Bukan Sekadar Senaman, Ada 7 Sebab Kita PATUT Buat Yoga – Jom Tukar Mindset!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 09/07/2020 . 3 minit bacaan
Share now

“Yoga? Kenapa patut buat? Bosanlah!”.

Setiap kali berbicara tentang senaman ini, sudah pasti ramai yang tidak mahu kerana tidak tahu akan pelbagai manfaat yang tersembunyi di sebaliknya.

Disebabkan itu, ramai mula beralih kepada senaman kesihatan alternatif berbentuk tarian yang lebih menarik seperti zumba, aerobik atau poco-poco.

Tidak dinafikan, kesemua senaman yang kami senaraikan di atas ini juga adalah bagus untuk tubuh badan anda.

Pun begitu, yoga sepatutnya menjadi pilihan utama kita semua ekoran manfaat yang akan kami senaraikan nanti.

Bersempena Hari Yoga Sedunia tanggal 21 Jun setiap tahun, jom sama-sama ketahui 7 sebab kita patut buat yoga menerusi artikel ini!

Apa itu yoga?

Sebelum pergi dengan lebih mendalam lagi, wajarlah untuk kita berkenalan dengan senaman ini terlebih dahulu.

Perkataan yoga berasal daripada sanskrit kuno ”yuj” yang membawa maksud menyatukan, menyambungkan atau menggabungkan.

Ini kerana ia adalah aktiviti yang mampu menyatukan keseimbangan di antara kesihatan tubuh badan dalam aspek fizikal dan mental.

Buat anda yang belum pernah melakukannya, ia adalah sejenis senaman berasaskan 3 perkara iaitu pergerakan, pernafasan dan meditasi.

Terdapat banyak jenis senaman ini namun anda tidak perlu risau kerana kesemuanya akan mendatangkan pelbagai manfaat yang serupa!

Kenapa kita patut buat yoga?

Baiklah, sekarang kita sudah tahu apa itu yoga. Berbalik kepada persoalan utama artikel, kenapa kita patut buat senaman ini?

Menurut kajian yang dijalankan oleh portal kesihatan netdoctor.co.uk, 15 minit aktiviti yoga sehari sahaja sudah mampu membuat kita mendapat manfaat berikut:

yoga

#1. Menyingkirkan stres

Kita tidak boleh terlalu jumud dengan menyangka hanya mental sahaja yang mengalami stres. Jangan tak tahu, fizikal pun boleh stres juga.

Selain mengambil ubatan yang dipreskripsikan doktor, senaman ini turut boleh membantu menyingkirkan stres.

Ini kerana ia mampu menstabilkan degupan jantung, tekanan darah serta sistem pernafasan yang akan mencanak naik setiap kali kita berasa tertekan.

Dalam pada itu, senaman ini juga mampu mengurangkan pengeluaran kortisol dalam tubuh badan – sejenis hormon yang dirembeskan ketika stres.

#2. Mengurangkan berat badan

Ada satu jenis senaman ini bernama Hot Yoga yang sangat sesuai dilakukan oleh individu yang ingin kurus.

Kesemua jenis senaman ini juga mampu membantu membakar lemak berlebihan di dalam tubuh badan.

Kajian Harvard Medical School mendapati bahawa individu yang melakukan senaman ini sekurang-kurangnya 30 minit seminggu selama 4 tahun, berjaya mencapai BMI yang sesuai.

#3. Meningkatkan kekuatan, kestabilan dan fleksibiliti

Setiap pergerakan, pernafasan dan meditasi secara perlahan yang berlaku semasa senaman ini mampu melancarkan salur darah serta menguatkan otot badan.

Dengan ini, kekuatan, kestabilan dan fleksibiliti akan dapat ditingkatkan.

Sebagai contoh, kalian boleh cuba posisi Tree Pose – berdiri dengan sebelah kaki sementara sebelah kaki yang lain dibengkokkan pada atas lutut.

Cuba kekalkan posisi ini selama seminit dengan fokus kepada satu tempat di hadapan anda dan lihat kesannya selepas seminggu melakukannya.

#4. Tidur lebih berkualiti dengan yoga

Secara umumnya, senaman ini boleh membuat tubuh badan kita berasa lebih relaks dan bebas stres.

Kesannya, sudah pasti kita dapat tidur dengan lebih cepat, lebih lama dan berasa aman setiap kali terjaga.

Ini kerana yoga mampu meningkatkan pengeluaran melatonin dalam tubuh badan – sejenis hormon yang mampu membuat tidur lebih berkualiti.

yoga

#5. Mengelakkan pelbagai jenis penyakit

Kajian Harvard Medical School juga mendapati bahawa yoga membantu mengurangkan faktor risiko pelbagai jenis penyakit ekoran impaknya yang positif dalam menstabilkan tekanan darah.

Antara penyakit yang mungkin boleh dielakkan melalui senaman ini adalah:

  • Penyakit arteri koronari
  • Hipertensi
  • Arthritis
  • Diabetes
  • Depresi

Pun begitu, wajar untuk kalian tahu bahawa ia hanya boleh membantu dan perubatan profesional masih perlu diikuti untuk kesihatan tubuh badan yang lebih baik.

#6. Menguatkan fungsi, memori dan intuisi

Dengan bermeditasi semasa melakukan senaman ini, fungsi, memori, intuisi dan pemikiran kita mampu menjadi lebih kuat!

Selepas sekian waktu mengamalkannya dalam masa 15 minit sehari, anda akan lebih mudah ingat dan fikir sesuatu perkara dengan lebih mudah.

Selain itu, pergerakan dan pernafasan yang dilakukan secara perlahan dapat membuat otak kalian lebih fokus dan teliti dalam kehidupan seharian.

#7. Kekal relaks dengan yoga

Akhir sekali, ini adalah manfaat yang paling penting kerana ia sangat sinonim dengan apa itu yoga.

Untuk pengetahuan anda, yoga boleh membantu tubuh badan kita sama ada fizikal atau mental agar lebih relaks.

Ini ekoran daripada rembesan hormon serotonin serta peningkatan kadar aktiviti otak iaitu brain’s gamma-aminobutyric (GABA) yang akan lebih tinggi hanya dengan 15 minit yoga!

Jadi, apa tunggu lagi! Marilah mula ber’yoga’!

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy"
Rujukan

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Dahaga Selepas Penat Bersukan, Yang Mana Lebih Sesuai Diminum? Air Kosong @ Isotonik?

Ada yang keliru, adakah patut mengambil minuman isotonik seperti 100plus selepas bersukan atau cukup sekadar air biasa? Ini fakta mengenai air isotonik!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 27/08/2020 . 3 minit bacaan

Siapa Cakap Lelaki Tak Perlu Buat Yoga? Ada Manfaat Untuk Kesihatan Seksual Okay!

Ramai yang kata senaman ini hanya untuk warga emas atau wanita hamil sahaja, salah. Ini kerana terdapat banyak manfaat yoga untuk lelaki. Klik untuk tahu!

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
Ditulis oleh Ahmad Farid
Gaya Hidup Sihat, Kecergasan 07/07/2020 . 3 minit bacaan

Ada Darah Tinggi, Anda Boleh Cuba 4 Penawar Ini Bagi Turunkan Masalah Hipertensi!

Jika anda baru atau sudah lama didiagnosis dengan masalah hipertensi, pasti anda tercari-cari penawar darah tinggi yang berkesan. Ikuti 4 tips ini.

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
Pusat Kesihatan, Hipertensi 05/03/2020 . 4 minit bacaan

BERHENTI Body Shaming Diri Sendiri! Anda Pasti Tak Sangka Kesan Buruknya

"Badan aku dah makin gemuk lah". Adakah anda sering berkata sebegini? Anda mungkin perlu hentikan body shaming tubuh badan sendiri selepas tahu kesan ini

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 17/02/2020 . 3 minit bacaan

Artikel lain untuk anda

kebaikan bersenam

Kaki Exercise Kena Tahu Ini- Tak Guna Bersenam Setiap Hari Jika Anda Duduk Lebih 10 Jam Sehari!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Fatin Zahra
Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan
aktiviti fizikal

Ibu Takut Nak Bersenam Sebab Masih Menyusukan Bayi? Usah Risau! Cuba 6 Tip Ini

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 22/09/2020 . 3 minit bacaan
hubungan seks mengecewakan

Benarkah Tahap Kesihatan Mental Ganggu Prestasi Kalian Di Ranjang? Ya, Ini 5 Kaitannya!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diterbitkan pada 15/09/2020 . 3 minit bacaan
Posisi yoga

Ada Masalah Sembelit? Nak Cepat Pulih Cuba 5 Posisi Yoga Ini, Badan Pun Sihat

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Fatin Zahra
Diterbitkan pada 14/09/2020 . 3 minit bacaan