backup og meta

Serangan Sakit Jantung vs Henti Jantung

Disemak secara perubatan oleh Prof Madya Dr Norsham Juliana Nordin · Kardiologi · Hello Health Group


Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 16/11/2021

  Serangan Sakit Jantung vs Henti Jantung

  Sakit jantung sering digunakan sebagai istilah yang menggambarkan masalah jantung yang mengejut. Walaupun istilah ini merujuk kepada heart attack atau serangan sakit jantung, sesetengah orang turut terkeliru dengan istilah cardiac arrest atau henti jantung yang disangka membawa makna yang sama.

  Serangan sakit jantung dan henti jantung bukanlah keadaan yang sama. Serangan sakit jantung adalah apabila aliran darah ke jantung disekat, sementara henti jantung adalah apabila jantung tidak berfungsi dan tiba-tiba berhenti berdegup tanpa diduga. Serangan jantung adalah masalah “peredaran darah” dan henti jantung tiba-tiba adalah masalah “elektrik”.

  Apakah itu serangan sakit jantung (heart attack)?

  Serangan sakit jantung berlaku apabila arteri tersekat menghalang darah yang kaya oksigen daripada sampai ke bahagian jantung. Jika arteri yang disekat tidak dibuka semula dengan cepat, bahagian jantung yang terlibat akan mula mati. Semakin lambat seseorang mendapat rawatan, semakin besar kerosakan.

  Simptom serangan sakit jantung mungkin serta-merta dan kuat. Tetapi kerap kali terjadi, simptom bermula dengan perlahan dan berterusan selama berjam-jam, hari atau minggu sebelum serangan sakit jantung. Tidak seperti henti jantung secara tiba-tiba, jantung biasanya tidak berhenti berdetak semasa serangan sakit jantung. Simptom serangan sakit jantung pada wanita boleh berbeza daripada lelaki.

  Apakah itu henti jantung (cardiac arrest)?

  Henti jantung berlaku secara tiba-tiba dan sering tanpa amaran. Ia dicetuskan oleh kerosakan elektrik di dalam hati yang menyebabkan degupan jantung yang tidak teratur (aritmia). Apabila tindakan mengepamnya terganggu, jantung tidak dapat mengepam darah ke otak, paru-paru dan organ lain.

  Beberapa saat kemudian, mangsa akan hilang kesedaran dan tidak mempunyai nadi. Kematian berlaku dalam masa beberapa minit jika mangsa tidak mendapat rawatan.

  Apa hubungannya?

  Kedua-dua keadaan jantung yang berbeza ini saling berkait. Henti jantung (cardiac arrest) boleh berlaku selepas serangan sakit jantung, atau semasa pemulihan. Serangan sakit jantung meningkatkan risiko henti jantung tiba-tiba.

  Kebanyakan serangan sakit jantung tidak membawa kepada henti jantung secara tiba-tiba. Tetapi apabila henti jantung tiba-tiba berlaku, serangan jantung adalah antara punca utamanya. Keadaan jantung yang lain juga boleh mengganggu rima jantung dan membawa kepada henti jantung tiba-tiba. Ini termasuk otot jantung tebal (kardiomiopati), kegagalan jantung, aritmia, terutamanya fibrilasi ventrikular, dan sejarah sindrom Q-T.

  Tindakan cepat dapat menyelamatkan nyawa. Ketahui apa yang perlu dilakukan jika seseorang mengalami serangan jantung atau serangan jantung.

  Apa yang perlu dilakukan

  Tanpa mengira sama ada seseorang itu sedang mengalami serangan sakit jantung atau henti jantung, hubungi ambulans dengan segera.

  Jika mangsa mengalami simptom serangan sakit jantung, anda boleh menawarkan empat aspirin dos rendah atau satu aspirin dos penuh. Jika mangsa mempunyai nitrogliserin miliknya, berikan satu dos. Bantu mangsa kekal tenang sehingga bantuan tiba.

  Terlalu banyak  pergerakan boleh menyebabkan ketegangan pada jantung.Ingat, serangan jantung boleh bertukar menjadi henti jantung jika jantung menjadi rosak.

  Jika mangsa itu tidak responsif apabila anda berteriak kepadanya, anggap ia CARDIAC ARREST dan mulakan CPR jika anda tahu melakukannya.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Prof Madya Dr Norsham Juliana Nordin

  Kardiologi · Hello Health Group


  Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 16/11/2021

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan