backup og meta

Tak Semua Lemak Itu Jahat, Ini 4 Sumber Terbaik Untuk Dapatkan Lemak Sihat

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 20/07/2022

  Tak Semua Lemak Itu Jahat, Ini 4 Sumber Terbaik Untuk Dapatkan Lemak Sihat

  Lemak? Suatu yang ditakuti oleh semua orang kerana ia lazimnya memberi kesan buruk terhadap tubuh. Tetapi dalam masa yang sama tubuh masih memerlukan lemak untuk meneruskan funginya. Bagaimana memastikan anda mendapatkan lemak sihat? Apakah sumbernya?

  Telur

  Walaupun keseluruhan telur pernah dianggap buruk untuk kesihatan anda kerana kuningnya tinggi kolesterol dan lemak.

  Namun, sekarang keseluruhan telur dianggap sebagai sumber makanan yang sihat.

  Sebiji telur mengandungi kira-kira 212 miligram kolesterol yang mana 71 peratus daripada pengambilan harian yang disyorkan, namun kajian telah menunjukkan bahawa jenis kolesterol dalam telur (sebahagian besarnya) tidak mempengaruhi kolesterol dalam darah kita.

  Minyak zaitun

  lemak sihat

  Terdapat banyak kontroversi mengenai minyak goreng yang berbeza tetapi satu perkara yang paling dipersetujui oleh para pakar adalah manfaat kesihatan minyak zaitun.

  Minyak ini sangat baik untuk memasak dan memakan mentah dan penuh lemak yang sihat jantung termasuk asid oleik serta vitamin E dan K.

  Ia juga sangat tinggi dalam antioksidan, yang boleh membantu mengurangkan keradangan dan menurunkan kolesterol buruk.

  Kajian telah menunjukkan bahawa diet Mediterranean (diet yang melibatkan penggunaan minyak zaitun yang tinggi) telah dikaitkan dengan pencegahan penyakit jantung dan mengurangkan risiko diabetes jenis 2.

  Ikan berlemak

  lemak sihat

  Ikan sentiasa ada tempat dalam pemakanan seimbang yang menyihatkan kerana sumber protein terbaik dan alternatif baik bagi ayam dan daging.

  Ia juga merupakan sumber lemak yang sihat termasuk asid lemak omega-3, sejenis lemak tak tepu yang baik untuk kesihatan jantung, mata dan kesihatan bersama. 

  Makan jenis ikan secara teratur dapat membantu mengurangkan risiko penyakit jantung, memperbaiki kesihatan mental dan gejala pertempuran kemurungan dan mengurangkan risiko demensia di kemudian hari. Semua ini dari seekor ikan berlemak yang kecil!

  Minyak kelapa

  Popularitinya telah melonjak dengan manfaat kesihatannya. Minyak kelapa adalah lemak dan ia sangat tinggi lemak tepu (kira-kira 90 peratus daripada asid lemak yang mengandungi minyak kelapa tepu), yang dianggap lemak buruk.

  Walaupun begitu, kajian telah menunjukkan bahawa populasi yang menggunakan jumlah kelapa dan minyak kelapa yang tinggi, tidak mempunyai tahap kolesterol diet yang tinggi dan berada dalam keadaan yang sangat baik.

  Ini kerana lemak kelapa terutamanya terdiri daripada asid lemak rantaian sederhana, yang dimetabolismakan secara berlainan dalam tubuh.

  Pengambilan jenis asid lemak ini boleh membantu menghalang selera makan dan meningkatkan metabolisme yang menyumbang kepada penurunan berat badan dan kebiasaan makan yang lebih baik.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Muhamad Firdaus Rahim

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 20/07/2022

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan