14 Cara Hilangkan Parut Jerawat, Boleh Dirawat Hanya Dengan Makanan Saja, Senang!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 10/08/2020 . 7 minit bacaan
Share now

Jerawat adalah penyakit kulit yang disebabkan bakteria dan biasanya muncul pada bahagian muka, leher, belakang badan dan dada. Kesan akibat jerawat yang paling ketara adalah parut jerawat, yang mungkin memakan masa bertahun untuk sembuh. Jadi, kefahaman tentang penyebab parut jerawat boleh membantu anda untuk menentukan kaedah rawatan yang berkesan dan mengetahui cara hilangkan parut jerawat yang boleh dilakukan.

Kenapa jerawat meninggalkan parut?

Menurut American Academy of Dermatology, terdapat hampir 80% individu yang mengalami masalah jerawat menderita akibat parut.

Parut datang daripada proses penyembuhan luka yang dihasilkan badan. Jerawat merupakan antara salah satu kerosakan pada kulit, selepas keradangan ia akan meninggalkan parut. Kolagen yang musnah ketika keradangan akan mengakibatkan wujudnya parut seperti ‘cucukan jarum’ (ice pick) – ini kerana kulit kehilangan tisu dan sistem sokongan

Lebih malang lagi jika jerawat itu muncul pada bahagian muka, yang menyebabkan parut yang wujud membawa kepada hilang keyakinan diri kepada pesakit. Kolagen yang hilang akan menyebabkan parut kelihatan lebih menonjol. Jadi, apakah cara hilangkan parut jerawat?

Jenis parut jerawat

Sebelum mengetahui mengenai cara hilangkan parut jerawat, apa kata anda mengenali dulu tentang jenis parut jerawat yang boleh anda alami.

Terdapat tiga jenis parut jerawat iaitu atrophic, hypertrophic dan keloid – menyebabkan parut yang wujud juga mungkin berbeza.

Parut jerawat atrophic merupakan antara parut jerawat yang biasa dialami. Parut ini diklasifikasikan sebagai ice pick, box scar, dan rolling scar. Parut ice pick atau seperti cucukan jarum ini mempunyai parut yang kecil (2mm), dalam dan kelihatan seperti bentuk V, bagi rolling scar adalah bersaiz agak besar (sekitar 4-5mm), berbentuk M. Manakala parut jerawat bentuk U dan agak luas adalah parut jerawat untuk jenis box scar.

Kolagen yang berlebihan atau berkurangan boleh menjadi punca kepada parut jenis hypertrophic dan keloid. Parut hypertrophic berlaku apabila kolagen hyalinized tebal dan berkumpul pada kulit. Biasanya ia mempunyai warna merah jambu. Manakala parut keloid mempunyai warna merah-ungu dan bersaiz agak kecil dari hypertrophic.

Jika anda berasa terganggu atau kemunculan parut yang kronik menjejaskan keyakinan diri anda, sebaiknya anda hubungi atau berjumpa doktor atau pakar dermatologi untuk mendapatkan pemeriksaan menyeluruh dan rawatan yang betul. 

Pilihan untuk merawat jerawat terdiri daripada terapi semula jadi, ubatan ataupun pembedahan laser. Ikuti penjelasan lanjut mengenai keadah merawat dan cara hilangkan parut jerawat.

Adakah Terdapat Cara Hilangkan Parut Jerawat?

Cara Hilangkan Parut Jerawat - cara hilangkan

Mengubati parut jerawat biasanya bergantung kepada tahap dan lokasi parut anda. Doktor mungkin akan menyarankan anda menggunakan krim berubat atau rawatan kulit kosmetik untuk merawat parut jerawat anda. Pastikan anda mendapat nasihat daripada doktor sebelum menggunakan sebarang krim berubat atau rawatan kulit kosmetik.

Krim berubat

Antara cara hilangkan parut jerawat yang boleh anda cuba anda adalah dengan menggunakan krim. Terdapat banyak krim topikal untuk berubat yang membantu mengurangkan penampilan parut jerawat anda. 

Doktor anda boleh menetapkan kortikosteroid dos rendah digunakan untuk menguruskan sebarang parut yang merah dan bengkak. Krim berubat lain boleh meringankan parut jerawat anda dengan bahan-bahan seperti hidrokuinon, asid kojik (pelembab kulit semula jadi yang berasal dari ekstrak cendawan), arbutin (juga dikenali sebagai ekstrak bearberry), dan vitamin C (asid askorbik).

