Rawatan Alternatif Untuk Penyakit Jantung

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 27/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Sistem kardiovaskular anda boleh dipertingkatkan fungsinya melalui rawatan alternatif dan perubahan gaya hidup. Diet yang sihat dan gaya hidup adalah penting dalam mengurangkan faktor risiko serangan jantung, dan ia juga penting untuk memastikan bahawa perubahan gaya hidup tidak akan mengganggu ubat-ubatan yang mungkin anda ambil. Oleh itu, selalulah berbincang dengan profesional perubatan sebelum mencuba sebarang rawatan alternatif.

Rawatan alternatif tidak sesuai apabila gejala serangan jantung hadir kerana ia akan mengancam nyawa. Simptom harus segera dirawat oleh penyedia perubatan kecemasan yang profesional. Walaupun rawatan yang disenaraikan di bawah tidak digunakan semasa serangan jantung, ia boleh digunakan untuk mengurangkan risiko mengalami serangan jantung. Rawatan-rawatan berikut  juga boleh menjadi sebahagian daripada pelan rawatan komprehensif selepas anda mengalami serangan jantung.

Meditasi

Penyelidikan telah menegaskan bahawa meditasi harian boleh melegakan tekanan dan menurunkan tekanan darah, yang merupakan dua faktor risiko utama untuk penyakit arteri koronari dan serangan jantung. Terdapat pelbagai jenis meditasi, termasuklah:

 • Meditasi kesedaran;
 • Meditasi berpandu;
 • Meditasi Mantra;
 • Qigong;
 • Tai Chi;
 • Yoga.

Mana-mana jenis meditasi seperti di atas memberi manfaat untuk menurunkan tekanan jantung. Walaubagaimanapun, anda tidak perlu mengikuti sebarang bentuk meditasi secara khusus, anda mungkin hanya perlu duduk dengan selesa, tutup mata anda, kemudian membuat ulangan kata atau frasa selama 20 minit. Tujuan kaedah ini adalah untuk menenangkan dan menenangkan fikiran anda serta membiarkan minda dan badan anda untuk berehat.

Terapi pemakanan

Diet yang sihat adalah aspek penting dalam kesihatan jantung dan perlu untuk mencegah penyakit arteri koronari dan serangan jantung. Secara amnya, diet yang sihat yang mempunyai pelan yang kaya dengan buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin, dan protein tanpa lemak adalah cara yang berkesan untuk mengekalkan jantung yang sihat, juga bagi memastikan diri anda untuk menjauhi makanan yang diproses dan yang tinggi lemak dan gula.

Persatuan Jantung Amerika (AHA) mengesyorkan untuk mengambil asid lemak omega-3 sekurang-kurangnya dua kali seminggu. Omega-3 adalah sejenis lemak yang boleh mengurangkan risiko penyakit jantung. Lemak ini boleh didapati daripada ikan air sejuk seperti herring, salmon, sardin, dan makarel. Walau bagaimanapun, kebanyakan individu tidak mendapat asid lemak omega-3 yang cukup dalam diet mereka. Suplemen Omega-3 boleh dipertimbangkan untuk diambil bagi memastikan pengambilan omega-3 yang mencukupi, tetapi ini harus di bawah pengawasan oleh seorang profesional perubatan, kerana dos yang tinggi dapat menyebabkan pendarahan. Oleh itu, pastikan anda mengambil suplemen asid lemak dengan berhati-hati jika tubuh anda mudah lebam, mempunyai masalah pendarahan, atau mengambil ubat-ubatan yang mengganggu pembekuan darah seperti warfarin atau aspirin.

Senaman secara kerap

Senaman juga sangat penting dalam mengekalkan kesihatan jantung, kerana ia membantu menurunkan tekanan darah, kolesterol, dan mengawal berat badan.Tiddak perlu melalui program senaman berat yang rumit. Hanya dengan aktiviti berjalan cepat selama 30 minit, lima kali seminggu akan membuat perbezaan yang ketara terhadap kesihatan anda. Bicaralah dengan profesional perubatan sebelum memulakan program latihan. Anda perlu pastikan jantung anda bersedia untuk senaman jika anda pernah mengalami serangan jantung sebelum ini.

Kesimpulannya, terdapat pelbagai perubahan gaya hidup mudah yang boleh anda lakukan untuk mencegah serangan jantung dan mengekalkan kehidupan yang sihat selepas serangan jantung. Tetapi adalah penting untuk diingat bahawa rawatan alternatif tidak boleh diaplikasikan jika anda mengalami atau mengesyaki mempunyai gejala serangan jantung.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Cedera Ketika Sedang Sedap Bersetubuh? Awas Ini 5 Kecederaan Lazim Berlaku Atas Katil

  Seks sepatutnya menjadi momen menggembirakan, bukan menyakitkan. Ternyata, cedera ketika seks sebenarnya lebih kerap berlaku daripada yang difikirkan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Seksual 22/12/2020 . 3 minit bacaan

  Sakit Saat Bersetubuh Akibat Endometriosis? Ikut Tip Ini Untuk Pengalaman Seks Yang Lebih Baik!

  Endometriosis adalah antara penyakit wanita dan berisiko mempengaruhi kualiti hidup malah seks pesakit. Justeru, apa boleh dilakukan? Jom baca artikel ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 14/12/2020 . 3 minit bacaan

  AWAS, Ada 7 Bahaya Jika Terlebih Tidur, Boleh Sampai Hilang Nyawa!

  Tidur malam berkualiti baik untuk proses pemulihan tubuh. Tapi wujud masalah kesihatan jika tidur berlebihan. Tak percaya? Hello Doktor ada penjelasannya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gangguan Tidur, Tidur Berkualiti 26/11/2020 . 3 minit bacaan

  Hubungan Intim Bersama Pasangan Boleh Tingkatkan Kesihatan Jantung Anda, Betul Ke?

  Ada individu yang bertanya, adakah terdapat manfaat seks untuk kesihatan jantung? Dan, berbahaya ke untuk melakukan seks jika mempunyai penyakit jantung?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Seksual 19/11/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kolesterol lemak

  Apa Itu Kolesterol? Ini Maklumat Mengenainya Yang Wajib Anda Tahu

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 11/01/2021 . 3 minit bacaan
  tanda-tanda sakit jantung

  Penyakit Jantung Kardiomiopati: Jenis, Simptom, Langkah Pencegahan & Rawatan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 06/01/2021 . 3 minit bacaan
  aritmia jantung

  Maklumat Aritmia Jantung Yang Anda Wajib Tahu: Jenis, Diagnosis & Rawatan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 24/12/2020 . 3 minit bacaan
  degupan jantung

  Info Lengkap Tentang Kesihatan Jantung; Fahami Fungsi & Cara Jaga Jantung

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 23/12/2020 . 3 minit bacaan