home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Adakah Merokok Benar-Benar Menyebabkan Ketagihan?

Adakah Merokok Benar-Benar Menyebabkan Ketagihan?

Ketagihan ialah apabila anda tidak dapat berhenti mengambil ubat, walaupun anda tahu tentang kesan buruk dan akibatnya. Ia juga digambarkan sebagai pergantungan mental atau emosi terhadap bahan tertentu. Dalam kes ketagihan tembakau, nikotin dikenali sebagai bahan ketagihan yang utama. Penggunaan produk tembakau secara berkala membawa kepada ketagihan bagi ramai pengguna.

Bagaimana nikotin menyebabkan ketagihan?

Jumlah nikotin yang kecil boleh mewujudkan perasaan yang menggembirakan bagi perokok. Ia menjadikan sistem saraf pusat otak menghasilkan bahan kimia khas yang boleh menjejaskan mod perokok. Terbaru, saintis mendapati bahawa nikotin menaikkan kadar neurotransmitter yang dipanggil dopamine di dalam bahagian otak yang menghasilkan perasaan seronok dan ganjaran. Dopamine, yang kadangkala dipanggil molekul keseronokan, adalah neurotransmitter sama yang terlibat dalam ketagihan dadah yang lain seperti kokain dan heroin. Ia juga menghasilkan sedikit adrenalin – tidak disedari, tetapi boleh meningkatkan denyutan jantung dan tekanan darah. Nikotin sampai ke otak dalam masa beberapa saat selepas satu sedutan, dan kesannya mula hilang dalam masa beberapa minit. Ini adalah apa yang paling sering membawa perokok ingin merokok lagi. Jika perokok tidak merokok semula tidak lama lagi, simptom akan berlaku dan menjadi lebih buruk dari masa ke masa.

Perokok biasanya menjadi bergantung kepada nikotin dan mengalami simptom penarikan fizikal dan emosi (mental atau psikologi) apabila mereka berhenti merokok. Simptom-simptomnya termasuk

  • Cepat marah;
  • Gemuruh;
  • Sakit kepala;
  • Gangguan tidur.

Petanda sebenar ketagihan adalah orang masih merokok walaupun mereka tahu merokok adalah buruk bagi mereka – memberi kesan kepada kehidupan, kesihatan, dan keluarga mereka. Malah, kebanyakan orang yang merokok mahu berhenti.

Segala bentuk tembakau mempunyai nikotin dan bahan kimia lain yang mudah diserap melalui paru-paru dengan merokok dan melalui mulut atau hidung dengan tembakau oral (meludah, tembakau, atau tembakau tanpa asap). Dari pintu masuk ini, nikotin dengan cepat merebak ke seluruh badan.

Apakah yang nikotin lakukan?

Nikotin adalah racun, dan dos nikotin yang tinggi boleh menyebabkan kerosakan tisu yang teruk. Perokok tidak melihat kesan segera kerana mereka biasanya mengambil dalam jumlah yang lebih kecil di mana badan dengan cepat boleh memecahkan dan menghilangkannya. Nikotin boleh membuat perokok baru, dan perokok berkala yang merokok terlalu banyak, berasa pening atau sakit perut. Kadar jantung berehat untuk perokok muda meningkat 2-3 denyutan seminit. Nikotin juga merendahkan suhu kulit dan mengurangkan aliran darah di kaki. Ia boleh memainkan peranan dalam meningkatkan risiko perokok penyakit jantung dan strok, tetapi bahan-bahan lain dalam asap rokok mungkin memainkan peranan yang lebih besar.

Ramai orang salah faham bahawa nikotin adalah bahan dalam tembakau yang menyebabkan kanser. Kepercayaan ini boleh menyebabkan sesetengah orang mengelakkan penggunaan terapi penggantian nikotin apabila cuba untuk berhenti. Nikotin adalah apa yang menyebabkan ketagihan tembakau, tetapi bahan-bahan lain dalam tembakau menyebabkan kanser.

Kajian telah menunjukkan bahawa nikotin itu sendiri memberi kesan kepada aktiviti sel-sel normal tertentu dan sel-sel kanser. Dan beberapa kajian ke atas haiwan telah menunjukkan bahawa nikotin boleh membantu tumor sedia ada berkembang dan merebak, tetapi sama ada ini boleh berlaku ke atas manusia atau tidak masih belum diketahui dan lebih banyak kajian diperlukan.

Berapa kuatkah ketagihan nikotin?

Kira-kira 70% daripada perokok berkata, mereka mahu berhenti dan kira-kira separuh dari mereka cuba untuk berhenti setiap tahun, tetapi hanya 4% hingga 7% sahaja yang berjaya tanpa bantuan. Bahagian yang paling sukar untuk berhenti adalah simptom penarikan-sangat susah jika simptom tersebut datang dengan sangat cepat. Simptom nikotin adalah kuat dan berlaku paling cepat berbanding ubat lain.

Bukan sahaja menjadi bergantung kepada nikotin dari sudut fizikal, perokok juga mempunyai pergantungan emosi (psikologi) yang kuat. Inilah yang menyebabkan perokok merokok semula selepas berhenti. Perokok mungkin mengaitkan merokok dengan aktiviti sosial dan pelbagai aktiviti lain. Perokok juga mungkin menggunakan tembakau untuk membantu menguruskan perasaan dan emosi yang tidak menyenangkan. Ini boleh menjadi masalah bagi sesetengah perokok apabila mereka cuba untuk berhenti. Semua faktor ini membuat merokok satu tabiat sukar untuk ditinggalkan.

Malah, ia boleh menjadi lebih sukar untuk berhenti merokok daripada berhenti menggunakan kokain atau opiates seperti heroin. Penyelidik baru-baru ini melihat semula 28 kajian yang berbeza daripada mereka yang cuba untuk berhenti menggunakan bahan yang mereka telah ketagih. Mereka memberi tumpuan kepada subjek dalam kajian yang tidak mendapat mana-mana ubat-ubatan untuk membantu mereka berhenti. (Ramai yang mempunyai sokongan lain untuk berhenti, seperti terapi tingkah laku. Jadi kadar kejayaan mungkin lebih tinggi daripada jika mereka yang tidak mempunyai bantuan sama sekali.) Kira-kira 18% dapat berhenti minuman alkohol, dan lebih daripada 40 % dapat berhenti opiates atau kokain, tetapi hanya 8% dapat berhenti merokok.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

How Does Nicotine Act in the Brain? https://teens.drugabuse.gov/teachers/mind-over-matter/nicotine/how-does-nicotine-act-brain. Accessed August 26, 2016.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim Disemak pada 15/11/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x