Rawatan kulit kosmetik

Sekiranya anda mengalami parut yang serius yang disebabkan oleh kehadiran jerawat, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan sebagai cara hilangkan parut jerawat anda, antaranya:

 • Laser resurfacing 

Kaedah ini menggunakan teknologi laser untuk memperbaiki dan mengetatkan permukaan kulit, meninggalkan kulit licin dan kelihatan muda. Ia membantu menghasilkan kolagen untuk membentuk lapisan kulit baru dan membantu mengisi parut jerawat. Ia boleh mengambil mana-mana masa dari beberapa minit hingga satu jam. Doktor akan cuba mengurangkan kesakitan terlebih dahulu dengan mematikan rasa kulit dengan anestesia tempatan. Ia biasanya mengambil masa antara 3 dan 10 hari untuk kulit sembuh sepenuhnya.

 • Fractional laser therapy

Rawatan laser jenis ini boleh menembusi lebih mendalam ke dalam kulit daripada kaedah laser biasa atau dermabrasi. Laser jenis ini tidak mengeluarkan lapisan atas kulit. Sebaliknya, ia menggunakan denyutan cahaya laser untuk memasuki kulit dan menggalakkan pengeluaran kolagen. Ia kurang invasif dan mempunyai masa penyembuhan yang lebih pendek.

 • Dermabrasion

Rawatan ini menggunakan peranti berus berputar untuk menghilangkan lapisan kulit. Apabila kulit menyembuh, lapisan kulit yang baru terbentuk adalah lebih licin dan muda. Ia mengambil masa kira-kira 10 hari hingga 3 minggu untuk penyembuhan kulit.

 • Filler injections 

Rawatan ini boleh membantu mengisi jurang inden yang membentuk parut keloid atau parut yang tertekan. Tetapi, kelemahan kepada kaedah ini adalah bahawa ia perlu diulang pada setiap 4 hingga 6 bulan, kerana produk ini memerlukan masa untuk menyerap ke dalam kulit.

 • Pembedahan parut jerawat

Pembedahan kecil mungkin diperlukan untuk bekas luka jerawat yang lebih teruk. Pembedahan tidak boleh mengeluarkan parut sepenuhnya tetapi boleh meningkatkan parut menjadi kurang ketara. Tisu parut yang selebihnya akhirnya akan pudar dari masa ke masa.

Kunci utama untuk menyembuhkan parut jerawat adalah kesabaran. Banyak rawatan mungkin mempunyai lebih banyak kesan sampingan daripada yang lain. Dan, parut jerawat setiap orang boleh berbeza daripada yang lain. Anda harus berbincang dengan ahli dermatologi anda mengenai kemungkinan pilihan rawatan yang boleh meningkatkan parut jerawat anda.

Makanan untuk Menghilangkan Parut Jerawat

Walaupun jerawat telah hilang, anda masih boleh melihat parut kecil jerawat pada kulit anda. Parut ini boleh menghalang kulit anda dari kelihatan sempurna dan menggelapkan kulit anda. Tahukah anda terdapat cara hilangkan parut jerawat melalui pemakanan? Tidak percaya? Teruskan membaca untuk mengetahui mengenai makanan dan cara hilangkan parut jerawat melaluinya.

Ubi keledek

Cara Hilangkan Parut Jerawat - ubi keledek

Ubi keledek kaya dengan vitamin A. Ia adalah penting untuk penyembuhan kulit kerana ia adalah sejenis antioksida yang kuat. Kerana sifat-sifatnya sebagai antioksida, ia efektif dalam mengukuhkan sistem imun dan membantu proses penyembuhan dengan mengurangkan keradangan. Vitamin A penting untuk proses pertumbuhan semula, membantu mencegah kedutan dan bintik hitam.

Bayam

Bayam adalah sejenis sayur yang kaya dengan zink unsur surih. Bagaimana zink membantu penyembuhan kulit? Walaupun zink bukanlah penyembuh ajaib untuk jerawat, tetapi ternyata bahawa ramai penghidap jerawat mengalami kekurangan zink. Mengambil zink atau makanan yang kaya dengan zink adalah cara yang mudah untuk mendapatkan kulit yang sihat.

Badam

Vitamin E, yang boleh didapati dalam badam, adalah sejenis antioksida. Fungsi utamanya dalam penjagaan kulit adalah dengan memberikan perlindungan dari sinaran matahari, tetapi ia juga boleh digunakan dalam merawat kulit kering dan keradangan dengan membuatkan kulit kekal terhidrat dan sihat untuk menghasilkan kolagen.

Flaxseed

Asid lemak omega-3 dalam flaxseed adalah sejenis antioksidan. Omega-3 mempunyai ciri-ciri antiradang yang mengurangkan kemerahan dan bengkak, mengehadkan kerengsaan. Semua ini adalah aspek positif untuk kulit yang lebih sempurna. Asid lemak menggalakkan penghasilan secara semula jadi, bahan kimia yang mengawal keradangan.

Lada benggala kuning

Warna kuning adalah petanda bagi vitamin C. Vitamin C adalah pada kadar yang tinggi di dalam epidermis (lapisan luar kulit) serta dermis (lapisan dalaman kulit). Sifat antikanser (antioksida), dan peranannya dalam membantu penghasilan kolagen boleh menghasilkan kulit yang sihat.

Rawatan Sampingan Terbaik untuk Parut Jerawat

Sememangnya kemunculan jerawat boleh menjadi memalukan dan menjejaskan penampilan untuk dialami apabila anda seorang remaja mahupun dewasa. Jerawat yang dialami mungkin akan hilang selepas itu, walau bagaimanapun, parut jerawat yang tertinggal mungkin akan menimbulkan masalah keyakinan diri. Disebabkan itu, penyembuhan jerawat sahaja tidak mencukupi, parut jerawat juga perlu diuruskan sebelum anda benar-benar boleh melupakan masalah jerawat.

Perkongsian di atas masih belum mencukupi mengenai cara hilangkan parut jerawat? Baiklah, berikut merupakan antara rawatan sampingan yang biasa digunakan sebagai cara hilangkan parut jerawat termasuklah:

1. Ais

Cara Hilangkan Parut Jerawat - ais

Apabila jerawat meletus, terdapat rawatan percuma dan mudah yang boleh anda gunakan untuk membantu mengurangkan kesannya – ais. Meletakkan ais pada jerawat dapat membantu mengurangkan saiz dan kemerahan jerawat. Selain itu, ais boleh membuatkan kulit terasa kebas, membuatkan anda tidak akan merasa sakit daripada sista nanah yang besar dan menyakitkan itu.

Ais juga berfungsi sebagai astringen semula jadi untuk mengetatkan liang sekitar cela dan parut, membuatkan parut kurang jelas, dengan mengurangkan saiz liang yang terjejas disebabkan jerawat. Jadi, ini mungkin cara hilangkan parut jerawat yang mudah, bukan?

2. Hirisan tomato, timun

Menggosok hirisan tomato pada parut juga didapati berkesan dalam mengurangkan kemunculan cela atau parut. Ini sebahagiannya disebabkan oleh vitamin A dan karoten dalam tomato, yang menambah baik tekstur kulit. Timun pula boleh mengurangkan keradangan, melegakan kulit dan menyembuhkan parut yang disebabkan oleh jerawat.

3. Putih telur

Cara hilangkan parut jerawat yang boleh anda lakukan di rumah adalah dengan menggunakan putih telur. Putih telur mudah didapati dan berkesan dalam merawat parut jerawat. Sapukan putih telur pada parut dengan menggunakan bola kapas dan biarkan semalaman untuk mendapatkan kesan yang terbaik. 

Telur mengandungi sejumlah besar protein dan dengan menggunakannya secara langsung kepada kulit anda, anda boleh mempercepatkan proses penyembuhan. Protein adalah blok pembinaan tisu selular, dan otot, jadi sapukan secara langsung dan biarkannya di muka anda boleh meningkatkan sedikit kecepatan pemulihan parut jerawat anda.

4. Jus limau

Minum air jus limau ais pastinya amat menyegarkan, terutama ketika cuaca panas, tetapi tahukah anda penggunaan jus limau juga merupakan salah satu cara hilangkan parut jerawat? Bagaimana caranya?

Sapukan jus yang baru diperah dari limau atau lemon pada parut, kemudian biarkan seketika sebelum membasuh. Jus limau menyediakan vitamin C dan flavenoid, keduanya mengandungi  antioksidan, agen antibiotik dan disinfektan yang bermanfaat untuk kulit bersih licin. 

Sapuan pada kulit berfungsi untuk mengelupaskan sel-sel mati dan menggalakkan keanjalan kulit dan pertumbuhan kulit yang baru, manakala jika diambil secara oral, jus limau boleh membantu liang roma membersihkan liang bagi mendapatkan kulit bersih yang cerah.

Ciri pelunturan jus limau menjadikan cela kurang kelihatan. Jus limau juga membantu dalam pembuangan sel-sel kulit mati dan dalam pertumbuhan semula sel-sel baru, di samping meningkatkan keanjalan kulit.

