Penuaan Jantung Kesan Kurang Tidur

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 15/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Orang dewasa yang tidur terlalu sedikit atau terlalu banyak mungkin mempunyai risiko serangan jantung atau strok yang lebih tinggi, kata para penyelidik yang berpendapat bahawa perkara ini berlaku disebabkan lebihan usia jantung atau penuaan jantung.

Dalam sebuah kajian yang melibatkan warga Amerika Syarikat dewasa, mereka yang tidur 7 jam sehari mempunyai risiko masalah jantung paling rendah dengan purata lebihan usia jantung 3.7 tahun. Ini dapat dibandingkan dengan 4.5 tahun lebihan usia jantung bagi mereka yang tidur enam atau lapan jam dan 5.1 tahun lebihan usia jantung bagi mereka yang tidur kurang lima jam setiap malam.

Tabiat kurang tidur yang berpanjangan mempunyai kesan negatif ke atas pelbagai sistem badan termasuk sistem kardiovaskular. Kajian telah menunjukkan hubungan yang ketara antara tempoh tidur dan faktor risiko penyakit jantung seperti tekanan darah tinggi, merokok, kolesterol tinggi, diabetes, dan obesiti.

Usia jantung ditakrifkan sebagai umur sistem saluran darah dan jantung yang diramalkan berdasarkan profil risiko kardiovaskular dan diperkenalkan oleh Framingham Heart Study pada tahun 2008.

Perbezaan antara anggaran usia jantung seseorang dan usia sebenar individu tersebut ditakrifkan sebagai ‘lebihan usia jantung‘. Semakin tinggi lebihan usia jantung, semakin tinggi risiko mendapat penyakit jantung.

Sebagai contoh, jika seorang lelaki berusia 40 tahun mempunyai anggaran usia jantung 44 tahun berdasarkan profil risiko kardiovaskularnya (risiko mengalami penyakit jantung) maka lebihan usia jantungnya adalah 4 tahun. Ini bererti jantungnya tua 4 tahun berbanding usianya yang sebenar. Konsep usia jantung ini membantu memudahkan penerangan tentang risiko penyakit jantung. Anda boleh menggunakan  kalkulator usia jantung jika berusia 30-74 tahun untuk mengetahui anggaran usia jantung anda.

Kajian kaitan tidur dan usia jantung tersebut dilakukan Dr Yang dan kumpulannya dengan menganalisis data dari Suruhanjaya Pemeriksaan Kesihatan dan Pemakanan Kebangsaan AS pada tahun 2007 – 2014 melibatkan 12,755 peserta antara umur 30 dan 74 tahun tanpa sejarah penyakit jantung atau strok.

Berdasarkan purata tidur malam harian yang dilaporkan peserta, pasukan kajian membahagikan peserta kepada lima kumpulan. Kira-kira 13 peratus tidur dalam purata lima jam atau kurang setiap malam, 24 peratus tidur enam jam, 31 peratus tidur tujuh jam, 26 peratus tidur lapan jam dan kira-kira 5 peratus tidur sembilan jam atau lebih setiap malam.

Para penyelidik mengira anggaran usia jantung dengan mengambil kira faktor umur, jantina, tekanan darah, sama ada mereka dirawat untuk tekanan darah tinggi, sejarah merokok, diabetes dan kolesterol untuk menghasilkan profil risiko kardiovaskular secara keseluruhan. Kemudian mereka menerjemahkan profil risiko kepada lebihan usia jantung.

Tempoh tidur yang lebih pendek mungkin menyumbang kepada risiko masalah jantung melalui kesan pada fungsi metabolik dan endokrin, keradangan, kerosakan vaskular, serta kecaluran rima sirkadian. Meskipun kajian lanjut diperlukan untuk menjelaskan kaitan ini, yang pasti, keperluan tidur bukanlah sesuatu yang boleh diambil remeh.

Pastikan anda menangani sebarang masalah tidur yang anda hadapi untuk mengelakan sebarang kesan kurang tidur yang tidak diingini selain penuaan pada jantung. Tempoh tidur yang terlalu pendek atau terlalu panjang dikaitkan dengan risiko yang lebih tinggi, dengan kebanyakan kajian menunjukkan bahawa risiko terendah berlaku dengan 7 jam sehari dalam tempoh tidur. Oleh itu, adalah penting untuk anda mendapatkan tidur mencukupi sebanyak tujuh jam setiap malam.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Posisi Tidur Mana Yang Paling Sihat? Cara Tidur Ini Boleh Buat Awet Muda Juga, Tau!

  Tahukah anda posisi tidur berkaitan dengan keperibadian seseorang? Bukan itu saja, posisi yang betul memberikan manfaat kesihatan dalam jangka masa panjang!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Tidur Berkualiti, Tidur Nyenyak 19/01/2021 . 3 minit bacaan

  Cepat Penat & Susah Tidur Waktu Malam? Hati-Hati, Ia Mungkin Masalah TAK Disangka Ini!

  Asyik berasa lesu, penat dan susah tidur? Apa kata anda periksa simptom anda dalam artikel ini. Mungkin anda mengalami keadaan ini, boleh memudaratkan anda!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Tidur Berkualiti 15/01/2021 . 3 minit bacaan

  Berapa Jumlah Tidur Yang Mencukupi? Tidur 5 Jam Sehari Tingkatkan Risiko Osteoporosis!

  Mungkin ramai yang tak percaya ada kaitan di antara masalah tak cukup tidur dengan osteoporosis. Hakikatnya, tidur merupakan salah satu elemen penting...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Tidur Berkualiti 15/01/2021 . 3 minit bacaan

  Tidur Berdengkur Tanda Tidur Lena? SALAH! Ada Kajian Kata Ia Berkait Dengan Genetik!

  Ramai yang mengalaminya namun tidak tahu apa punca tidur berdengkur bukan? Jom klik artikel ini untuk tahu jawapan kepada soalan ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Apnea Tidur, Tidur Berkualiti 12/01/2021 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  postur tubuh badan

  Bukan Sahaja Berdiri, Postur Badan Ketika Duduk & Tidur Juga Penting Untuk Tulang!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 27/01/2021 . 3 minit bacaan
  jam tidur

  Sering Mengantuk Kerana Tidak Cukup Tidur? Ini Cara Nak Kira Jam Tidur Ikut Peringkat Usia

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 27/01/2021 . 3 minit bacaan
  sakit dada kiri

  8 Perkara Penting WAJIB Tahu Jika Alami Serangan Jantung Ketika Memandu

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 26/01/2021 . 3 minit bacaan
  kesan tabiat buruk pada wajah

  Tak Guna Membazir Beli Produk Anti Penuaan Mahal-Mahal Jika Masih Buat Tabiat Ini…

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 22/01/2021 . 3 minit bacaan