backup og meta

Pening Kepala Kalau Bau Perfume Kuat Sangat? Mungkin Anda Ada Alahan Minyak Wangi

Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan · Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Fatin Zahra · Disemak pada 01/08/2023

  Pening Kepala Kalau Bau Perfume Kuat Sangat? Mungkin Anda Ada Alahan Minyak Wangi

  Siapa yang tidak suka memakai minyak wangi kan? Tetapi, tahukah anda, ada orang yang alami alergi minyak wangi?

  Dapatkan lebih banyak info tentang Alahan, dapatkan di sini.

  Alergi minyak wangi

  Alahan terhadap minyak wangi merupakan antara penyebab alergi kulit yang popular di dunia menurut Dr. Sandy Skotnicki-Grant, doktor kulit dari Bay Dermatology Centre di Toronto.

  Malah, menurut kajian yang dilakukan oleh Dr. Anne Steinemann daripada University of Melbourne, 1 daripada 3 orang dewasa mengakui mempunyai masalah kesihatan yang disebabkan oleh minyak wangi, kosmetik, pencuci atau sabun badan.

  Kajian yang sama juga menunjukkan sensitiviti terhadap bau-bauan ini boleh menyebabkan mereka diserang migrain, mata berair dan juga masalah pernafasan.

  alergi minyak wangi

  Di dalam satu produk wangian, terdapat banyak bahan kimia yang mungkin berasal daripada sumber petrokimia.

  Campuran berpuluh-puluh bahan di dalam satu botol ini boleh menyebabkan masalah kesihatan, lebih-lebih lagi dalam kalangan mereka yang mempunyai penyakit seperti asma.

  Selain itu, mereka yang ada alergi minyak wangi juga akan alami alahan kulit jika tersentuh dengan alergen yang terlibat. 

  Oleh sebab itu, Dr. Steinemann mencadangkan agar setiap produk minyak wangi perlu memaparkan label yang jelas mengenai bahan yang digunakan di dalam formulasi mereka.

  Jika anda sering pening kepala jika memakai minyak wangi, anda mungkin tergolong di dalam kumpulan yang sensitif terhadap wangian.

  Apa itu sensitiviti terhadap minyak wangi?

  Minyak wangi mengandungi pelbagai bahan yang dicampurkan bersama di dalam satu botol. Bahan ini mungkin berasal daripada sumber semula jadi atau bersifat sintetik.

  Individu yang mengalami alergi minyak wangi amat berisiko untuk diserang alergi kulit jika terdedah kepada sebarang pewangi. 

  Banyak bahan kimia yang tidak stabil terkandung di dalam produk tersebut. Malah, bahan tersebut juga mudah untuk teroksida apabila terdedah kepada udara dan cahaya matahari.

  Salah satu contoh bahan yang berbahaya kepada mereka yang sensitif terhadap minyak wangi ialah limonene, sejenis bahan kimia yang digunakan di dalam produk pencuci.

  Limonene boleh melerai dan membentuk bahan lain yang boleh menyebabkan sensitiviti yang teruk. 

  alergi minyak wangi

  Malah, ia juga boleh bertindak balas dengan ozon dan menghasilkan acetaldehyde dan formaldehyde, dua bahan pencemar yang boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan.

  Sama jugalah dengan linalool, sejenis bahan yang boleh ditemui di dalam minyak lavender. Bahan terbitannya iaitu linalyl acecate dan linalyl anthranilate akan menjadi alergen sentuh apabila ia tersebar ke udara.

  Selain itu, minyak wangi juga mengandungi bahan penstabil, pelarut dan pengawet.

  Semua ini juga boleh memberikan ketidakselesaan kepada pesakit yang mengalami sensitiviti terhadap minyak wangi.

  Kurangkan sensitiviti & alergi minyak wangi

  Cara yang terbaik untuk mengurangkan sensitiviti terhadap minyak wangi adalah dengan menjauhkan diri daripada memakai produk yang mengandungi wangian dan boleh menyebabkan anda rasa tidak selesa atau diserang alahan.

  Walaupun sukar untuk mengelakkan pendedahan terhadap minyak wangi, ini merupakan cara yang terbaik untuk mereka yang menghidap alahan jenis ini, lebih-lebih lagi apabila berada di tempat awam.

  Bukannya minyak wangi sahaja yang mengandungi wangian, ada banyak lagi produk lain yang turut terkandung pewangi. Sebagai contoh:

  1. Produk penjagaan diri seperti sabun, losen, syampu, deodoran, dantuala wanita.
  2. Produk pembersih seperti sabun basuh baju, softener, penyegar udara dan bahan pencuci.
  3. Perisa yang diletakkan di dalam makanan dan minuman, serta bahan kosmetik seperti lipstick, lip balms, dan ubat gigi.

  Sebelum membeli apa-apa produk wangian, baca label terlebih dahulu. Pilih minyak wangi yang bebas wangian atau fragrance free/unscented.

  Baca juga:

  Selain itu, mereka yang mempunyai alahan terhadap minyak wangi perlu memberitahu rakan sekerja tentang kondisi mereka.

  Disebabkan pendedahan terhadap wangian boleh menyebabkan mereka jatuh sakit, ada beberapa langkah yang boleh dilakukan seperti:

  1. Mengubah meja kerja ke tempat yang lebih terasing supaya tidak terdedah kepada minyak wangi.
  2. Keluar daripada pejabat beberapa kali sehari. Simptom akan berkurang jika anda menghabiskan masa di luar.
  3. Gunakan kipas mudah alih. Kipas ini boleh meniup udara dan mengelakkan bau daripada kekal berada berdekatan tempat kerja anda.

  Simptom alergi minyak wangi

  Individu yang mempunyai masalah sensitiviti terhadap minyak wangi akan mengalami reaksi negatif jika terdedah kepada wangian. Sebagai contoh, mereka mungkin akan mengalami simptom seperti:

  • Sakit kepala bau minyak wangi
  • Gatal kulit
  • Batuk, bersin dan hidung berair
  • Sukar untuk bernafas
  • Mata berair
  • Sukar untuk fokus
  • Muka sembab
  • Rasa loya dan muntah-muntah

  Malah, jika ada di antara mereka yang mempunyai migrain, bau minyak wangi atau cologne yang kuat boleh menyebabkan mereka diserang migrain yang teruk!

  Kesimpulan

  alergi minyak wangi

  Alergi terhadap minyak wangi boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Jika anda rasa sebarang wangi-wangian membuatkan anda jatuh sakit, pastikan anda berjumpa doktor untuk pemeriksaan lanjut.

  Individu yang mengalami alergi minyak wangi mungkin alergi kepada beberapa jenis pewangi dalam satu-satu masa. 

  Mengenal pasti setiap bahan pewangi di dalam satu-satu produk adalah sesuatu yang agak mustahil. Oleh sebab itu, sebagai langkah berjaga-jaga, cuba elakkan terus daripada memakai sebarang produk yang mengandungi pewangi.

  Sama jugalah jika produk tersebut turut mempunyai bahan yang berasaskan herba atau semula jadi. Produk sebegini mungkin mempunyai wangian walaupun mereka dilabelkan natural.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Joseph Tan

  Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


  Ditulis oleh Fatin Zahra · Disemak pada 01/08/2023

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan