home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Aspirin dan Ibuprofen, Bolehkah Diambil Bersama?

Aspirin dan Ibuprofen, Bolehkah Diambil Bersama?

Seperti yang diketahui umum, aspirin dan ibuprofen digunakan untuk merawat kesakitan kecil. Walau bagaimanapun, tidak semua ubat melegakan kesakitan adalah sama.

Bilakah perlu menggunakan aspirin?

Anda boleh menggunakan aspirin untuk merawat kesakitan kecil. Doktor anda juga boleh menetapkan aspirin untuk membantu mencegah serangan jantung atau strok. Serangan jantung dan strok boleh disebabkan oleh pembekuan darah pada saluran darah anda. Menurut Persatuan Jantung Amerika, aspirin harian yang berdos rendah boleh membantu mencegah serangan jantung.

Aspirin mencairkan darah anda dan membantu mengelakkan pembentukan bekuan darah. Oleh itu, jika anda mempunyai serangan jantung atau angin ahmar, doktor anda mungkin memberitahu anda untuk mengambil aspirin. Kadang-kadang, doktor anda akan mula menetapkan aspirin jika anda mempunyai beberapa faktor risiko untuk serangan strok atau jantung.

Bilakah perlu menggunakan ibuprofen?

Kesan ibuprofen pada sel darah atau platelet adalah kurang penting, menjadikannya pilihan untuk kelegaan kesakitan yang peribadi. Ia boleh merawat kesakitan kecil seperti sakit kepala, sakit gigi, sakit belakang, kekejangan haid, sakit otot dan kesakitan akibat artritis.

Ia juga boleh membantu meredakan demam. Anda harus cuba mengambil jumlah yang paling rendah. Jangan sekali-kali mengambil lebih daripada enam tablet ibuprofen dalam satu hari.

Bolehkan aspirin dan ibuprofen diambil bersama?

Jangan campurkan pengambilan aspirin dan ibuprofen. Jika seseorang sudah mengambil aspirin, pengambilan ibuprofen boleh meningkatkan peluang untuk kesan sampingan.

Menurut Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan Amerika Syarikat (FDA), ibuprofen boleh mengganggu kesan anti-pembekuan aspirin berdos rendah (81 mg sehari), yang berpotensi membuat aspirin kurang berkesan apabila digunakan untuk melindungi jantung dan membantu mengelakkan angin ahmar.

FDA mengesyorkan bahawa anda perlu mempertimbangkan perkara berikut:

  • Sekiranya anda menggunakan ibuprofen sesekali, hanya terdapat sedikit risiko ibuprofen akan mengganggu kesan aspirin berdos rendah.
  • Jika anda hanya memerlukan satu dos ibuprofen, ambil 8 jam sebelum atau 30 minit selepas mengambil aspirin berdos rendah.
  • Sekiranya anda perlu mengambil ibuprofen lebih kerap, berbincang dengan doktor tentang alternatif ubat. Doktor anda boleh mencadangkan ubat penahan sakit yang tidak mengganggu kesan aspirin berdos rendah.

Untuk kekal selamat dan mengelakkan tindak balas ubat yang tidak diingini, anda harus berbincang dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum mengambil sebarang ubat bukan preskripsi (OTC) jika anda menggunakan aspirin dalam sebarang bentuk.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Know the Difference Between Your Pain Relievers https://www.utmedicalcenter.org/healthy-tips/106/know-the-difference-between-your-pain-relievers/ Accessed on Feb 19, 2019.

Is it safe to mix aspirin and ibuprofen? https://www.medicalnewstoday.com/articles/322793.php Accessed on Feb 19, 2019.

The Real Difference Between Aspirin and Ibuprofen—and When to Take Them https://www.msn.com/en-us/health/pain-management/the-real-difference-between-aspirin-and-ibuprofen%E2%80%94and-when-to-take-them/ar-BBPHPfk#page=2 Accessed on Feb 19, 2019.

Is It Safe to Take Aspirin and Ibuprofen Together? https://www.healthline.com/health/pain-relief/aspirin-ibuprofen Accessed on Feb 19, 2019.

Can I Take Aspirin and Ibuprofen Together? https://www.verywellhealth.com/can-i-take-aspirin-and-ibuprofen-together-1124016 Accessed on Feb 19, 2019.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 13/07/2020
Disemak secara perubatan oleh Dr. Amy Kor
x