backup og meta

Cara Mencegah Tanda Merah dan Parut Jerawat

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 29/11/2019

  Cara Mencegah Tanda Merah dan Parut Jerawat

  Berbeza dengan kepercayaan umum, tanda merah dan parut jerawat adalah 2 konsep yang berbeza. Walaupun parut jerawat berpunca daripada kerosakan yang mendalam dalam struktur di bawah kulit, tanda merah adalah tanda penyembuhan luka. Tanda merah dirujuk sebagai hiperpigmentasi selepas keradangan, yang akan hilang sendiri selepas beberapa lama.

  Rawatan untuk tanda merah

  Oleh kerana tanda merah bukan disebabkan oleh melanin, agen pencerah kulit seperti hydroquinone mempunyai kesan yang sangat terhad pada tanda merah. Begitu juga rawatan rumah seperti jus lemon. Mana-mana jus berasid boleh merengsakan kulit anda, melambatkan penyembuhan. Berikut adalah beberapa petua untuk menyingkirkan tanda merah:

  • Elakkan skrub fizikal dan produk penjagaan kulit yang mengandungi bahan-bahan yang kasar, misalnya: alkohol dan menthol.
  • Lakukan pengelupasan dengan BHA setiap hari untuk membersihkan liang yang tersumbat dan mengurangkan kemerahan.
  • Sentiasa memakai pelindung matahari dengan SPF 30 sekurang-kurangnya, walaupun pada hari mendung atau hujan. Pendedahan kepada radikal UV bukan sahaja akan memperlahankan proses penyembuhan kulit anda tetapi juga membuat tanda merah menjadi lebih gelap.
  • Beralih kepada produk penjagaan kulit yang mengandungi bahan anti-oksida untuk mempercepatkan proses penyembuhan.

  Rawatan untuk parut jerawat

  Produk penjagaan kulit tidak boleh membaiki parut jerawat. Untuk memperbaiki kerosakan yang teruk, anda perlu menemui ahli dermatologi. Sekiranya anda mempunyai parut mendalam, terdapat pengisi kulit yang boleh memenuhi lekuk parut, menjadikannya kurang kelihatan. Gabungan pengelupasan kimia, rawatan laser fraksional dan rawatan radiofrekuensi dapat memberikan hasil yang lebih baik. Rawatan microneedling mungkin berfungsi dengan baik, selagi dilakukan oleh seorang pakar. Microneedling di rumah tidak dianjurkan kerana anda mungkin mencederakan diri sendiri. Transplantasi lemak juga dianggap sebagai penyelesaian yang baik untuk parut yang ke dalam. Dalam prosedur ini, lemak anda akan diambil dan disediakan di makmal. Kemudian lemak tersebut akan disuntik ke dalam kulit anda untuk mengisi bekas luka tersebut.

  Kerana setiap kulit adalah berbeza, anda mungkin memerlukan rawatan yang unik. Selain itu, setiap kaedah mempunyai kelebihan dan kekurangan. Oleh itu, adalah penting untuk berunding dengan ahli dermatologi anda sebelum membuat keputusan untuk memilih sebarang jenis rawatan.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 29/11/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan