Mengapa Steroid Memudaratkan Kesihatan?

  Mengapa Steroid Memudaratkan Kesihatan?

  Jangan keliru dengan steroid anabolik dengan kortikosteroid. Steroid anabolik digunakan untuk membina otot. Manakala kortikosteroid digunakan untuk melegakan tindak balas imun yang terlalu aktif dan mengurangkan bengkak.

  Bagaiman steroid berfungsi?

  Steroid berfungsi dengan meniru sifat hormon semulajadi. Tisu otot dihujani dengan tapak reseptor khusus untuk pertumbuhan. Kunci hormon yang betul boleh mengakses tapak berkenaan. Steroid mengaktifkan tapak reseptor ini kerana komposisi kimia mereka sangat mirip dengan hormon testosteron. Apabila tapak reseptor dirangsang, tindak balas kesan domino berlaku apabila ubat mengarahkan badan untuk meningkatkan pengeluaran tisu otot.

  Steroid boleh diambil dalam bentuk tablet, kapsul atau cecair suntikan, bergantung kepada jenama. Istilah umum lain bagi steroid termasuk ‘roids’, ‘gear’ dan ‘jus’.

  Kesan pengambilan steroid

  Tekanan darah tinggi

  Hormon dalam steroid menyebabkan badan anda mengekalkan natrium dan cecair dalam masa beberapa hari. Ia memberikan tekanan tambahan pada saluran darah anda, yang boleh menyebabkan tekanan darah tinggi. Tekanan darah tinggi secara kronik boleh menyebabkan otot jantung anda menjadi kaku, yang boleh membawa kepada penyakit jantung atau kegagalan jantung

  Meningkatkan risiko serangan jantung

  Selain meningkatkan tekanan darah anda, steroid boleh meningkatkan kolesterol LDL (jahat) dan menurunkan kolesterol HDL (baik) anda. Kedua-dua perkara itu menyebabkan aterosklerosis (apabila arteri anda menjadi lebih sempit dengan plak), yang boleh menyebabkan serangan jantung. Ini berlaku kerana steroid mengubah pengeluaran lipase trigliserida hepatik, enzim di hati yang bertanggungjawab terhadap pengawalan kolesterol.

  Pakar tidak boleh menyatakan kepastian berapa lama pengambilan steroid meningkatkan risiko serangan jantung anda. Tetapi penemuan yang diterbitkan dalam jurnal Circulation menunjukkan bahawa pengangkat berat lelaki yang kerap menggunakan steroid selama lebih dari dua tahun mempunyai kerosakan yang tidak dapat dipulihkan pada arteri mereka.

  Tingkah laku agresif

  Steroid bukan sahaja membuatkan anda cepat marah dan marah dalam tempoh singkat. Ia boleh mendorong anda dalam kemarahan yang penuh dan membuatkan anda melakukan perkara-perkara di luar jangkaan anda. Ia juga boleh membuatkan anda berasa lebih cemas dengan mungkin menganggap orang ramai sebagi ancaman dan anda menggunakan kekerasan untuk melindungi diri.

  Testosteron yang berlebihan merosakkan sistem saraf pusat anda dan menghalang pengeluaran serotonin neurotransmiter yang baik. Akibatnya, anda lebih mudah merasa marah atau tertekan.

  Jerawat

  Steroid merosakkan kulit anda dengan dua cara. Pertama, ia menyebabkan kelenjar minyak menghasilkan lebih banyak lemak dan kolesterol, yang menjadikan kulit anda berminyak. Pada masa yang sama, ia juga menggalakkan kulit anda untuk meningkatkan pengeluaran bakteria.

  Ketidaksuburan

  Bagi lelaki, semua testosteron tambahan dari steroid boleh mengecilkan buah zakar anda dan mengurangkan jumlah sperma. Tahap hormon yang terlalu tinggi dapat menekan pengeluaran hormon peluteinan (LH) dan hormon yang merangsang folikel, yang memberitahu testis untuk menghasilkan sperma.

  Menurut anggaran Institut Penyalahgunaan Dadah Kebangsaan, masalah pengeluaran sperma menjejaskan kira-kira separuh daripada semua pengguna steroid. Ia boleh pulih dengan sendirinya apabila anda berhenti mengambil steroid tetapi ia mengambil masa berbulan atau bertahun untuk kembali kepada keadaan normal.

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan

  Steroids https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/steroids Accessed on Sept 26, 2018.

  7 Horrifying Consequences of Taking Steroids https://www.menshealth.com/health/g18199455/7-horrifying-consequences-of-taking-steroids/ Accessed on Sept 26, 2018.

  Why Steroids Are Bad for You https://www.webmd.com/fitness-exercise/news/20050316/why-steroids-are-bad-for-you#1 Accessed on Sept 26, 2018.

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 29/11/2019
  Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor