Rawatan Alternatif Untuk Penyakit Jantung

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 27/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Sistem kardiovaskular anda boleh dipertingkatkan fungsinya melalui rawatan alternatif dan perubahan gaya hidup. Diet yang sihat dan gaya hidup adalah penting dalam mengurangkan faktor risiko serangan jantung, dan ia juga penting untuk memastikan bahawa perubahan gaya hidup tidak akan mengganggu ubat-ubatan yang mungkin anda ambil. Oleh itu, selalulah berbincang dengan profesional perubatan sebelum mencuba sebarang rawatan alternatif.

Rawatan alternatif tidak sesuai apabila gejala serangan jantung hadir kerana ia akan mengancam nyawa. Simptom harus segera dirawat oleh penyedia perubatan kecemasan yang profesional. Walaupun rawatan yang disenaraikan di bawah tidak digunakan semasa serangan jantung, ia boleh digunakan untuk mengurangkan risiko mengalami serangan jantung. Rawatan-rawatan berikut  juga boleh menjadi sebahagian daripada pelan rawatan komprehensif selepas anda mengalami serangan jantung.

Meditasi

Penyelidikan telah menegaskan bahawa meditasi harian boleh melegakan tekanan dan menurunkan tekanan darah, yang merupakan dua faktor risiko utama untuk penyakit arteri koronari dan serangan jantung. Terdapat pelbagai jenis meditasi, termasuklah:

 • Meditasi kesedaran;
 • Meditasi berpandu;
 • Meditasi Mantra;
 • Qigong;
 • Tai Chi;
 • Yoga.

Mana-mana jenis meditasi seperti di atas memberi manfaat untuk menurunkan tekanan jantung. Walaubagaimanapun, anda tidak perlu mengikuti sebarang bentuk meditasi secara khusus, anda mungkin hanya perlu duduk dengan selesa, tutup mata anda, kemudian membuat ulangan kata atau frasa selama 20 minit. Tujuan kaedah ini adalah untuk menenangkan dan menenangkan fikiran anda serta membiarkan minda dan badan anda untuk berehat.

Terapi pemakanan

Diet yang sihat adalah aspek penting dalam kesihatan jantung dan perlu untuk mencegah penyakit arteri koronari dan serangan jantung. Secara amnya, diet yang sihat yang mempunyai pelan yang kaya dengan buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin, dan protein tanpa lemak adalah cara yang berkesan untuk mengekalkan jantung yang sihat, juga bagi memastikan diri anda untuk menjauhi makanan yang diproses dan yang tinggi lemak dan gula.

Persatuan Jantung Amerika (AHA) mengesyorkan untuk mengambil asid lemak omega-3 sekurang-kurangnya dua kali seminggu. Omega-3 adalah sejenis lemak yang boleh mengurangkan risiko penyakit jantung. Lemak ini boleh didapati daripada ikan air sejuk seperti herring, salmon, sardin, dan makarel. Walau bagaimanapun, kebanyakan individu tidak mendapat asid lemak omega-3 yang cukup dalam diet mereka. Suplemen Omega-3 boleh dipertimbangkan untuk diambil bagi memastikan pengambilan omega-3 yang mencukupi, tetapi ini harus di bawah pengawasan oleh seorang profesional perubatan, kerana dos yang tinggi dapat menyebabkan pendarahan. Oleh itu, pastikan anda mengambil suplemen asid lemak dengan berhati-hati jika tubuh anda mudah lebam, mempunyai masalah pendarahan, atau mengambil ubat-ubatan yang mengganggu pembekuan darah seperti warfarin atau aspirin.

Senaman secara kerap

Senaman juga sangat penting dalam mengekalkan kesihatan jantung, kerana ia membantu menurunkan tekanan darah, kolesterol, dan mengawal berat badan.Tiddak perlu melalui program senaman berat yang rumit. Hanya dengan aktiviti berjalan cepat selama 30 minit, lima kali seminggu akan membuat perbezaan yang ketara terhadap kesihatan anda. Bicaralah dengan profesional perubatan sebelum memulakan program latihan. Anda perlu pastikan jantung anda bersedia untuk senaman jika anda pernah mengalami serangan jantung sebelum ini.

Kesimpulannya, terdapat pelbagai perubahan gaya hidup mudah yang boleh anda lakukan untuk mencegah serangan jantung dan mengekalkan kehidupan yang sihat selepas serangan jantung. Tetapi adalah penting untuk diingat bahawa rawatan alternatif tidak boleh diaplikasikan jika anda mengalami atau mengesyaki mempunyai gejala serangan jantung.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Badan Kurus Tapi Kolesterol Tinggi? Jaga-Jaga Ya! Ia Boleh Jadi Punca Serangan Jantung

  Seperti yang diketahui umum, mereka yang mempunyai berat berlebihan cenderung untuk menghidap kolesterol tinggi, tetapi orang kurus juga boleh terkena, tau!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Penyakit Jantung, Pusat Kesihatan 26/10/2020 . 3 minit bacaan

  Elak Serangan Jantung Kali Kedua, Caranya Jaga Makan! Ubah Diet Anda Sebelum Terlambat

  Terkena serangan jantung? JANGAN GENTAR! Marilah baca artikel ini dan kenal makanan untuk sakit jantung supaya tiada serangan kedua!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Penyakit Jantung, Pusat Kesihatan 23/10/2020 . 3 minit bacaan

  Usah Sedih Jika Anda Penghidap Kanser Hati, Ini Diagnosis & Rawatan Sesuai Untuk Anda

  Pembedahan bukan satu-satunya cara merawat hati (kanser). Terdapat kaedah lain yang turut berkesan namun perlu bersesuaian dengan tahap kanser.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kanser, Kanser Hati 21/10/2020 . 6 minit bacaan

  Anda Suka Duduk Sepanjang Hari? Jangan Biasakan Diri, Amalan Ini Boleh Sebabkan Kanser!

  Penyakit kanser kesan daripada duduk terlalu lama? Bahaya, cuba baca artikel ini. Pastikan anda bukan dari golongan mereka yang terlalu banyak duduk!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Kanser 20/10/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  tidur berlebihan

  AWAS, Ada 7 Bahaya Jika Terlebih Tidur, Boleh Sampai Hilang Nyawa!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 26/11/2020 . 3 minit bacaan
  manfaat seks

  Hubungan Intim Bersama Pasangan Boleh Tingkatkan Kesihatan Jantung Anda, Betul Ke?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 19/11/2020 . 3 minit bacaan
  masalah kulit bagi penyakit jantung

  Bahaya! 6 Keadaan Kulit Ini Mungkin Petunjuk Anda Menghidap Penyakit Jantung

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 06/11/2020 . 3 minit bacaan
  makanan untuk jantung

  Ingin Jaga Jantung Anda? Gunakan Kaedah Polymeal, Amalkan Menu Diet Baik Untuk Jantung!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 04/11/2020 . 3 minit bacaan