What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Tak Semua Lemak Itu Jahat, Ini 4 Sumber Terbaik Untuk Dapatkan Lemak Sihat

Tak Semua Lemak Itu Jahat, Ini 4 Sumber Terbaik Untuk Dapatkan Lemak Sihat

Lemak? Suatu yang ditakuti oleh semua orang kerana ia lazimnya memberi kesan buruk terhadap tubuh. Tetapi dalam masa yang sama tubuh masih memerlukan lemak untuk meneruskan funginya. Bagaimana memastikan anda mendapatkan lemak sihat? Apakah sumbernya?

Telur

Walaupun keseluruhan telur pernah dianggap buruk untuk kesihatan anda kerana kuningnya tinggi kolesterol dan lemak.

Namun, sekarang keseluruhan telur dianggap sebagai sumber makanan yang sihat.

Sebiji telur mengandungi kira-kira 212 miligram kolesterol yang mana 71 peratus daripada pengambilan harian yang disyorkan, namun kajian telah menunjukkan bahawa jenis kolesterol dalam telur (sebahagian besarnya) tidak mempengaruhi kolesterol dalam darah kita.

Minyak zaitun

lemak sihat

Terdapat banyak kontroversi mengenai minyak goreng yang berbeza tetapi satu perkara yang paling dipersetujui oleh para pakar adalah manfaat kesihatan minyak zaitun.

Minyak ini sangat baik untuk memasak dan memakan mentah dan penuh lemak yang sihat jantung termasuk asid oleik serta vitamin E dan K.

Ia juga sangat tinggi dalam antioksidan, yang boleh membantu mengurangkan keradangan dan menurunkan kolesterol buruk.

Kajian telah menunjukkan bahawa diet Mediterranean (diet yang melibatkan penggunaan minyak zaitun yang tinggi) telah dikaitkan dengan pencegahan penyakit jantung dan mengurangkan risiko diabetes jenis 2.

Ikan berlemak

lemak sihat

Ikan sentiasa ada tempat dalam pemakanan seimbang yang menyihatkan kerana sumber protein terbaik dan alternatif baik bagi ayam dan daging.

Ia juga merupakan sumber lemak yang sihat termasuk asid lemak omega-3, sejenis lemak tak tepu yang baik untuk kesihatan jantung, mata dan kesihatan bersama.

Makan jenis ikan secara teratur dapat membantu mengurangkan risiko penyakit jantung, memperbaiki kesihatan mental dan gejala pertempuran kemurungan dan mengurangkan risiko demensia di kemudian hari. Semua ini dari seekor ikan berlemak yang kecil!

Minyak kelapa

Popularitinya telah melonjak dengan manfaat kesihatannya. Minyak kelapa adalah lemak dan ia sangat tinggi lemak tepu (kira-kira 90 peratus daripada asid lemak yang mengandungi minyak kelapa tepu), yang dianggap lemak buruk.

Walaupun begitu, kajian telah menunjukkan bahawa populasi yang menggunakan jumlah kelapa dan minyak kelapa yang tinggi, tidak mempunyai tahap kolesterol diet yang tinggi dan berada dalam keadaan yang sangat baik.

Ini kerana lemak kelapa terutamanya terdiri daripada asid lemak rantaian sederhana, yang dimetabolismakan secara berlainan dalam tubuh.

Pengambilan jenis asid lemak ini boleh membantu menghalang selera makan dan meningkatkan metabolisme yang menyumbang kepada penurunan berat badan dan kebiasaan makan yang lebih baik.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/fat/art-20045550

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/food-and-nutrition/faq-20058439

Mayo Clinic Minute: How to choose a healthy fat

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/mufas/faq-20057775

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 15/10/2020
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor