Risau Selesema Tak Mahu Sembuh, Ini 5 Makanan Yang Boleh Memulihkan Kesihatan Anda!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 16/08/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Ketika penularan wabak COVID-19 ini, pastikan anda akan cuba menjaga diri dan keluarga daripada mengalami sebarang masalah kesihatan? Tapi makanan apa yang boleh bantu anda cegah flu?

Cegah flu dan selesema 

Jika dalam keadaan biasa, masalah kesihatan seperti flu dan selesema pasti bukan 1 kebimbangan yang serius, bukan? Tetapi apabila berdepan wabak COVID-19, ia pastinya akan mendatangkan kerisauan.

Setiap kali terkena jangkitan flu atau selesema, kita mesti disarankan makan ubat. Takkan tiada cara lain untuk melawan flu dan selesema? Jangan risau, sudah tentu ada makanan yang boleh bantu cegah flu dan selesema.

Tetapi apakah bezanya flu dan selesema?

Flu dan selesema, masalah kesihatan umum

Mesti akan ada yang tertanya apa bezanya flu atau selesema? Bukan kedua-duanya sama ke? Sememangnya flu dan selesema mempunyai banyak persamaan yang ada masa menyukarkan kita untuk membezakannya.

Secara umumnya, kedua-dua keadaan ini adalah disebabkan oleh virus yang menjangkiti saluran udara atau pernafasan. Sesetengah individu mungkin mempunyai beberapa simptom sama yang boleh mengakibatkan ketidakselesaan.

Flu dan selesema akan menyebabkan anda berasa teruk dan biasanya berlaku disebabkan virus, seperti virus influenza atau coronavirus. Tetapi apakah perbezaan yang ketara antara flu atau selesema?

Flu adalah keadaan yang lebih teruk daripada selesema biasa dan simptomnya adalah lebih serius dan tegang. Manakala selesema biasanya lebih ringan daripada flu.

Individu yang mempunyai selesema lebih cenderung mempunyai hidung yang berair atau tersumbat. 

Selesema secara umumnya tidak menyebabkan masalah kesihatan yang serius, seperti radang paru-paru, jangkitan bakteria, atau ditahan di hospital (hospitalization). Sebaliknya, flu boleh menyebabkan komplikasi yang sangat serius.

Makanan apa boleh cegah flu dan selesema?

Anda sudah mengetahui secara ringkasnya mengenai flu dan selesema. Berikut dikongsikan mengenai jenis makanan yang boleh membantu cegah flu dan selesema yang boleh dicuba dan amalkan dalam pemakanan harian anda terutamanya ketika wabak COVID-19.

1. Cendawan

cegah flu

Hadir dalam pelbagai jenis pilihan sama ada cendawan butang, crimini atau shiitake, tumbuhan ini merupakan sejenis makanan yang membantu meningkatkan daya imun secara luar biasa.

Cendawan adalah sumber makanan yang kaya dengan jenis polysaccharide yang dipanggil beta glucan.

Bahan ini berkeupayaan untuk mengaktifkan sistem imun dan membantu mencegah jangkitan, terutamanya ketika penularan wabak COVID-19 ini.

Ia turut membantu mengawal sel darah putih dan menjadikan mereka dalam keadaan bersedia untuk melawan sebarang penceroboh dalam sistem imun. 

Cendawan juga tinggi dengan kandungan vitamin, polifenol, sterol dan zink, iaitu bahan-bahan yang membantu mengekalkan sistem imun untuk sentiasa dalam keadaan sihat dan kuat. 

2. Buah kiwi

Buah yang kaya dengan rasa manis dan masam ini amat tinggi kandungan antioksidan dari vitamin C dan E. Merupakan satu sumber nutrisi yang hebat, vitamin C dapat membantu menghilangkan flu dan selesema tetapi ia juga bertindak untuk cegah flu dan selesema.

Dalam masa yang sama, vitamin C juga bertindak untuk meningkatkan pengeluaran antibodi dan sel darah putih yang dapat membantu melawan jangkitan.

Manakala vitamin E diperlukan untuk penghasilan imunoglobulin. Ia bertindak seperti pengawal peribadi badan yang akan menghancurkan semua patogen yang berbahaya.

3. Yogurt

Yogurt kaya dengan probiotik yang amat penting untuk kesihatan sistem imun.

Hampir 80% sistem imun berada di dalam usus, jadi untuk menjadikan sistem imun sentiasa dalam keadaan kuat, cara yang mudah adalah untuk memastikan sistem usus sentiasa sihat dengan kandungan probiotik. 

Probiotik adalah mikroorganisma hidup (bakteria baik) yang membantu melawan semua bakteria yang buruk. Ia juga membantu mencegah penyakit dengan meningkatkan jumlah sel virus yang berfungsi untuk melawan jangkitan.

4. Biji labu

Biji labu merupakan sumber yang kaya dengan nutrisi yang dapat meningkatkan daya tahan vitamin E, zink dan asid lemak penting, termasuklah fungsi antiradang serta antioksidan omega-3.

Manakala zink berfungsi untuk membantu meningkatkan pengeluaran sel-sel darah putih dalam badan.

5. Bawang putih

Bawang putih boleh dianggap sebagai bahan terbaik untuk cegah flu dan selesema kerana ia merupakan sumber antibiotik semula jadi. Ia dicirikan sebagai antibakteria, antivirus, antikulat dan antioksidan yang dapat membantu melawan dan menangkis serangan penyakit. 

Bawang putih turut mengandungi sebatian organik berasaskan sulfur yang dapat meningkatkan keupayaannya dalam membantu menaikkan kebolehan sistem pertahanan badan.

makanan apa

Kesimpulan 

Flu atau selesema sememangnya merupakan antara masalah kesihatan yang biasa dialami oleh kebanyakan individu tanpa mengira usia. Anda sudah mengetahui makanan apa yang boleh dicuba untuk mencegahnya.

Walau bagaimanapun, sebelum anda mencuba senarai makanan tersebut, pastikan anda tidak mempunyai alahan atau ia hanya akan memburukkan lagi keadaan kesihatan anda. Selamat mencuba!

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Belum Habis COVID-19, Kini Muncul Pula Hantavirus! Ini 8 Cara Elak Jangkitan

Dalam kegawatan kita dilanda wabak COVID-19, seorang lelaki di wilayah Yunnan, China maut akibat jangkitan hantavirus, virus lazim bagi haiwan perosak.

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli

Cegah Penularan COVID-19, Sarawak Buka Klinik Khas Rawat Penyakit Pernafasan

Bagi mencegah jangkitan COVID-19 daripada terus menular, sebuah Klinik Penyakit Pernafasan (Respiratory Clinic) telah dibuka di Kuching, Sarawak

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Coronavirus, COVID-19 25/03/2020 . 2 minit bacaan

Wabak Berbahaya Virus Corona Ini SUDAH Masuk Malaysia, Jaga-Jaga!

Wabak dari Wuhan sudah menyerang hampir seluruh penduduk dunia. Persoalannya, wujudkah virus corona di Malaysia? Ikuti artikel ini dengan lebih lanjut.

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
Ditulis oleh Ahmad Farid
Coronavirus, COVID-19 29/01/2020 . 4 minit bacaan

Patutkah Keluarga Anda Mengambil Vaksin Influenza?

Artikel ini akan membicarakan berkenaan dengan keperluan anda sekeluarga untuk mengambil vaksin influenza. Teruskan membaca untuk tahu dengan lebih lanjut.

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 21/01/2020 . 4 minit bacaan

Artikel lain untuk anda

apa itu flu

Influenza Bukan Penyakit Biasa, Jom Ikrar Cegah Flu Menerusi Norma Baharu!

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diterbitkan pada 27/07/2020 . 3 minit bacaan
flu adalah

Anak Dr Say Jatuh Sakit Akibat Influenza, Seru Ibu Bapa Ambil Berat Keperluan Vaksinasi

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diterbitkan pada 27/07/2020 . 3 minit bacaan
bagaimana hingus terhasil

Rahsia Di Sebalik 7 Warna Hingus, Kalau Hitam Kena Jumpa Doktor Segera!

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diterbitkan pada 10/07/2020 . 3 minit bacaan
kepentingan vaksin

8 Soalan Lazim Kenapa Vaksin Influenza Perlu Diambil Ketika Wabak COVID-19 Ini

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
Diterbitkan pada 24/04/2020 . 4 minit bacaan