home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Glukomanan

Kegunaan|Langkah berjaga-jaga & Amaran|Kesan Sampingan|Tindak balas|Penggunaan /Dos

Kegunaan

Apakah kegunaan Glukomanan?

Glukomanan adalah gula yang diperbuat daripada akar tumbuhan Konjac. Glukomanan biasanya digunakan untuk: sembelit, penurunan berat badan pada orang dewasa dan kanak-kanak, diabetes jenis 2, kawalan gula dalam darah, dan menurunkan kolesterol.

Bagaimana ia berfungsi?

Tidak cukup kajian tentang bagaimana Glukomanan berfungsi. Sila berbincang dengan pakar herba anda atau doktor untuk maklumat lanjut. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kajian yang menunjukkan Glukomanan mungkin berfungsi dalam perut dan usus dengan menyerap air untuk membentuk serat besar yang merawat sembelit. Ia juga boleh memperlahankan penyerapan gula dan kolesterol dari usus, membantu mengawal tahap gula dalam kencing manis, dan mengurangkan tahap kolesterol.

Langkah berjaga-jaga & Amaran

Apa yang perlu saya tahu sebelum mengambil Glukomanan?

Rujuk doktor atau ahli farmasi anda, jika:

  • Anda mengandung atau menyusu bayi. Ini kerana, semasa anda menjangka atau menyusu bayi, anda hanya mengambil ubat atas saranan doktor.
  • Anda sedang mengambil ubat lain. Ini termasuk sebarang ubat yang anda tersedia untuk dibeli tanpa ditetapkan yang anda ambil.
  • Anda mempunyai alergik dengan mana-mana bahan Glukomanan atau ubat lain atau herba lain.
  • Anda mempunyai kesakitan, gangguan, atau syarat kesihatan.
  • Anda mempunyai jenis alergik lain, seperti kepada makanan, pewarna, pengawet, atau haiwan.

Peraturan bagi pengambilan Glukomanan adalah kurang ketat daripada peraturan bagi pengambilan ubat. Lebih banyak kajian diperlukan untuk menentukan keselamatannya. Kelebihan mengambil suplemen herba ini mestilah menimbangkan risiko sebelum digunakan. Sila runding dengan pakar herba anda atau doktor untuk maklumat lanjut.

Adakah Glukomanan selamat digunakan?

Serbuk atau tepung Glukomanan mungkin selamat apabila dimakan sebagai makanan. Serbuk dan kapsul Glukomanan mungkin selamat untuk kebanyakan orang dewasa dan kanak-kanak apabila digunakan dalam jumlah ubat sehingga empat bulan. Walau bagaimanapun, tablet pepejal yang mengandungi Glukomanan mungkin tidak selamat untuk orang dewasa dan mungkin juga tidak selamat untuk kanak-kanak. Kadangkala ia boleh menyebabkan halangan dalam tekak atau usus.

Langkah berjaga-jaga & amaran khusus

Kehamilan dan penyusuan susu: Tidak ada maklumat yang boleh dipercayai mengenai keselamatan mengambil Glukomanan jika anda hamil atau menyusu. Ambil langkah selamat dan elakkan penggunaan.

Diabetes: Glukomanan boleh mengganggu kawalan gula dalam darah. Pantau gula dalam darah dengan teliti jika anda menghidap diabetes dan gunakan Glukomanan.

Pembedahan: Glukomanan mungkin mengganggu kawalan gula dalam darah semasa dan selepas pembedahan. Berhenti menggunakan Glukomanan sekurang-kurangnya dua minggu sebelum pembedahan yang dijadualkan.

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan pengambilan Glukomanan?

Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan, sila rujuk pakar herba atau doktor anda.

Tindak balas

Apakah tindakbalas yang boleh saya alami dengan Glukomanan?

Suplemen herba ini boleh berinteraksi dengan ubat-ubatan semasa atau keadaan perubatan anda. Rujuk pakar herba atau doktor anda sebelum menggunakannya.

Produk yang boleh berinteraksi dengan herba ini, termasuklah:

  • Ubat untuk diabetes (ubat antidiabetes.)

Glukomanan dapat mengurangkan gula dalam darah bagi orang dengan diabetes jenis 2. Ubat diabetes juga digunakan untuk menurunkan gula darah. Pengambilan Glukomanan bersama ubat diabetes boleh menyebabkan gula dalam darah anda terlalu rendah. Pantau gula dalam darah dengan teliti. Dos ubat diabetes anda mungkin perlu diubah.

Sesetengah ubat yang digunakan untuk diabetes termasuk glimepiride (Amaryl), glyburide (DiaBeta, Glynase PresTab, Micronase), insulin, pioglitazone (Actos), rosiglitazone (Avandia), chlorpropamide (Diabinese), glipizide (Glucotrol), tolbutamide (Orinase).

  • Ubat-ubatan yang diambil oleh mulut (Ubat oral)

Glukomanan menyerap bahan dalam perut dan usus. Pengambilan Glukomanan bersama-sama dengan ubat-ubatan yang diambil oleh mulut boleh mengurangkan berapa banyak ubat yang badan anda menyerap, dan mengurangkan keberkesanan ubat anda. Untuk mengelakkan interaksi ini, ambil Glukomanan sekurang-kurangnya satu jam selepas ubat-ubatan yang diambil oleh mulut.

Glukomanan mungkin mempunyai tindak balas terhadap keadaan kesihatan dan ubat yang anda sedang ambil. Sila rujuk kepada pakar kesihatan sebelum menggunakannya.

Penggunaan /Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau pakar herba anda sebelum menggunakan ubat ini

Apakah dos Glukomanan yang biasa digunakan?

Dos untuk herba tambahan ini mungkin berbeza untuk setiap pesakit. Dos yang anda ambil bergantung pada usia anda, kesihatan, dan beberapa syarat lain. Makanan tambahan herba tidak selalu selamat. Sila berbincang dengan pakar herba anda atau doktor untuk dos yang sesuai.

Apakah bentuk penyediaan Glukomanan?

Glukomanan boleh didapati dalam bentuk dos berikut:
Kapsul 700 mg; 600 mg; 500 mg; 575 mg.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Nur Bashirouh Disemak pada 27/11/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
x