5. Minyak zaitun

Anda perlu menggunakan minyak zaitun untuk mencerahkan parut jerawat. Ia akan menjadikan kulit licin kembali dan mengurangkan betapa ketara parut anda. Minyak zaitun penuh dengan antioksidan semula jadi, disebabkan itu ia begitu kerap digunakan di seluruh dunia untuk pelbagai manfaat kesihatan. Dari segi membersihkan cela kulit dan parut, ia adalah salah satu pilihan rawatan sampingan yang terbaik.

6. Minyak biji rose hip

Anda akan menemukan vitamin A dalam kebanyakan produk penjagaan kulit. Ia adalah satu “retinoid,” bahan kimia yang membantu menggantikan sel-sel kulit lama dengan yang baru dan membuat kolagen serta mengurangkan parut jerawat. 

Cara Hilangkan Parut Jerawat - rose hip oil

Minyak biji rosehip amat kaya dengan vitamin A. Minyak ini juga merupakan ejen antipenuaan yang kuat, yang mengurangkan kedutan dan membantu memperbaharui kulit. Beberapa dermatologi mengatakan minyak ini juga baik sebagai rawatan jerawat dan antipenuaan. Urut kulit dengan minyak ini dua kali sehari untuk hasil yang terbaik.

7. Minyak lavender

Aroma minyak lavender sememangnya dapat memberikan terapi kepada jiwa yang mengalami tekanan. Tetapi dalam masa yang sama, minyak lavender juga merupakan salah satu cara hilangkan parut jerawat yang boleh anda cuba.

Minyak lavender boleh merawat pelbagai penyakit kulit seperti jerawat, kedutan, psoriasis, dan keadaan keradangan yang lain. Ia mempercepatkan proses penyembuhan luka, terhiris, terbakar, dan selaran matahari.

Tetapi, perlu diingatkan sebelum anda menggunakan sebarang kaedah rawatan sampingan yang dinyatakan di atas, sebaiknya anda mendapatkan nasihat dan pandangan daripada doktor dan pakar perubatan. Ia adalah untuk mengelakkan sebarang risiko yang boleh menyebabkan masalah parut jerawat anda menjadi semakin kronik.  

Anda mungkin berminat untuk membaca artikel berikut:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Pakai Makeup Bagi Kulit Berjerawat, Boleh Ke? Bagaimana Pula Kalau Berkongsi Alat Solek?

  Rakan baik anda mungkin mengatakan bahawa anda harus berhenti memakai makeup kerana ia menjadi faktor kulit berjerawat anda. Ini ke sebab jerawat tumbuh?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Sihat Bergaya 19/08/2020 . 3 minit bacaan

  Ini Sebab Jerawat Muncul Pada Setiap Anggota Badan, Kalau Nak Cegah, Kena Tahu Punca Dulu!

  Masalah jerawat boleh akibatkan tekanan jika tidak dirawat. Jika anda struggle merawat masalah ini, anda harus mengetahui punca jerawat badan dan muka.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Sihat Bergaya 24/07/2020 . 3 minit bacaan

  Ada Benjolan Pada Alat Sulit, Ini Jerawat Atau Tanda Herpes? Sila Peka Perubahan Ini

  Kalian keliru sama ada herpes atau jerawat yang berlaku pada alat kemaluan anda? Jom klik artikel ini untuk tahu 3 panduan membezakannya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Sihat Bergaya 20/07/2020 . 3 minit bacaan

  Nak Hilang Jerawat, Makan Pil Perancang: Sahih Ke Tidak?

  Pada awalnya, kami juga tidak mempercayainya. Namun, pil perancang benar-benar boleh bantu hilangkan jerawat. Ia adalah salah satu produk hilangkan jerawat!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 29/06/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  masalah jerawat

  Hati-Hati Kalau Nak Ambil Pil Jerawat Ini, Kena Faham Kesan Sampingannya Dahulu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 02/10/2020 . 3 minit bacaan
  kondisi kulit semasa menopaus

  Kulit Boleh Berubah Ketika Menopaus? Ini Yang Perlu Anda Tahu, Jadi Boleh Bersiap-sedia

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 09/09/2020 . 3 minit bacaan
  bintik putih

  Muncul Banyak Bintik Putih Pada Buah Zakar, Adakah Benar Ia Tanda Kanser Testis?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 01/09/2020 . 3 minit bacaan
  penyebab jerawat

  Bukan Sebab Hormon Sahaja, Beronani Juga Boleh Jadi Punca Jerawat?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 20/08/2020 . 3 minit bacaan