesihatan bayi anda juga.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  1
  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ada Diabetes? Ambil Suntikan Flu Bagi Elak Risiko MAUT, Penting Terutama Ketika COVID-19!

  Jika anda merupakan pesakit diabtes, anda perlu ambil vaksin flu dalam masa terdekat ini. Tanpa suntikan flu ini, akan berlaku komplikasi yang lebih buruk!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Pusat Kesihatan, Diabetes 20/08/2020 . 3 minit bacaan

  Nak Berjimat, Guna Kit Ujian Kehamilan Berkali-kali, Boleh Ke? Ini Cara Betul Guna UPT

  Ujian kehamilan murah dan mudah untuk didapatkan tetapi masih ramai lagi menggunakannya berulang kali. Boleh ke? Jika anda ingin tahu, baca artikel ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Kehamilan, Rancang Kehamilan 18/08/2020 . 3 minit bacaan

  AWAS Masalah Air Ketuban Sedikit Petanda Bahaya Pada Janin! Nak Atasinya? Ikut 5 Tip Ini

  Masalah air ketuban sedikit boleh berpunca daripada perkembangan anak dalam kandungan. Jika tidak diberi perhatian, ia boleh menyebabkan komplikasi.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kehamilan, Penjagaan Ibu hamil 11/08/2020 . 3 minit bacaan

  Risau Kakak Masih Belum Hamil Sebab Endometriosis, Ibu Pun Pernah Alaminya, Ini Penyakit KETURUNAN?

  Apa yang anda faham tentang penyakit endometriosis? Ada kata ia masalah ketidaksuburan yang diwarisi, benarkah? Jom fahami tentang keadaan kesihatan ini.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Rancang Kehamilan 07/08/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  ubat untuk masalah kesuburan

  Wanita Yang Nak Hamil, Sebelum Ambil Ubat Kesuburan, Ketahui Kesan Sampingan Jangka Panjang

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 23/09/2020 . 3 minit bacaan
  pil perancang

  Pil Perancang Keluarga Untuk Lelaki – Adakah Ia Sudah Wujud Atau Masih Dalam Kajian?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 22/09/2020 . 3 minit bacaan
  parut czer

  Aduh, Ada Jangkitan Dekat Parut Czer? Jangan Pandang Remeh, Kenal Pasti Tandanya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 09/09/2020 . 3 minit bacaan
  pil pencegah kehamilan

  Benarkah Pil Perancang Mempengaruhi Fasa Menopaus? Wanita ‘Tengah Merancang’ Wajib Baca!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 26/08/2020 . 3 minit bacaan