Berapa Kali Perlu Membersihkan Muka?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 13/09/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Seperti semua yang berkaitan dengan kulit, tiada peraturan menutupi muka. Daripada jenis kulit ke persekitaran, berapa kali anda perlu membersihkannya sehari bergantung kepada anda. Walau bagaimanapun, anda mungkin patut masuk ke dalam salah satu daripada kategori berikut. Di sini pecahan supaya anda tahu bilangan anda.

Kulit sensitif / reaktif

Jika anda mempunyai kulit kering atau kombinasi, jangan fikir ini bermakna anda boleh melangkau mencuci muka anda. Dalam kebanyakan kes, anda masih perlu mencuci muka dua kali sehari. Jangan terlalu cuci! Cuci untuk membersihkan kotoran kulit seharian, seperti solekan dan kotoran persekitaran, masih penting, tetapi terlebih mencuci bermakna perbezaan antara kulit yang bersih, kulit yang teruk dan rosak. Pada waktu pagi, percikan air sahaja akan menyiapkan anda untuk hari yang akan datang, diikuti dengan regimen biasa anda untuk toning dan pelembab. Dalam membersihkan waktu petang, pastikan anda menggunakan jenis pembersih kulit khusus (dalam kes ini, biasanya pembersih susu lembut) untuk menghalang seseorang kerengsaan.

Kulit normal / berminyak

Kulit berminyak, sebenarnya, memerlukan penjagaan lebih daripada jenis kulit yang lain dari segi pembersihan dan pengelupasan. Terdapat beberapa perkara yang tidak boleh terlalu bersih; muka anda bukan salah satu daripadanya. Jika anda mempunyai kulit yang sangat berminyak, membasuh berlebihan sepanjang hari boleh menghilangkan kelembapan muka dan seterusnya menghasilkan lebih banyak minyak. Minyak dibina semalaman dan oleh itu membersihkan pagi adalah perlu untuk membersihkannya. Minyak dan bahan pencemar akan dibina semula pada siang hari, membersihkan pada malam penting untuk kelangsungan kulit anda. Cuci pada waktu petang biasanya masih satu kemestian untuk membuang solekan dan mana-mana kootran lain. Anda juga calon yang baik untuk pengelupasan biasa, sama ada dengan harian biasa atau lebih satu minggu. Juga, pastikan tidur dengan bantal sangat bersih!

Jika bersenam di siang hari

Mana kelas senaman yang anda sertai, ia mesti sentiasa perlu dibersihkan selepas senaman yang berlebihan – jenis yang menghasilkan peluh. Peluh untuk meresap ke dalam kulit akan menyekat liang, berpotensi menyebabkan jerawat dan bintik hitam. Jika anda tidak mempunyai isu ini, anda pasti tidak mahu memperkenalkannya hanya kerana anda terlalu malas untuk mencuci muka di bilik persalinan. Sentiasa ingat untuk memastikan tuala tangan bersih untuk pengeringan – menggunakan tuala kotor anda risiko memburukkan mana-mana keadaan kulit yang sedia ada (atau menyebabkan sesuatu yang tidak pernah wujud sebelum ini).

Jika memakai solekan

Di mana sahaja kedudukan kulit anda, di spektrum sangat berminyak sangat sensitif, satu perkara yang pasti: memakai solekan memerlukan membersihkan dua kali ganda pada waktu malam. Anda tidak boleh tidur dengan muka yang ada solekan. Tetapi, jika anda tidak memakai solekan pada hari itu, ia adalah idea yang baik untuk mencuci wajah anda. Pembersihan pertama mengambil kira solekan, yang kedua sebenarnya membersihkan kulit. Jika anda melihat sebarang kesan solekan apabila anda mengelap muka pada tuala anda, anda tidak membersihkan dengan teliti atau berkesan seperti sepatutnya.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Miliki Kulit Berminyak Penjagaan Kena Lebih Baik, Ini Pencuci Muka Yang Sesuai & Cara Penjagaannya

  Anda mengenali jenis kulit anda? Bagaimana untuk kulit berminyak? Apakah aspek pemilihan pencuci muka untuk kulit berminyak? Ikuti perkongsian berikut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa

  Serum Muka: Kebaikan dan Kekurangan

  Serum bukan untuk mereka yang mempunyai ekzema, rosacea atau sebarang keadaan kulit kronik lain kerana ia menembusi kulit begitu cepat.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Gaya Hidup Sihat, Sihat Bergaya 09/05/2019 . 2 minit bacaan

  Bagaimana Liang Pori Mencipta Masalah Besar Pada Anda

  Semua orang mempunyai liang di kulit mereka. Saiz liang adalahberbeza pada setiap orang. Pori anda, juga dikenali sebagai folikel rambut, adalah penting untuk kesihatan kulit anda. Ia bertanggungjawab menjaga kulit ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz

  Apabila Hiperhidrosis Bermaksud Sesuatu Yang Serius

  Berpeluh adalah fenomena fisiologi biasa dalam kehidupan seharian, tetapi berpeluh yang berlebihan adalah keadaan yang berbeza. Keadaan perubatan ini adalah hiperhidrosis. Ketahui lebih lanjut mengenai hiperhidrosis Peluh ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Kesihatan A-Z, Kesihatan A-Z, Pusat Kesihatan 05/03/2019 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  alahan kulit

  Pencuci Pakaian Punca Ruam Pada Kulit Si Manja? Ini Cara Untuk Kenal Pasti

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 15/09/2020 . 3 minit bacaan
  minuman isotonik

  Dahaga Selepas Penat Bersukan, Yang Mana Lebih Sesuai Diminum? Air Kosong @ Isotonik?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 27/08/2020 . 3 minit bacaan
  mencuci muka ala korea

  Rahsia Kulit Wajah Cantik Orang Korea, Teknik Double Cleansing, 2x Cuci Muka, Perlu Ke?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 17/07/2020 . 3 minit bacaan
  kulit-anak-kering-cara-penjagaannya

  Kulit Anak Kering? Jom Ketahui Cara Penjagaannya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 14/01/2020 . 4 minit bacaan